torsdag 27 januari 2011

Leva livet ombordHäromdagen hittade jag en DN artikel som jag sparat sedan i höstas. Den handlar om Rolf Bjelke, 74, och Deborah Shapiro, 59 som har seglat motsvarande 11 varv runt jorden i sin 12 m långa segelbåt.


Hon bjuder på det som kommit att bli deras stående lunchmeny: fruktsallad och kefir. Kefirkulturen har de haft ombord ­sedan 1989. I övrigt odlar de flera olika typer av groddar ombord, allt bröd de ätit genom åren bakar de själva och de har blivit experter på förvaring och konservering av alla olika slag. Varken kyl eller frys finns det ombord. Fast det har kanske inte behövts eftersom de tillbringat väldigt mycket tid i frusen miljö.
Med frusen miljö menar de bland Antarktis, en upplevelse som finns beskriven boken Time on Ice,Overwinter Voyage to Antarctica.
Här kan man dessutom tala om frivillig enkelhet och klara sig med små resurser. Varje år har de gjort av med runt 100 000 kronor, hälften till underhåll av båten, hälften till mat och personliga saker. Pengarna har främst kommit från Rolfs pension, men de har också sålt en del bilder och skrivit artiklar i seglingstidningar över världen.

– Det är också en viktig poäng, att det här går att göra, det behövs inga miljoner eller sponsorkontrakt. Den som verkligen vill kan – och vi hoppas kunna inspirera många unga människor att våga tro på det, för vi vet att det är sant, säger Rolf.


Ett riktigt häftigt liv tycker jag!

Mer
Pearls Around the White Continent
Några bilder

2 kommentarer:

  1. jag minns när man kunde göra filbunke själv, gott. Nu kan man göra det igen på gammaldags ohomogeniserad mjölk, som nu finns nästan i alla affärer igen.

    Mina fjällvandrande barn torkar ekologiskt kött och köttfärs hemma i egen ugn, håller månader i rumstemperatur. Bra matsäck också. De köper inget dyrt frystorkat, som inte ens gott..

    SvaraRadera
  2. "Mäktigt" är min spontana reaktion. Låter trots sin spartanskhet som en idyll. :)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin