måndag 9 april 2007

Ekologisk brakmiddag

The Restaurant

Bild: Ängavallen / angavallen

På påskdagen firade vi svärfars kommande födelsedag med en familjemiddag på Ängavallen som ligger i Vellinge mellan Malmö och Trelleborg. Ängavallens Gård ägs och drivs av familjen Nordström, Birgitta och Rolf Axel samt sönerna Niclas och Mathias. Årets Kock 2006, Peter J Skogström, är Ängavallens kulinariska ledare 2007 och den som sätter ihop menyerna. Vi var ett halvstort sällskap med både barn, ungdomar och vuxna och vi blev mycket väl emottagna.
Själv åt jag tre rätter ur Vårmenyn med tillhörande vinpaket:


  1. Soppa på nyplockade nässlor från Bokskogen, med pocherat ägg, spenat och räkor

  2. Apelsin- & ingefärsbräserade gula/röda morötter från Ängavallen, serverade med pepparhalstrad färsk pilgrimsmussla och grönärtspuré

  3. Ugnsbakad lättrimmad ekologisk norsk lax, med ljummen sparris/portlaksallad och skummig skånsk ramslöksbuljong.

Andra i sällskapet provade Ängavallens HälsoKalv och Ängavallens späda HälsoGris medan de yngre åt spaghetti och köttfärssås.
Vi fick även en trevlig pratstund med Rolf Axel som berättade lite om sitt djurintresse och om hur intresset för ekologiska livsmedel har öka de sista åren. Framför allt är det hälsoaspekterna som väger in numera, människor är mer medvetna om vad de stoppar i sig. Dessutom skall maten smaka gott, det räcker inte att vinet eller råvarorna är ekologiska om de inte håller en hög kvalité. I vinmakarländer som t. ex Frankrike skyltar man inte gärna med att vinerna är ekologiska eftersom dessa dras med dåligt rykte från entusiastiska gröna vågare på 70-talet som gjorde gröna men mindre goda viner.

Alla var väldigt nöjda med besöket! Den enda synpunkten som vi hade var att att ljudnivån blev lite hög i matsalen, vilket kanske berodde på att vi var några större sällskap.
Ängavallen driver inte bara en restaurang, man har även café, catering, övernattning, galleri & butik. På sommaren kan man köpa picknickmat och äta i parken.

1 kommentar:

  1. Vetenskapsmagasinet på onsdag ska visst handla om mat kontra utsläpp av växthusgaser.

    Lille L är magsjuk så jag är hemma med honom i morgon tisdag. Det är riktigt, riktigt synd om honom, aldrig sett honom så blek och slapp och glåmig... :-(

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin