onsdag 26 januari 2011

Bokonsdag: Fattig miljonär

Fattig miljonär

Vill du veta hur man skenbart lever som miljonär utan några pengar på banken? Är du luspank men längtar efter lyx och flärd och efter att semestra på orter som Saint Tropez, Verbier och New York? I Fredrik Robertssons bok "Fattig Miljonär" får du tips och råd om hur man tar sig in på lyxhotell utan att betala, hur du fixar drömjobbet (för att dra in lite mer cash), kommer in på kändisfester och hur du får grannarna att betala för din tebjudning (låna en kopp mjöl där, några ägg hos någon och lite smör hos en annan.

Fattig miljonär

Boken blandar verkligen hög och lågt, allt från hur du skaffar prover på hudkrämer till hur du återvinner smart och gör dina egna designermöbler.
En del tips är kul, många är användbara men en hel del handlar om att utnyttja både människor och företag och det känns väldigt tveksamt. Att välja sina vänner utifrån vilken nytta man kan ha av dem känns rätt trist även om jag inser att författaren har glimten i ögat när han tipsar om att låna ihop ingredienser till en tebjudning av grannarna .
Reklamen som dyker här och var i boken känns udda men jag antar att det var ett sätt att pressa priset.
För den som är intresserad av ekolyx finns det en hel del att hämta i boken, allt från att ekologisk dukning till ätbara hudvårdsprodukter och vintageshopping. Även de klassiska konsumentråden om hur man undviker att shoppa för mycket (använd en inköpslista), hur man reahandlar smart, hur man tar hand om dina kläder eller säljer de man inte vill ha på nätet är läsvärda trots att de känns igen från många andra ställen.
Det jag funderar på är dock att författaren verkar ha en kluven inställning till vad som är lyx -på en sidan skriver han om naturliga hudvårdsprodukter och hur man semestrar billigt genom at tåka när det är lågsäsong och på en annan sidan hur man fejkar pengar och status för att lura sig in i societeten (tänk J.W i Snabba Cash). Liksom i boken Status som jag recenserade för ett och ett halvt år sedan handlar status mest om image - alltså hur man kommunicerar status - snarare än att man har status. Man kan med andra ord fejka status - exempelvis allmänbildning eller att man är "en engagerad och duktig förälder" - huvudsaken är att andra går på bluffen och bekräftar den för att man ska få status...

Vad tar jag med mig från den här boken?
Vardagslyxtipsen i slutet av boken gillar jag - bra tips på billig lyx som att ge sin partner massage eller ha picknick med sina vänner. Semestra på hemmaplan tipsen är också användningsbara.

Om författaren
Fredrik Robertsson driver till vardags Pretto PR, en PR-byrå specialiserad på livsstil. Enligt baksides texten är han "expert på sparande och helt fixerad vid ekonomi".

Mer
Tittia har också recenserat boken

4 kommentarer:

 1. Den verkar väldigt intressant. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är det så att de som har pengar och lever lyxliv, låter ofta andra betala åt dem
  Ett jobb jag var på där min chef hade en mycket hög lön såg till att hela familjen fick biljetter till Svenska Skidspelen i Falun som egentligen skulle lottas ut bland personalen

  SvaraRadera
 3. Annika - ett riktig trist exempel. Hoppas inte de som vill imitera miljonärer även tar efter sådant beteende

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin