torsdag 11 januari 2018

Buffertsparande - eller inte?

Piggy Bank

Bild från 401kcalculator.org


För ett par år sedan förra året skrev jag ett inlägg om hur mycket buffert man behöver. När jag var inne på SEBs sida "Ekonomikollen" så hittade jag en artikel med rubriken "Experten: Kom igång med buffertsparandet" (artikeln verkar inte finnas kvar tyvärr)


Plötsligt drabbas du av oförutsedda utgifter – värmepannan går sönder, bilen startar inte eller du åker på en spontan weekendresa . Då är det skönt om det finns extra pengar på kontot.
– En vanlig riktlinje är att det är bra att ha två månadslöner i buffert. Men det beror naturligtvis på vilken ekonomisk situation du befinner dig i, säger vår placeringsstrateg Roger Törnkvist.

Sedan när är en spontan weekendresa något som bufferten ska användas till?

Behöver man egentligen en emergency fund?
Jag lyssnade också på en intressant podcastintervju med Jessie Mecham (som skapat budgetprogrammet YNAB som jag använder) - the Art of Manliness. Han menade att de flesta som använt YNAB ett tag går ifrån den typen av odefnierade buffertar då de vet vad de behöver lägga undan pengar för - har man en bil kommer det inom en överskådlig tid att behövas läggas undan pengar till service och underhåll. Det bör inte komma som någon överraskning. Sen kan ju det alltid ske oförutedda händelser som sjukdom och olyckor men har man ett hus bör man lägga undan pengar till saker som kan gå sönder.

Och vad är en emergency?
Jag har även läst ett intressant blogginlägg som handlar om en barnfamilj som valde att inte använda sig av sin emergency fund när deras kylskåp gick sönder. Istället flyttade de om pengar i sin budget, sköt på vissa mindre viktiga inköp och klarade sig utan kylskåp i en månad tills de hade fått ihop pengar till att köpa ett nytt.
"Deciding if something is an emergency is a decision influenced by personal circumstances. Thinking about emergencies this way means we have to weigh convenience versus necessity, wants versus true needs. It also means that we both have to be on the same page about our finances and the lines of communication have to be open."

 Deras definition på en riktig emergency är "Vad skulle hålla dig vaken om natten?". Jag är nog böjd att hålla med. Jag skulle klara mig utan både kyl/frys och diskmaskin en månad. Inte heller köpte jag någon ny vattenkokare då min gamla gick sönder i höstas utan kokade vatten på spisen tills jag fick en ny i julklapp (mest för att min familj tyckte att det skulle vara en bra sak att önska sig).

Hur ser du på buffertar?

7 kommentarer:

  1. Det går att kalla det vad man vill men visst är detvettigt att ha ett sparande, sen om det kallas buffertspar, husspar, vitvarubuffert, resespar osv är kanske inte det viktiga. Vi har inget speciellt konto eller spar för hus, bilar eller annat som behöver underhåll och kan gå sönder och inte heller nåt speciellt tokshoppingspar för prylar, resor osv. Däremot har vi sparande i aktier, fonder, p2p-lån med mera. Får vi inte in tillräckligt med slantar nån månad eller nåt år får vi plocka av sparandet, sälja av lite av vår Frihetsfond helt enkelt. Kanske kan kalla det livsbuffert :)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag läste din bok för många år sedan och har nu hittat hit. Mycket inspirerande! Jag har en fråga till dig, som du kanske svarat på i andra sammanhang, men jag provar ändå.
    Jag försöker leva sparsamt, dels på grund av att jag är ensamstående med två barn och behöver vara medveten om min ekonomi, dels då jag vill ha bra koll och kunna prioritera medvetet. Jag sparar en del, 15 % av inkomsten i amortering (bostadsrätt) och långsiktigt sparande till två barn, 10 % "buffert/emergency" och medvetet målsparande för resor och dyl. Nu har jag dock en bra summa där och kan lägga undan mer pengar. Får kontinuerligt lite högre lön, men vill inte att det ska resultera i omedveten livsstilsinflation. Funderar över att, som du, betala av csn snabbare. Det skulle kännas bra psykologiskt att kapa 2 av 6 år där. Men, med tanke på ränteläget känns det inte lika bra ekonomiskt. Varför inte investera dessa pengar i t.ex. aktier? Jag kan ha etiska/ideologiska bryderier i relation till detta, men om jag anstränger mig för att leta upp förhållandevis bra företag med vettiga produkter, är det inte potentiellt en bättre ekonomisk lösning än att betala av csn? Hur resonerar du kring detta?
    Tack för en mycket bra blogg! Är det inte dags för en ny bok snart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Just nu lönar det sig inte speciellt att betala av CSN snabbare - men för mig handlar det delvis om vad jag skulle göra med pengarna annars. Skulle jag äta ute för dem annars kan jag lika gärna slänga 200 kr extra per månad på mitt studielån. Om jag betalar lite extra i början av året kan jag också skippa en betalning i dec som brukar vara en dyr månad. Vad gäller aktier så är jag helt fel person att fråga. Jag tycker absolut att man ska investera men jag arbetar i en verksamhet som omfattas av väldigt strikta insider så för mig är det för krångligt att anmäla varje planerat köp eller försäljning etc. Jag satsar på indexfonder istället. det finns en bra Facebookgrupp för kvinnor som är intresserade av ekonomi och aktier och vill ära sig med - kolla in Economista.

      Radera
  3. Jag har valt att inte betala av CSN av helt krassa skäl. Skulle jag dö vill jag att så mycket som möjligt ska finnas kvar till barnen (är också ensamstående). Om jag dör avskrivs CSN-lånet medan pengar på kontot finns kvar. Set utrymme jag har sparar jag därför hellre. Sen inverkar naturligtvis att räntan är låg i det beslutet.

    SvaraRadera
  4. (och sen blir man gammal och ska helst inte ha några pengar alls i banken, för då tar kommunen bara höga avgifter av dem som varit sparsamma :(
    Resten tar staten. Hörde om två familjer har tömt sina föräldrars konton... enda möjligheten... Lev och ha roligt så länge du orkar!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin