onsdag 31 januari 2018

Bokonsdag: Modeslavar



2016 tipsade jag om seminariet "Modets pris – vem betalar för de billiga kläderna?" inför årets bokmässa:

Hur blir den globala textilindustrin säkrare och hur kan arbetstagarnas rättigheter stärkas? Författarna till boken ”Modeslavar” ( Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom) har mött textilarbetare ibland annat Bangladesh, Burma och Kambodja.

Jag hade tyvärr inte möjlighet att gå då men man kan se föreläsningen online i efterhand.


Härom dagen fann jag boken på biblioteket och även om jag egentligen vet hur förfärlig modeindustrin är så var det ändå en skrämmande om än intressant läsning. Boken som kom ut 2016 (och 2017 i pocket) vann både Guldspaden 2017 samt Natur och Kulturs Debattbokspris 2017
Den tar inte bara upp livsfarliga fabriker, dödliga gifter och barnarbete utan även verkligheten bakom de stora klädföretagens hållbara fasad och var pengarna faktiskt tar vägen (man kan t. ex köpa en engelsk by som H&M-ägaren Stefan Persson).

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom följer de svenska klädföretagen från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att berätta om textilarbetarna, de människor som betalar det verkliga priset för vårt billiga mode. På sin resa möter de läderarbetare i Bangladesh som sällan blir äldre än 50 år, underåriga sömmerskor i Burma som får sparken om de blir sjuka och ljusskygga fabriksägare som omger sig med beväpnade vakter.

Alla ska ha rätt till snyggt mode... men ska betala priset? Hur kommer det sig att priset på kläder inte utvecklas i samma takt som för andra varor, något man kan se på SCBS statistik. Det enkla svaret är så länge världens arbetskraft är oorganiserad kommer marknaden alltid hitta någon som är villig att sy billigare än någon annan. Anledningen till att den Svensk tekoindustri en gång  kollapsade var att sömmerskor i Portugal var villiga att jobba för en tiondel av de svenska lönerna. När arbetsvillkoren förbättrades och lönerna sedan ökade drog produktionen vidare Kina och därefter till andra låglöneländer i Asien.

Ljuset i det annars kompakta mörkret är de exempel på modeföretag som faktiskt försöker att förändra och har idéer om hur framtidens hållbara klädindustri kan se ut. Företag som Sustainably yours, ett svenskt företag som arbetar med lädervaror från sin egen tillverkning i Dhaka, Bangladesh. Deras produkter hittar man bland annat hos Granit.

Sammanfattningsvis säger jag bara LÄS BOKEN! Vi kan inte sticka huvudet i sanden  som strutsar och tro att det inte spelar någon roll vad vi gör. VI är marknaden så rösta med plånboken och gör smarta modeval (läs någon av alla mina inlägg om kläder och mode). Och missa inte morgondagens blogginlägg om en smart tjänst för att laga kläder istället för att köpa nya.

Du kan läsa mer om boken på webbplatsen modeslavar.se/

Om författarna
Moa Kärnstrand är journalist och har bland annat arbetat på TT Nyhetsbyrån och varit nyhetschef på Metro. Hon har också jobbat med utredning av företags ansvarstagande i utvecklingsländer för den Sida- och EU-finansierade organisationen Fair Action.
Tobias Andersson Åkerblom är frilansjournalist och fotograf, och har bland annat jobbat för SVT, Metro och GP. Han har även producerat dokumentärfilmen Bulkland som skildrar de ekonomiska förändringarna i Yiwu, Kinas lågprismecka.

måndag 29 januari 2018

Matmåndag: Korvbröd deluxe

Tacotoast

Förra veckan var en mycket hektisk vecka på jobbet och helgen var därför väldigt efterlängtad. Efter att av våra jobbevent fick vi väldigt mycket korvbröd över och det gick ut ett allmänt påbud att ta med sig några påsar hem. Helgens mat präglades sålunda av korvbröd (förutom all vit mat fick fick serverat på kompisarnas fest med tema "Vintervitt".

Tacotoast a la korvbröd
Inget fredagsmys utan tacos så på fredagen slängde jag ihop tacotoast innan vi sjönk ner i soffan framför spännande filmen District Nine.

Efter att ha penslat bröden med olja lade jag salsa på dem och toppade med riven ost. Sen skjuts in i ugnen, 225 grader tills osten hade smält.

Vitlöksbröd a la korvbröd
Storebror passade på att äta några kortbröd med sylt till frukost både på lördagen och söndagen.
På söndagkvällen åt vi fisksoppa med vitlöks(korv)bröd.
Jag hyvlade helt enkelt smör över "uppslagna" korvbröd, pressa vitlök över och avslutade med lite örtsalt innan de åkte in i ugnen på grillvärme i några minuter.

Rex special
Ikväll blir det en gammal scoutfavorit "Rex special" (döpt efter en lokal scoutledare) till middag. Man tar helt enkelt två fiskpinnar och lägger i ett korvbröd.... Remouladsås till för den som gillar det - eller ketchup.

Man kan också göra skorpor - något jag ännu inte har testat. Andra idéer är att göra brödpudding, krutonger osv av korvbröd



måndag 22 januari 2018

Matmåndag: Budget bytes

Och det finns en app - både för Android och IPhone!

Större delen av januari har ägnats åt att äta upp julmatsrester samt "äta ur" kyl och frys. Det finns fortfarande matvaror som behöver användas upp men den här veckan när jag har barnen igen kände jag att jag behövde lite ny inspiration. Efter att ha googlat soup with tofu (jag har ett halvt paket tofu kvar efter helgen) hamnade jag på webbsidan Budget bytes och fick precis den typen av inspiration jag behöver.

Food is money, use it wisely.



Kvinnan bakom Budget bytes är Beth Moncel. Hon har även gett ut en kokbok: Budget Bytes: Over 100 Easy, Delicious Recipes to Slash Your Grocery Bill in Half.

Inspirerad av Budget bytes kommer  vi att den här veckan bland annat att äta:

Dessutom gillar jag tips av typen 20 Recipes for Leftover Cabbage...  så här års är det ju gott med varma grönsaker.

Vad äter du i veckan?

torsdag 18 januari 2018

Klarar du en vecka?

Den här boken fick jag i julklapp... recension kommer...

För nästan exakt två år sedan bloggade jag om krisberedskap med inlägget "Klarar du 72 timmar". Sedan dess har det gått ut påbud om att vi bör klara uppåt en vecka. Det var i försvarsberedningens rapport som kom i slutet på december där man på sid. 77 kan läsa:
Försvarsberedningen anser att den enskilde har ett ansvar givet de omständigheter som råder i kris och krig och föreslår att individen ska ha en beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga.

Jag har alltid betraktat mitt skafferi och min matkällare som en trygghet ifall krisen kommer men det senaste året (redan innan rapporten kom)  har jag blivit lite mer proaktiv. Jag har bland annat skaffat en vattendunk (som jag även använder när jag campar) och lagrat vattenflaskor. Dessutom sparar jag alla stearinljuststumpar. Detta hade jag nytta av när min jordfelsbrytare gick sönder och jag fick klara mig ett par timmar utan el innan jourelektrikern kunde komma.


På min önskelista står annars en stumpastake (tar både värmeljus och vanliga ljus samt funkar som värmekälla) och en ny batteri- eller vevdriven radio.

Men krisberedskap kan även innebära att man är väl förberedd om man ska transportera sig på vintern - jag har flera gånger varit med om förseningar eller att vi har blivit stående i flera timmar när jag har åkt tåg.

En basic krislåda bör innehålla:

  •  Vatten och mat: vattendunkar, mat som klarar rumstemperatur, campingkök med bränsle eller för utomhusbruk en grill.
  •  Värme och ljus: alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus och tändstickor, varma kläder och filtar.
  • Information: radio med batteri, telefonlista på papper med viktiga nummer.
  • Övrigt: husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar, kontanter. Om elförsörjningen försvinner fungerar inte bankomaterna - därför är kontanter bra. Utan el går det inte heller att söka telefonnummer via internet – då är det bra att ha en telefonlista på papper.
 Källa: Vårt Göteborg 


Vill man införskaffa sig lite krisprylar på liten budget kan man kolla in blocket (campingkök, sovsäckar etc) eller olika typer av överskottslager. Större partier av mat kan man fynda på matsmart.se



Hur tänker du kring krisberedskap?


Mer
Dinsakerhet.se är MSBs webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till privatpersoner

onsdag 17 januari 2018

Bokonsdag: Ett hem med omtanke




Idag recenserar jag Ett hem med omtanke : harmoniskt, personligt och hållbart i längden av Ida Magntorn. För hur skapar man egentligen ett harmoniskt och personligt hem som är hållbart i längden? Ett hem som är funktionellt och estetiskt, men som samtidigt tar hänsyn till miljön och kommande generationer.

I den här boken visar Ida Magntorn hur man kan inreda både personligt och miljösmart, framför allt genom att ge möbler och saker ett andra liv. Ledorden är reuse, reduce och recycle. Målet är att återanvända, återvinna och minska, samt att arbeta mot en cirkulär ekonomi.

Istället för att köpa nytt så kan man måla eller klä om, vänd upp och ner eller ut och in. Ibland kan det räcka att att möblera om när man är sugen på förändring, att låta möblerna byta rum eller användningsområde – en säng kan funka fint som soffa, en pall som ett litet bord.

Om man verkligen behöver köpa nytt får man i boken tips på bra nätauktioner och vad man bör tänka på när du handlar på loppis.

Efter några inledande kapitel om jordens resurser och cirkulär ekonomi så går boken igenom rum för rum. Varje kapitel innehåller smarta tips om hur man miljöboostar respektive rum. Man får praktiska och inspirerande råd om allt från hur man plastbantar och vilka material man ska undvika (köket),  till hur man enkelt gör snällare rengöringsmedel, allt för att få en så giftfri och miljövänlig vardag som möjligt. Boken tar även upp mysfaktorn - hur man kan göra om utan att köpa nytt när andan faller på. I köket kan man t. ex byta beslag (leta gamla på loppis eller återbruk) eller använda en stor silverbricka som anslagstavla. I sovrummet kan man använda en gammal dörr som sänggavel eller hänga upp ett fint klädesplagg som dekoration (själv har jag en vacker second hand klänning hängande över sängen).

Jag gillar verkligen den här boken! Den innehåller kanske inga revolutionerande nyheter men mycket tänkvärt, smarta tips och dessutom inredningsinspiration i form av väldigt fina bilder. Förhoppningen är ju att någon inredningsperson som kanske inte är så ekoreko i vanliga fall inser hur man kan få utlopp för sitt inredningsintresse utan att tära onödigt på jordens resurser.

Läs mer!
Hemma hos besök hos författaren
Några bilder från min lägenhet (det mesta är ärvt, fått eller fyndat på 2nd hand)

Om författaren
Ida Magntorn är skribent och fotograf med inriktning på inredning. Hon har bloggat för Elle Decoration och Femina, och gör reportage för flera livsstilsmagasin, i Sverige och internationellt. Hon har även varit redaktör för Sydsvenskans söndagsbilaga Hemma och har av Erikshjälpen blivit utsedd till Sveriges second hand-profil. Till hennes tidigare böcker hör Loppisboken, Urban Vintage och Home Stories

tisdag 16 januari 2018

Jag drar i bromsen

Nyårslöfte  

Så träffande...

Ibland behöver vi alla en paus. Med #draibromsen vill vi på Camino väcka uppmärksamhet i ett samhälle där många människor inte orkar eller hinner leva så hållbart som de skulle vilja.

Istället för ett nytt nummer av Camino magasin i december dök det upp en uppmaning att dra i bromsen. Jag tog tillfället i akt att på Black Friday skriva följande på Köpstoppbloggens Facebooksida:

"Jag erkänner villigt att jag är sämst på att tagga ner. Jag går för fort, pratar för fort, försöker uppleva så mycket som möjligt mesta möjliga tiden. Men jag lovar på heder och samvete att jag ska göra ett försök att #draibromsen med start denna svarta fredag. Hänger du på?"

Jag har faktiskt lyckats hålla kvar i ett långsammare tempo genom att dra ner på ambitioner och engagemang. Jag kommer att fortsätta att #draibromsen även under våren - inte minst för att jag kommer att genomgå en planerad operation med efterföljande längre sjukskrivning. Jag lyssnade på ett bra podcastavsnitt / blogginlägg som handlade om just denna hunger efter att maxa allt i livet

"I rush from one task to the next, rush through eating my food, impatient for meditation to be over, rushing through reading something, rushing to get somewhere, anxious to get a task or project finished. What’s the deal? This coming from a guy who has written a lot about slowing down and savoring, about being present, about single-tasking?"

Mycket vill ha mer...
För mig handlar det om att hela tiden anstränga mig att medvetet tänka på att ta det lugnt för jag har så väldigt lätt att dras med, fylla min kalender, låna alldeles för många böcker, ladda ner en massa podcastavsnitt som bara tar upp plats etc Eller påbörjar 107 blogginlägg som jag inte skriver färdigt...  (det här påbörjades i december).
Nej nu under våren ska jag fokusera på att göra färdigt, rensa ut, klara av...  - det ska bli intressant! 

måndag 15 januari 2018

Matmåndag - äta ur frysen, en fin januaritradition

Blåbärsscones

Blåbärsscones 

Januari är det traditionsenliga snålmånaden då man ägnar sig åt sådant som att äta ur frysen. Jag föredrar att tänka på det som en snålmånad istället för en fattigmånad då vi talar om frivillig snarare än påtvingad enkelhet. Även om det ibland har varit mindre lyckat att äta ur frysen (som när jag åt för mycket svamp). På bilden ovan en av mina mer lyckade frysrätter där jag inte bara gjorde åt med blåbär som nog legat alldeles för länge i frysen utan även glutenfri mjölblandning (som jag nog köpte in för att baka glutenfria brownies). Receptet kom från Mitt Kök - jag bytte bara ut mängden mjöl rätt av och använde muffinsformar av silikon.

Vi har även haft en hamburgarekväll där alla fick olika typer av burgare. Eftersom vi är tre i familjen och de flesta paket innehåller 4 burgare, alltså blir det oftast en över. Favoriten bland halvfabrikat är Anammas burgare men vi gillar även fiskburgare. Vill man göra burgare från grunden gillar jag morots- och halloumibiffar.

Däremot lyckades jag inte göra något vettigt av all mynta som jag frusit in. Nästa år får jag torka den istället.

Har du några bra frysrätter som du kan tipsa om?

torsdag 11 januari 2018

Buffertsparande - eller inte?

Piggy Bank

Bild från 401kcalculator.org


För ett par år sedan förra året skrev jag ett inlägg om hur mycket buffert man behöver. När jag var inne på SEBs sida "Ekonomikollen" så hittade jag en artikel med rubriken "Experten: Kom igång med buffertsparandet" (artikeln verkar inte finnas kvar tyvärr)


Plötsligt drabbas du av oförutsedda utgifter – värmepannan går sönder, bilen startar inte eller du åker på en spontan weekendresa . Då är det skönt om det finns extra pengar på kontot.
– En vanlig riktlinje är att det är bra att ha två månadslöner i buffert. Men det beror naturligtvis på vilken ekonomisk situation du befinner dig i, säger vår placeringsstrateg Roger Törnkvist.

Sedan när är en spontan weekendresa något som bufferten ska användas till?

Behöver man egentligen en emergency fund?
Jag lyssnade också på en intressant podcastintervju med Jessie Mecham (som skapat budgetprogrammet YNAB som jag använder) - the Art of Manliness. Han menade att de flesta som använt YNAB ett tag går ifrån den typen av odefnierade buffertar då de vet vad de behöver lägga undan pengar för - har man en bil kommer det inom en överskådlig tid att behövas läggas undan pengar till service och underhåll. Det bör inte komma som någon överraskning. Sen kan ju det alltid ske oförutedda händelser som sjukdom och olyckor men har man ett hus bör man lägga undan pengar till saker som kan gå sönder.

Och vad är en emergency?
Jag har även läst ett intressant blogginlägg som handlar om en barnfamilj som valde att inte använda sig av sin emergency fund när deras kylskåp gick sönder. Istället flyttade de om pengar i sin budget, sköt på vissa mindre viktiga inköp och klarade sig utan kylskåp i en månad tills de hade fått ihop pengar till att köpa ett nytt.
"Deciding if something is an emergency is a decision influenced by personal circumstances. Thinking about emergencies this way means we have to weigh convenience versus necessity, wants versus true needs. It also means that we both have to be on the same page about our finances and the lines of communication have to be open."

 Deras definition på en riktig emergency är "Vad skulle hålla dig vaken om natten?". Jag är nog böjd att hålla med. Jag skulle klara mig utan både kyl/frys och diskmaskin en månad. Inte heller köpte jag någon ny vattenkokare då min gamla gick sönder i höstas utan kokade vatten på spisen tills jag fick en ny i julklapp (mest för att min familj tyckte att det skulle vara en bra sak att önska sig).

Hur ser du på buffertar?

tisdag 9 januari 2018

Budget med utrymme för utsvävningar

Magiskt!  

Efter att ha använt mig av YNAB sedan 2013 har det blivit allt tydligare vad jag lägger mina pengar på . Ofta är det sådant som jag medvetet prioriterar som t. ex resor men genom att notera varje inköp får jag även kostnaderna för mina mer impulsartade inköp svart på vitt...

Resor och transporter
De senaste åren har det blivit en hel del stora planerade resor men jag lägger också en hel del pengar på resor i vardagen (buss och tåg) då jag har haft längre relationer i Danmark och Norge (ett köpstoppstips, träffa någon som bor inom gång/cykelavstånd...). Jag har tidigare lagt ca 1200 kr i månaden på sådana resor. Sedan jag blev med bil blev det väldigt tydligt hur billigt det egentligen var att anlita Sunfleet i förhållande till kostnader för skatt, försäkring och service m.m

Kullens fyr

Jag och min Houdini hoodie vid Kullens fyr sommaren 2016

Kläder
Jag lägger inte pengar på kläder generellt men jag betalar gärna lite mer för vissa specifika märken, t. ex Houdini. Om man tittar på mina foton från mina resor har jag alltid nästan samma kläder på mig - min rese "capsule wardrobe". Men förutom praktiska kläder har jag en faiblesse för att handla festklänningar på second hand... det är tyll och satäng och hela konkarongen (ca 2000 kr per år). 

Nordens ark

40-årsfirande med familjen på Nordens ark (inte utan min hoodie)

Fest
Jag lägger gärna pengar på fest i form av speciella outfits och accessoarer eller tillbehör.  Jag älskar temafester (och festklänningar) ... Det här är verkligen en svag punkt för hur ofta använder man en egentligen tiara och ett cigarettmunstycke? Å andra sidan har jag fått stor användning för min flygvärdinnescarf (från festen med tema Sällskapsresan/Suntrip) som jag har när jag reser och exempelvis ska besöka kyrkor och många saker återanvänds - inte bara av mig utan av vänner som vet att jag har ett lager...
Men det är lätt att gå loss när det finns så mycket inspiration på Pinterest och liknande. De senaste åren har jag fått utlopp för det här genom att ordna fester på jobbet och på så vis få jobbet att betala alla roliga partyprylar jag hittar (chokladcigaretter, filmstjärnekort från Tradera, retrotidningar och annat som sätter stämningen). Jag försöker också använda mig främst av material som jag hittar på loppis - något som är både mer miljövänligt och ekonomiskt.


Presenter
Jag gillar att ge bort presenter. Inte nödvändigts dyra gåvor men småpresenter här och där eller i form av olika upplevelser. Jag gillar att hitta på saker som "christmas in a bag" (en kasse med typiskt svenskt julpynt och julgodis till en vän från en annan kultur). Det blir lätt ett par hundralappar i månaden...

Men samtidigt visar min budget att jag lyckas hålla nere mina matkostnader och att jag sakta men säkert håller på att bli skuldfri (både bolån & CSN inom de närmsta åren) så sammanfattningvis måste jag säga att mina erfarenheter av en budget (eller egentligen är det ju mer av en "spending plan") är övervägande positiva. Och du får som sagt svart på vitt vad du egentligen prioriterar - du kanske tror att du är en viss typ av människa men dina utgifter visar kanske något helt annat...

måndag 8 januari 2018

Matmåndag: Karma räddar mat.

Karma

Smoothiebowl - frukost på språng...

Gott nytt 2018! Idag bloggar jag om appen Karma som räddar mat och minskar svinnet genom att göra osåld mat tillgänglig för konsumenter. Det kan handla om både livsmedel som bröd eller bullar till färdiga rätter eller måltider. Egentligen hade jag tänkt att ha rubriken "Karma is a bitch" men det kan ju feltolkas för det här är ju en riktigt bra app!

Hur Karma fungerar

Karma

1. Restauranger, caféer och matbutiker laddar upp sin osålda mat till Karma-appen.Ofta till halva nypriset.


Karma

2. Karma-användare beställer och betalar för maten direkt i Karma-appen.

3. Användarna hämtar upp maten som take-away på plats inom angiven tid.


Jag har testat Karma några enstaka gånger och har bara positiva erfarenheter. Anledningen till att jag inte använder appen oftare är att jag helt enkelt lagar det mesta av min mat från grunden och inte äter ute så ofta av ekonomiska skäl - men jag tycker att Karma är en kanonidé. Eftersom jag arbetar i centrala Göteborg kan jag välja att få en uppdatering från restauranger i närheten när det finns mat att rädda, som t. ex Togogo på centralen. Jag har också provat appen i Stockholm där det bland annat fanns smarriga bakelser att förbarma sig över...

Har du provat Karma eller någon liknande tjänst?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin