tisdag 20 februari 2007

Större är inte nödvändigtvis bättre

tumbleweed tiny house, sebastopol, california

Bild: nicolas.boullosa

I USA där byggtrenden i allmänhet verkar gå mot sk. McMansions, har en annan [liten] trend dykt upp. I New York times artikeln Think small, kan man läsa om olika människor som har valt att leva mer eller mindre tillfälligt i minihus av olika slag. Några firmor som erbjuder minihus är Tumbleweed Tiny Houses (se bilden ovan) som som säljer ritningar och byggsatser till både moderna och traditionella hus samt Weehouses.


Lower 9th Ward Katrina Cottage

Bild: Infrogmation

En annan oväntad framgång är de sk. Katrina cottages, hus som urspungligen togs fram som ett tillfälligt boende efter orkanen Katrina i New Orleans. Arkitekten bakom husen, 32-åriga Marianne Cusato gick från att vara en okänd arkitekt till att vinna the Smithsonian Institution's first People's Design Award 2006 och att rankas som den fjärde mest viktiga personen inom USAs byggindustri (George W. Bush kom på 5.e plats). Under våren kommer varuhuset Lowe's att börja sälja både ritningar och färdiga byggsatser till 4 olika typer av Katrina cottages.

Varför väljer man att bo i minihus. Enligt artikeln och tillhörande Audio Slide show bosätter sig vissa människor sig tillfälligt i de små husen medan de funderar på hur de de bäst tar tillvara på de tomter/marker som de har köpt. Andra väljer minihus som sommarhus eftersom de ändå tillbringar större delen av tiden utomhus. Jag måste erkänna att jag blir lite sugen på ett pyttehus, gärna ett Arado från Weehouses.

1 kommentar:

  1. Hej! Vilken inspirerande blogg du har. Jag kommer tillbaka!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin