torsdag 13 januari 2011

Ut med granen

Gran

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari, tjugo dagar efter julafton, och räknas i Sverige, Finland och delar av Norge som julens sista dag. Talesätt: Tjugondag Knut dansas julen ut. Dagen kallas tjugondag Knut därför att den infaller 20 dagar efter jul och för att Knut har namnsdag denna dag.


Idag är det tjugonde knut - har du städa ut julen (och granen) än? Jag brukar inte vänta till tjugonde knut utan plockar undan allt julpynt på nyårsafton, jag tycker att det känns bra att börja det nya året utan sånt framme. Dessutom inser man alltid fram i januari att man har glömt något julpynt här och där.

Återvinn julgranen
Vi är inne på 7:e året för vår plastgran men hur ska man bäst återvinna sin levande halvdöda julgran? Det bästa är att ta med julgranen till Återvinningscentralen. Det är inte så bra att lägga granen i komposten hemma eftersom det tar lång tid för den att att förmultna och eftersom granbarr i stora mängder kan vara farligt för vissa växter. Dessutom sticks barren när man senare ska använda mullen. Man kan däremot spara några av de tunnaste grenarna och använda för att bottna en ny kompost med.
På vissa ställen hämtar kommunen gamla granar och många samfällighets- eller bostadsrättsföreningar beställer hem containers.

Fler sätt
Förra året tipsade jag om att fylla granen med fågelmat och ställa ut den i trädgården.
Growing people tipsar om att spara en bit av julgranen och göra kläd- eller nyckelhängare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin