tisdag 25 januari 2011

Commute greener - en tjänst för grönare vardagspendling

Commute

Bild: koalazymonkey

För rätt länge sedan fick jag tips om Commute greener, en applikation till mobiltelefonen som räknar användarens koldioxidutsläpp vid resor. Tekniken är inspirerad av de populära stegräknarna som invaderat varje arbetsplats i Sverige de senaste åren.
Bakom Commute greener står en utvecklingsgrupp på Volvo IT.
Som utomstående kan man kanske tycka att det är lite underligt att ett sådant här initiativ kommer från fordonsindustrin men enligt Kertin Hansson, Business Innovation Manager på Volvo IT Tech watch och en av uppfinnarna bakom konceptet är det snarare självklart att Volvo ska ligga i bräschen.

– Volvo är en del av problemet med koldioxidutsläpp, men vi är också en del av lösningen. Vi har kompetensen och kunnandet att bygga moderna transportlösningar för hela samhället, säger hon i en intervju.

Commute Greener nås via en mobiltelefon eller en webbplats på Internet. En pendlare som laddar ner applikationen kan använda mobiltelefonen för att registrera vilka transportsätt som används vid pendling. Applikationen räknar ut hur mycket utsläppen av koldioxid minskar eller ökar vid användning av olika transportsätt, till exempel buss, bil, samåkning, tåg, båt eller cykel. Applikationen innehåller också exempel på vilken påverkan du kan ha, till exempel det faktum att det tar ett träd en månad att absorbera ett kilo koldioxid.
Tjänsten innehåller dessutom ett socialt nätverk för utbyte av erfarenheter och för att uppmuntra till tävlingar mellan kollegor, vänner och familjemedlemmar om hur mycket det går att minska sina koldioxidutsläpp.
En GPS-funktion gör det möjligt att jämföra koldioxidutsläppen på olika rutter och med olika transportsätt.

Det verkar som att Commute Greener för närvarande bara finns som en applikation för Iphone från Apples App Store. Eftersom jag har en telefon med Android som operativsystem har jag inte kunnat prova. Enligt uppgift har har Commute Greener registrerade användare i länder som USA, Frankrike, Storbritannien, Irland, Australien, Japan, Sverige och flera andra.

För ett år sedan utnämndes tidningen Guardians Green living blog Commute Greener till en av de top 10 bästa miljörelaterade apparna till iPhone.

Själv längtar jag efter att premiärcykla till jobbet!

Mer pendlingssmart
I Lund finns en "pendlometer"
Sök en samåkningspartner hos pendlarservice
Skippa bilen under milen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin