onsdag 25 april 2018

Bokonsdag: Good enough & Good enough för föräldrar

I en gammal artikel från tidningen Femina läste jag om hur 70% av av alla som söker hjälp på stressmottagningar är kvinnor i 35-årsåldern... Nu har jag visserligen passerat 35 med råge men ändå... Strävan efter ett perfekt liv, dvs framgång på jobbet, snygg kropp, trendiga kläder, ett snyggt men ändå personligt inrett hem, tid för familj och vänner är en kvinnofälla som leder till stress och utbrändhet. I artikeln intervjuas "Marina" som tillsammans med sin man bestämde sig för att skippa SM i inredning vilket blev en otrolig lättnad... En annan person är "Pernilla" som insåg att hela hennes fritid handlade om att "ha koll och se rätt ut inför andra". Hon löste problemet med att flytta ut på landet och lägga tid på sina hästar istället för att jaga runt i butikerna...
Eftersom Femina är en damtidning är vinkeln perfektionism=kvinnofälla men jag tänker att det finns minst lika många män som är perfektionister och att det bara yttrar sig olika. Något som dyker upp är fokus på rätt bil, träningshets (Iron Man, Vasaloppet) och en viss renoveringshets.

Jag har läst två böcker som handlar om detta, att sikta på good enough istället för att att delta i VM i föräldraskap, inredning eller liknande.



Good enough
Good enough – bli fri från din perfektionism fick ett stort genomslag när den gavs ut 2009. Året efter kom boken ut i pocket, och fick sedan en extra swing när en av våra "alpina stjärnor" tog brons i VM och berättade i media att det var på grund av att hon läst och använt Good enough som hon kunde klara att prestera och samtidigt ha kul. Boken är skriven utifrån författarens egna erfarenheter av att ha låtit sin perfektionism göra henne allvarligt sjuk. Med humor och träffsäkerhet berättar hon om hur tillvaron kan se ut för den som hela tiden strävar efter perfektionism eller lever med någon som alltid vill vara perfekt. Författaren jobbade hårt för att hålla uppe fasaden om det perfekta livet. Hon hade fullt upp med att komma ihåg alla födelsedagar, baka de finaste tårtorna, städa det välskötta hemmet och ordna med barnens kläder. Hon lade även mycket tid på träning och på sitt utseende. Hennes perfektionism yttrade sig också i att alltid finnas till hands och att alltid ligga steget före kollegerna och vännerna. Till slut klappade hon ihop några dagar före jul men inte förrän hon återigen hamnade på sjukhuset några månader senare insåg hon att hon var tvungen att på allvar förändra sitt liv - om hon skulle överleva.

Det finns olika typer av perfektionister och perfektionism, dels sådana som ställer högra krav på sig själv och dels sådana som ställer höga krav på sin omgivning. Dessutom finns det olika grader av perfektionism. Är det då fel att ställa höga krav på sig själv eller andra? Naturligtvis inte men det är heller inte hälsosamt att sträva efter perfektionism inom alla livets områden samtidigt.
Positiv perfektionism kännetecknas av att man ställer höga men inte orealistiska krav, jobbar med delmål och tillåter sig själv att göra misstag.

Tre saker som jag tog till mig från den här boken:
  1. Man måste uttala sina önskningar och inte förvänta sig att folk fattar automatiskt vad det är man vill
  2. Våga misslyckas och försöka igen 
  3. Att vara lagom ambitiös 

Lagom ambitiös när det gäller blogginlägg t. ex. Jag skulle kunna sitta och fila på formuleringar men jag vill ju också få ut texten så ibland får man nöja sig med att vara lagom ambitiös helt enkelt. Därav att det slinker igenom ett och annat stavfel.


Good enough för föräldrar

"Hur ofta lägger du fram klädhögar så att barnen har rätt kläder i skolan? Är du bonuspappan som gör allt för att bli godkänd av nya fruns ungar? Eller maxar du utflyktsmatsäcken för att visa dig duktig för fröken? Stressar du till dagis för att hämta tidigt fastän barnet vill fortsätta leka? Eller är du en tonårsförälder som har svårt att sätta gränser av rädsla för konflikt?"

Den här boken skrev författaren som ett svar på frågor och funderingar på föräldraskap hon fått som reaktioner på den första boken och kapitlet "Felfri förälder?" i Good enough.


"Det finns inga perfekta föräldrar.Det finns Good enough föräldrar.Och de duger precis som de är".

En viktig del i prestationsracet är att många har blivit beroende av beröm, de vill ha kontinuerlig positiv feedback på allt arbete de lägger ner. På ett sätt är det självklart men när det vänds till något negativt, går ut över andra som kanske ha lägre ambitionsnivåer så är det plötsligt inte så bra.

Sen ska man komma ihåg att man ändå bara ser en del av folks liv på Instagram och andra sociala medier. Visst finns det vissa klassföräldrarna som lägger ner själ och hjärta i att fixa kring det ena eller det andra men de kanske inte får utlopp för den här kreativiteten på jobbet eller så orkar de egentligen inte heller.
Till sist några tänkvärda ord:
Vad är det vi för vidare till våra barn, när vi utstrålar att allt måste bli perfekt? När vi aldrig säger nej, när vi sällan sitter ner mer än en kvart i taget eller prioriterar en glänsande diskbänk?

Om författaren
Elizabeth Kuylenstierna
s (tidigare Gummesson) är krishanterare, coach och sorgbearbetare. Hon är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade föreläsare samt författare till sex böcker. Hon har tidigare bloggat för tidningen Tara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin