onsdag 6 april 2011

Bokonsdag: Vagabonding

Vagabonding

Allons! whoever you are come travel with me!
Traveling with me you find what never tires.

Whalt Witman

Idag handlar om den lite annorlunda resehandboken Vagabonding: An Uncommon Guide to the Art of Long-Term World Travels skriven av Rolf Potts.
Eftersom jag är en hängiven "armchair traveller" bevakar jag vilka reseguider som köps in på Göteborgs stadsbibliotek (enkelt med RSS). Extra glad blev jag när den här boken dök upp på listan. Jag har stött på Rolf Potts namn i många minimalistbloggar av typen "sälj dina prylar och ge dig iväg på sitt livs resa" och även följt hans äventyr där han reste jorden runt utan bagage, the No Baggage Challenge.

Boken Vagabonding handlar om att ta ledigt från sin vanliga tillvaro och
tillbringa allt från 6 veckor till flera år för att resa och upptäcka världen. Även om Vagabonding är mer av en filosofisk snarare än konkret resehandbok så visar Potts hur de allra flesta realisera drömmen om att resa vare sig man är 20 eller 75, om man har familj eller är ensamstående.I boken delar Potts med sig av sina egna erfarenheter men även andra resenärer bidrar med tips och råd. Tyvärr återkommer dessa små citat i form av små rutor mitt i texten vilket stör läsningen - men det är egentligen det enda negativa jag har att säga om boken...
Andra inslag i boken är korta biografier över olika "vagabonder" som Whalt Whitman och Thoureau och Baylard Taylor (en amerikansk poet).

Från turist till resenär
Potts diskuterar resande och på vilket sätt det skiljer sig från att vara en vanlig simpel turist. Mycket handlar om att ha tid att stanna upp, att uppleva istället för att stå utanför och titta på och att interagera med lokalbefolkningen.
Det är inte omöjligt att ägna längre perioder åt att resa. Mycket handlar om frivillig enkelhet. Genom att undvika livstilsinflation, avstå från bil, onödiga prylar och ett dyrt boende kan de allra flesta finansiera sitt resande. Och även om man inte planerar en resa kan Potts tips användas för att finansiera något annat - som att gå ner på halvtid, vara hemma längre med barnen eller liknande. Orkar man inte spara pengar innan kan man kan exemplevis uppleva främmande länder genom att jobba kortare eller längre perioder utomlands. Givetvis räcker pengarna längre om man lever enkelt när man väl är på resande fot. Genom att bo på enklare hotell och vandrarhem (eller genom att tälta) kan vara borta längre.
Pott tar även upp hemkomsten, det är inte alltid så lätt att komma hem och hitta sin plats i vardagen igen men Potts diskuterar också hur man kan använda sina upplevelser från sina resor i sitt liv där hemma.

Boken är full av boktips, allt ifrån frivillig enkelhets klassiker som Your money and your life, Voluntary Simplicity av Duane Elgin och the Simple Living guide av Janet Luhrs till böcker som riktar in sig på ressugna pensionärer eller hur man säger upp sig från sitt jobb på bästa sätt. Det är även många länktips och man hittar ännu fler på bokens webbplats.

Om författaren
Rolf Potts är resejournalist och författare. Hans senaste bok heter
Marco Polo Didn't Go There: Stories and Revelations From One Decade as a Postmodern Travel Writer.

Mer
Se en intervju med Rolf Potts
13 Ways To Simplify International Travel
Legal nomads. ne väldigt bra reseblogg

4 kommentarer:

 1. Låter som väldigt lockande läsning - enda risken är väl att det krampaktigt börja rycka i den för stunden stillade restarmen.

  SvaraRadera
 2. Visst blir man sugen på att resa!

  SvaraRadera
 3. "Armchair traveller"! Nu har jag äntligen fått ett namn på vad jag är. ( Om än tillfälligt... )
  Tack!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin