onsdag 6 augusti 2008

Bokonsdag - Bonustid i livet”Det är dags att vakna upp och börja leva. Det är hög tid att legalisera begrepp som till exempel egen tid, tänktid och göra ingenting det vill säga: BONUSTID. Krafttag och mod krävs för att föra fram detta budskap. Det kommer att ta tid. Ge inte upp. Det är inte lätt och ingen har heller påstått att det är lätt att leva. Åtminstone inte att välja och kunna leva ett liv som man själv valt och dessutom har makten över.”

När jag tittade i bibliotekskatalogen hittade jag denna bok, utgiven 2007, som lät intressant. Jag trodde att den skulle innehålla tankar kring tid och tidsbrist i vårt liv.
Författaren Katarina O Stigsson har en bakrund inom turism- och resenäringen i Skandinavien men driver just nu Guesthouse i Sydafrika.
42 år gammal bestämmer hon sig för att ta ett sabbatsår och boken är resultatet av hennes funderingar kring livets mening.

Tyvärr var inte boken vad jag hade hoppats på. Den var dåligt korrekturläst och innehållet var splittrat. Texten kunde ha fungerat bra som blogg med länkar vidare men i boken finns inte ens en litteraturlista.
Hennes intresse för" management" visar sig i korta inlägg om styrelsemöten, personligt ledarskap, positiva effekter av monetära bonusar och varumärkesbyggande. Men det blir mycket floskler;

En ledare är en vanlig människa. Den dagen ledaren förstår detta och kan hantera situationen: att vara en tydlig ledare samtidigt om en mänsklig och ödmjuk kamrat, har ledaren kommit långt.
Hon skriver engagerat men kort om Tsunamikatastrofen, där hon förlorade tre släktingar. En stor del av året befinner hon sig på resande fot, ett projekt hon beskriver som slow travel. Det blir korta miljöskildringar från Australien, Asien och Nordamerika. I USA ondgör hon sig över alla plastbestick men ingenstans hittar jag några reflektioner över flygets miljöpåverkan.

Vill du läsa en bok som handlar om att ta sig tid i livet rekommenderar jag Carl Honorés Slow.

Läs mer!
Mark Schatzker har utforskat verkligen testat "slow travel". Han fick uppdraget att resa jorden runt på 80 dagar utan att flyga och ej över en viss hastighetsgräns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin