fredag 1 augusti 2008

Tema semester - Staycation

Göteborg sunset...

Bild: Göteborg sunset, tagen av PrinceVlad


I USA är staycation ett nytt modeord när det gäller att semestra på hemmaplan. En anledning att många väljer att stanna hemma på semestern är den allmänt osäkra ekonomiska situationen men i synnerhet också de stigande bensinpriserna. Att det är krångligt med alla säkerhetskontroller, dyrt och klimatovänligt att flyga gör också att många väljer at stanna hemma.
Det gäller dock att planera sin "stanna hemma semester" så att den inte bara fylls med ärenden och tv-tittande. För man skall ju känna sig utvilad när man kommer tillbaka till jobbet också. Att turista i sin egen stad kan vara kul. Själv skulle jag vilja följa i Hanneles spår och prova några av hennes promenader.


Några tips
Titta på Flickr och se hur andra ser på din hemstad, det är så mycket som vi tar för givet och inte "ser" för att vi har blivit hemmablinda.
Låna några turistböcker på biblioteket.
Bor du i någon av storstäderna kan du köpa ett turistkort (Göteborgskortet, Stockholmskortet eller liknande) och se hur många turistmål du hinner med.

Har du några fler bra tips?

Läs mer!
Många Eskilstunabor vill turista på hemmaplan

Get away on vacation — at home
Tips for Planning a Great 'Staycation'
Se Sommarstockholm från cykeln
Så semestrar du billigt (i Borås)

3 kommentarer:

 1. Många klagar på SJ, men vi har lyckats hitta väldigt billiga tågbiljetter, är man ute i tid, så är det inte svårt, ibland har vi tagit tåget upp till Stockholm över dagen bara. Till fjällen kostade hemresan 64 kr, 14 timmar med gott sällskap och god bok.
  Men man ska ju inte resa bara på semestern, utan ha roligt lite hemma på sin vardag med, en promenad med picknickkorg till vackra ställen är toppan.

  SvaraRadera
 2. Jag hade en liten plan att köpa Västtrafiks Regionen-runt-kort på semestern och åka runt med ryggsäck och bo på vandrarhem nån vecka och sedan använda resterande tid av kortet att pendla till jobbet. Nu stöp det på annat som dök upp men jag sparar planen till en annan gång. Det kunde vara kul att som "turist" uppleva Västra Götaland, här finns ju skogsbygd, lantbruksbygd och en underbar skärgård att tillgå!

  SvaraRadera
 3. Hannele, ja man kan ha tur med SJ och jag gillar verkligen att resa med tåg!

  Monica, vi köpte ett regionen runt kort när vi var föräldralediga en sommar och besökte en mängd olika ställen under en månad. Det var ett perfekt sätt att semestra med barnen på! Vi gjorde dagsturer från Göteborg men var även uppe i Strömstad några dagar.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin