onsdag 18 april 2018

Bokrecension: Kokbok för friluftskockar

Kokbok för friluftskockar

Den här boken fyndade jag på Bokmässan förra året. Den fanns visserligen till salu i förlagets monter för 150 kr men jag hittade den hos Emmaus för bara 50 kr - rena rama fyndet!

Boken är inte en vanlig konventionell kokbok utan innehåller även reklam för friluftsrelaterade varor och intervjuer med t. ex äventyrarna Renata Chlumska och Fredrik Sträng. Trots detta innehåller den även 125 "genomtänkta recept" (där de flesta rätterna tar mindre än 15 min att göra) och 54 smarta tips som sägs förändra (eller i alla fall inspirera) din friluftsupplevelse. Boken inleds med en genomgång av olika typer av friluftskök och matlagningsattiraljer vilket är bra för nybörjaren. Själv kör jag med klassiskt Trangia.
Boken är uppdelad i tre huvuddelar, mat för fjällvandraren (ska vara lätt att bära), mat för paddlaren (man kan transportera lite mer) och vintermat (snabblagad mat som håller värmen medan man äter).
Det är ganska varierade recept - allt från gino till nässelsoppa eller risotto med torkad frukt. Även om uppdelningen utifrån aktiviteter har sin poäng kan kokboken absolut användas även vid kortare
strövtåg i naturen eller efter varför inte efter en dag på stranden.

 Light my fire

Middag efter bad på Getterön, sensommaren 2017

Själv tar jag ofta med mig vårt trangiakök för att kunna svänga ihop en snabb pastarätt som äts ute istället för att gå på café eller restaurang om man är ute på utflykt.  Men det finns ju så mycket mer man kan göra än att bara koka en påse tortellini och hälla på en burk tomatsås.

Boken ges ut av Calazo, ett förlag som specialiserat sig på guideböcker och instruktionsböcker om olika typer friluftsaktiviteter och naturområden i Sverige. Jag har tidigare recenserat Friluftsliv i Skåne och Barnens Gbg guide.
Gillar du den här typen av böcker kan jag också tipsa om att jag har recenserat böckerna "På en låga", Friluftsmat och Packad och glad.

Om författarna
Författarna Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt har de senaste åren gett ut flera guideböcker om friluftsliv i Sverige. I Kokbok för friluftskockar samlar de sina egna och goda vänners matfavoriter, testade under allt från skärgårdspaddlingar i strålande sommarsol till topptursveckor i bitande kyla.

1 kommentar:

  1. sonen borde skriva en sån bok, han tar med sig sin Muurikka, fixa gott i fjället, i Tuve, nära Gunnebo vid sjön, och i skogen... I Göteborg har kommunen lagt ved på många ställlen.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin