måndag 23 april 2007

Väsk- och lyxkonsumtionsdebatt

Handbags...of the chocolate variety
Bilden på handväskorna i choklad är tagen av The Pink Princess med Creative Commons licens.


Jag hade helt missat mediahysterin kring Sisela Lindbloms senaste bok, eller "väskdebatten" som den också kallas. Här kommer ett referat av debatten.

Några huvudpersoner i debatten:
  • Sisela Lindblom - dramtiker och författare, aktuell med nya boken De skamlösa
  • Nina Björk - krönikör, journalist, författare till Under det rosa täcket
  • Linda Skugge - författare, journalist, krönikör och bloggare
  • Susanne Ljung - mode- och kulturjournalist, författare

Sen har en rad andra journalister och debattörer tagit upp handsken. DN har ägnat flera sidor åt debatten. Dels har man en Lyxkonsumtionssida och dels en Väskdebattsida.
Vad har hänt?
Sisela har skrivit en bok där hon vänder sig mot ytligheten. I februari dissade hon programmet Stil (med Susanne Ljung på P1) i Aftonbladet. Nina Björk skrev en krönika där hon dissade Family Living och den allmänna renoveringshetsen. Linda Skugge dissade Nina och tyckte att hon kunde skaffa sig ett Ikeakök. I en intervju i DN anklagade Sisela Susanne Ljung för att uppmuntra till lyxkonsumtion, som i sin tur svarade att hon inte alls har hade köpt någon väska för 70000 kr. Sisela svarade dock ganska kortfattat.

Jag tycker att det som i grunden är en intressant diskussion om konsumtion har urartat i någon sorts pajkastning. Personligen skulle jag nog inte lägga mina pengar på en dyr handväska om jag råkade ha 50-70 000 kr över. Å andra sidan är klassisk handväska typ "the Kelly Bag" en livstidsinvestering. Jag ser det som bättre ur miljösynpunkt att köpa en välgjord väska än 100 billiga sådana som dessutom kanske ha tillverkats av barnarbetare i tredje världen. Henrietta Mandelspån har i sin blogg också funderat över väskdebatten och tycker att det skall finnas "rättvisemärkning på alla varor så att vi kan göra våra val baserade på vår själ istället för vårt ego".

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: & ,

1 kommentar:

  1. Skulle bara vilja påpeka att även de dyrare väskorna oftast är tillverkade i Asien av barnarbetare. Rättvisemärking på varor är det ultimata för tillfället. Tyver finns det få kläder väskor eller assesoaer som är rättvisemärkta nu, men det är på ingång! glhf!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin