onsdag 17 januari 2018

Bokonsdag: Ett hem med omtanke
Idag recenserar jag Ett hem med omtanke : harmoniskt, personligt och hållbart i längden av Ida Magntorn. För hur skapar man egentligen ett harmoniskt och personligt hem som är hållbart i längden? Ett hem som är funktionellt och estetiskt, men som samtidigt tar hänsyn till miljön och kommande generationer.

I den här boken visar Ida Magntorn hur man kan inreda både personligt och miljösmart, framför allt genom att ge möbler och saker ett andra liv. Ledorden är reuse, reduce och recycle. Målet är att återanvända, återvinna och minska, samt att arbeta mot en cirkulär ekonomi.

Istället för att köpa nytt så kan man måla eller klä om, vänd upp och ner eller ut och in. Ibland kan det räcka att att möblera om när man är sugen på förändring, att låta möblerna byta rum eller användningsområde – en säng kan funka fint som soffa, en pall som ett litet bord.

Om man verkligen behöver köpa nytt får man i boken tips på bra nätauktioner och vad man bör tänka på när du handlar på loppis.

Efter några inledande kapitel om jordens resurser och cirkulär ekonomi så går boken igenom rum för rum. Varje kapitel innehåller smarta tips om hur man miljöboostar respektive rum. Man får praktiska och inspirerande råd om allt från hur man plastbantar och vilka material man ska undvika (köket),  till hur man enkelt gör snällare rengöringsmedel, allt för att få en så giftfri och miljövänlig vardag som möjligt. Boken tar även upp mysfaktorn - hur man kan göra om utan att köpa nytt när andan faller på. I köket kan man t. ex byta beslag (leta gamla på loppis eller återbruk) eller använda en stor silverbricka som anslagstavla. I sovrummet kan man använda en gammal dörr som sänggavel eller hänga upp ett fint klädesplagg som dekoration (själv har jag en vacker second hand klänning hängande över sängen).

Jag gillar verkligen den här boken! Den innehåller kanske inga revolutionerande nyheter men mycket tänkvärt, smarta tips och dessutom inredningsinspiration i form av väldigt fina bilder. Förhoppningen är ju att någon inredningsperson som kanske inte är så ekoreko i vanliga fall inser hur man kan få utlopp för sitt inredningsintresse utan att tära onödigt på jordens resurser.

Läs mer!
Hemma hos besök hos författaren
Några bilder från min lägenhet (det mesta är ärvt, fått eller fyndat på 2nd hand)

Om författaren
Ida Magntorn är skribent och fotograf med inriktning på inredning. Hon har bloggat för Elle Decoration och Femina, och gör reportage för flera livsstilsmagasin, i Sverige och internationellt. Hon har även varit redaktör för Sydsvenskans söndagsbilaga Hemma och har av Erikshjälpen blivit utsedd till Sveriges second hand-profil. Till hennes tidigare böcker hör Loppisboken, Urban Vintage och Home Stories

1 kommentar:

  1. boken omfattar mycket, ger till och med sovtips, tankeväckande:

    http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/01/ett-hem-med-omtanke.html

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin