onsdag 29 november 2017

Bokonsdag: Hjärnkoll på pengarna


Hur kommer det sig att pengar väcker så mycket känslor? Varför är det så svårt att komma till skott och göra en budget? Och varför envisas vi med att köpa saker på rea som vi egentligen inte behöver?

När jag var på biblioteket senast snubblade jag över den här intressanta boken. Helander kallar sig beteendeekonom och det faktum att Richard H Thaler får årets Nobelpris i ekonomi för sitt bidrag till beteendeekonomi gör att det blivit vanligare att diskutera vad som egentligen ligger till grund för våra ekonomiska beslut.
Vår hjärna lurar oss dagligen och naturligtvis påverkar det våra konsumtions-, spar- och investeringsbeslut. Genom att bättre förstå hur hjärnan fungerar blir det lättare att få koll på sin ekonomi, vilket i sin tur leder till större frihet att göra det man verkligen vill.

Sparpsykologi och tankefällor
Varför är det svårare att spara än att konsumera? Medan sparande handlar om sådant som uppskjuten belöning, uppoffringar och långsiktigt tänkande så är vår hjärna anpassad för att söka efter snabba belöningar, se till att vi sparar energi och löser problem i nuet. När det gäller lite tråkigare saker som inte ger de här snabba belöningarna drabbas vi ofta av uppskjutarbeteende (prokrastinering), vad blir t. Ex din reaktion inför uppmaningar att se över ditt pensionssparande? Ett annat bra exempel på uppskjutarbeteende möter man enligt Helander ofta hos deltagare i Lyxfällan. De låtsas som det regnar som ett sätta att hantera obehaget kring sina ekonomiska problem och skjuter på framtiden att ta tag i det.
Inför Black Friday tog jag up den sk “ankareffekten” på Facebook, hur vi uppfattar en reavara som billig när vi först får ett ordinarie pris. Om skillnaden mellan ordinarie och reapris är tillräckligt stor kan vi till och med tänka att vi “sparar” mellanskillnaden genom att handla på rea... En annan tankefälla som Helander tar upp är den sk. förlustfällan som gör att vi t. Ex inte lägger tillbaka saker vi en gång lagt i vår kundkorg eller att vi är kvar hos vår gamla bank trots att vi skulle tjäna på att byta.  Den här typen av tankefällor kan vi undvika genom att vara medvetna om dem


Medveten konsumtion handlar om att vara medveten om vad du längger pengar på och varför 

Vikten av drömmar och motivation samt hur FOMO ofta står oss dyrt
Helander diskuterar vikten av drömmar och motivation för att nå våra mål. Hur man ska undvika ”falska” drömma, något som jag kan identifiera mig med för tillfället. I måndags bloggade jag om hur jag håller på att sälja min ”drömbil” - för den passade tyvärr inte alls i min livsstil.
En annan sak som Helander tar upp är FOMO, fear of missing out. FOMO gör att vi hänger på och spenderar pengar på saker som egentligen inte är så viktiga för oss. Det är också en form av tankefälla eftersom hjärnan som bekant prioriterar här och nu framför långsiktigt tänkande.

Jag gillade verkligen den här boken! Den tar upp många olika aspekter av ekonomi och konsumtion som vi kanske inte är medvetna om. Ja vi vet att man bör göra en budget men inte varför vi tycker att det är så jobbigt eller varför det blir så mycket enklare om vi (lurar hjärnan och)gör den ett steg i taget. En hel del nytt som man inte hittar i andra böcker helt enkelt. Boken är dessutom välskriven och pedagogiskt upplagd (hjärnan gillar ju snabba belöningar så vi får godbitar i varje kapitel).

Till sist författarens 5 tips för en mer medveten konsumtion:

  • Inköpslista - fundera igenom vad du behöver 
  • Vänta 24h - sov alltid på saken innan du tar ett beslut
  • Lugn & ro - stressa inte fram beslut
  • En bra deal kan vara en dålig deal - tänk på ankareffekten!
  • Besöksförbud - besök inte butiker eller webbshoppar!


Om författaren
Elin Helander är kognitionsvetare och har tidigare arbetat med hjärnforskning på Karolinska institutet. Hon är grundare till forskningsinitiativet Moneymind.se som verkar för en hälsosam privatekonomi och arbetar med sparappen getdreams.com. Elin Helander föreläser och bloggar om sparpsykologi och medverkar i flera poddar.

måndag 27 november 2017

Bilar och bönor

British Baked Beans on Toast

Våra måndagar är alltid "meatfree Monday" eftersom bönor vanligtvis står på veckomenyn. Jag kör ju med dagsteman för att underlätta veckomenyplaneringen (ett av mina bästa spartips för övrigt) och idag blir det baked beans on toast - snabbt, enkelt och en rätt som alltid går hem hos barnen. Dessutom passar det bra att använda upp eventuellt överblivet rostbröd efter helgen.

Under våren levde jag lite mindre sparsamt än jag brukar. Jag åt ute del ute, gick på konserter och bio och shoppade en hel del second hand kläder. Livsstilsinflation som det gick snabbt att vänja sig vid. Men när jag hux flux blev bilägare var de tillfälliga sötebrödsdagarna över och jag var tvungen att hålla hårt i plånboken igen. Planen var ju egentligen att vänta med bilköp till hösten eftersom barnen och jag hade en inplanerad resa till Guatemala i somras men så dök rätt bil till rätt pris upp. Jättekul men helt plötsligt skulle det betalas försäkring, parkeringsplats, trängselavgifter, diesel. Det skulle  läggas undan pengar till skatten och oförutsedda avgifter (service mm).

Jag har haft mycket roligt med bilen, campingturer i Bohuslän, helgturer till både Stockholm, Öland och Danmark. Men jag använde i princip aldrig bilen i vardagen eftersom jag är så van att ta buss eller spårvagn. Någon enstaka skjutsning av barnen under de veckorna de bor hos mig. Så nu har jag bestämt mig för att sälja den igen. En något dyrköpt läxa men jag har tack och lov inte gjort så mycket dåliga affärer i livet tidigare.

Vad är din sämsta affär?






torsdag 23 november 2017

Vem är din influencer?


Vill du se ut som Kristen Stewart?


Enligt en rapport från Demandware som jag läste förra året skulle bara 6% (!) av alla millenials ( i vissa regioner) e-handla om det inte fanns en känd avsändare med i bilden. Dessa ”kändisar”, eller influencers kan vara valfritt välkänt namn från Youtube, TV, sport eller annan media.


Annat intressant som framkommer i rapporten är de mycket stora skillnader mellan västvärlden och Asien kring vilka media som påverkar köp. I Kina säger hela 94 % att de genomfört köp efter att ha inspirerats på sociala medier. Samma siffra i Norden var 70 %. I undersökningen säger även 79 % av alla millennials att de bara köper produkter som någon de känner till har rekommenderat.

Här hemma finns det en branschorganisation för social media influencers som bland annat delar ut pris till de mest kreativa och affärsmässiga innehållsskaparna - oavsett kanal. Nöjesguidens bloggbevakning var dock inte imponerade av årets event.
En influencer som sticker ut är Jonna Jinton, tjejen som lämnade storstadslivet för den lilla byn Grundtjärn. Hon känns inte som en klockren "säljare" men här är ett exempel på ett av hennes "samarbeten".

Jag frågar mig självklart vem som är min influencer (även om jag är för gammal att vara en millenial). Eftersom jag dels är medelålders och dels inte konsumerar så mycket nytt så påverkas jag varken av influencers som Kenza eller Pernilla Wahlgren... Underbara Clara kanske? Jag är inte tillräckligt inne på något specifikt område som smink, träning, inredning, bakning eller trädgård... Jag är heller inte ute i svängen eller så familjefokuserad som när barnen var yngre.  Jag har varit inne på Van life ett tag men det är ju bara ett av alla intressen...

Mer för den som vill läsa om Influencers och annat:
Millennials: Give The People What They Want

Källor:
Resumé http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/08/16/bonnier-growth-satsar-pa-influencers/
MKSE.com http://www.mkse.com/2016/08/09/influencers-revolutionerar-e-handeln-nya-data-fran-kylie-jenner

onsdag 22 november 2017

Bokonsdag: Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode



"Hur skapar du en garderob som både håller i sömmarna över tid och överlever snabba trendväxlingar?"
 Redan 2008 bloggade jag om trenden Slow fashion och långsammare mode och våren 2015 skrev jag om Johanna Nilssons Slow Fashion-upprop: 
 Jag vill sakta ner. Jag vill ta hand om mina kläder och uppskatta bra kvalitet. Jag vill oftare välja hållbart, lokalt och second hand. Jag vill hylla den personliga stilen och jag kommer att vara stolt över varje litet steg jag tar. 

Året efter kom Slow fashion boken ut. På Bokmässan 2016 lyssnade jag på ett miniseminarium där författarna intervjuades och sedan dess har boken stått på min "att läsa lista".

Boken är tänkt att vara lika delar modemanifest och praktisk handbok full av smarta och användbara tips. Vilka material är de största miljöbovarna? Hur känner du igen bra kvalitet? Vad är greenwashing, fegmärkning, och hur du lagar du dina jeans så att det blir riktigt snyggt? (Mitt svar skulle vara - ber min mamma göra det...)

Målgruppen är både modeälskande klädnördar och medvetna konsumenter som förfäras över fast fashion av dålig kvalitet och hur stor del (8 kg!!!) av våra inköp som åker rätt ner i soporna. I dessa dagar kan det vara värt att fundera över hur de kvinnor (80% av de anställda på världens textilfabriker är kvinnor) som jobbar med textil behandlas. Vi talar om allt från sexuella trakasserier och rena övergrepp till systematisk diskriminering...

Boken är uppdelad i kapitel som "Modeindustrin", "Välj schysst", "Bra kvalitet - vad är det?", "Var dig själv - skit i normen", "Tänk om - shoppa på nya sätt", "Vårda ömt" och "Rädda favoriterna".
Jag gillade kapitlet om "Var dig själv" - inte minst för de inspirerande bilderna på olika personer med olika stilar. Klädminnena som var inflikade lite här och där i boken var också roliga att läsa.

Om jag ska vara krass så innehöll boken egentligen inte så mycket nytt för mig men det är en perfekt sammanfattning av allt viktigt!

  • Varför man ska anamma slow fashion
  • Hur man väljer rätt när man köper sina kommande favoritplagg (alla material har sina för- och nackdelar)
  • Hur man vårdar, lagar och tvätta sina favoritkläder (eftersom man vill behålla dem under många år)
  • Hur man förnyar gardroben (klädbyte och 2nd hand ftw)
Så låna boken på biblioteket - eller köp den och låna ut den till alla som du känner. Varför inte ordna studiecirkel med avslutande klädbyteskväll?

Läs mer om boken på webbsidan slowfashionboken.se och författarna kan även bokas som "personal shoppers" - kanske ett bra julklappstips till fashionistan som behöver lite hjälp på traven att växla om/ner till slow fashion.
Slow fashion

Bokmässan 2016

Om författarna
Jennie Johansson är verksamhetsledare för Stockholm Stadsmissions butik Remake och har lång erfarenhet av inköp och försäljning i modebranschen. Hon ger även ut fanzinet Tråd om hållbart mode och hantverk.
Johanna Nilsson är föreläsare, bloggare och initiativtagare till Slow fashion-uppropet. Hon har mer än tio års erfarenhet av rättvis handel och hållbar utveckling. Johanna driver också det egna smyckesmärket JohannaN.

tisdag 21 november 2017

Årets julklapp 2017

Årets julklapp? Bild: HUI

Idag släppte Handelns Utredningsinstitut årets julklapp och i år är det elcykeln som är "Årets Julklapp".

För att erhålla titeln Årets Julklapp ska ett eller flera av följande tre kriterier uppfyllas:

  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Produkten skall representera den tid vi lever i.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Enligt motiveringen speglar årets julklapp 2017 – elcykeln – "de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm".

Nu har jag ju redan ett par andra cyklar men jag skulle inte tacka nej till en elcykel. Förra året fick jag faktiskt årets julklapp, ett par VR-glasögon, av mina barn. Roligt att prova men jag har inte använt dem så jättemycket.

Genom åren har följande produkter blivit utsedda till Årets Julklapp

1988 Bakmaskin 2002 Kokboken
1989 Videokameran 2003 Mössan
1990 Woken 2004 Den platta tv:n
1991 CD-spelaren 2005 Ett pokerset
1992 TV-spelet 2006 Ljudboken
1993 En doft (parfym) 2007 GPS-mottagaren
1994 Mobiltelefonen 2008 En upplevelse
1995 CD-skivan 2009 Spikmattan
1996 Internetpaketet 2010 Surfplattan
1997 Det elektroniska husdjuret 2011 Den färdigpackade matkassen 
1998 Dataspelet 2012 Hörlurarna
1999 Boken 2013 Råsaftcentrifugen
2000 DVD-spelaren 2014 Aktivitetsarmbandet
2001 Verktyget 2015 Robotdammsugaren


2016 VR-glasögonen




Om jag fick nominera något till årets julklapp hade jag föreslagit en upplevelse (favorit i repris) eller en krislåda, dvs förnödenheter för 1 person som räcker de 72 h som vi ska kunna klara oss i händelse av kris.


För övrigt så förväntas julhandeln slå rekord i år igen...

Vad önskar du dig i julklapp?

måndag 20 november 2017

Hygglig helg

Untitled

Efter en vecka med många tågresor hit och dit, passade jag på att stanna kvar i Köpenhamn över helgen. Det var kul att träffa gamla kompisar och jag passade på att både maxa hygge och få en försmak av julstämningen genom att promenera genom bland annat ett julpyntat Nyhavn.

Vill man behålla lite hygge känsla även när man kommit tillbaka hem så tipsar den danska turistbyrån om 5 easy ways to have more hygge in your life:

  1. Levande ljus
  2. Bjud hem familj och vänner på mat (gärna en crappy middagsbjudning)
  3. Gå på en lång promenad, gärna i sällskap med en vän
  4. Läs en bok eller se en film - gärna i kombination med nr 1
  5. Inred med hygge i åtanke
A little extra attention to your living space can add a lot of hygge to your everyday life. Danes love smart, minimal, and intentional design. "Less is more" is the unofficial motto. So when thinking about how to make your home more hygge, ask yourself, "Does this area, piece of furniture, or item make me more relaxed or cosy?" If not, consider moving it or giving it away! 


Och glöm inte...


You just can't have hygge without candles!

fredag 3 november 2017

Filmfredag - Noma, My Perfect Storm

noma

Bild:Dan Kurtz


I våras besökte jag Doc Lounge (en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm) här i Göteborg och tittade på dokumentären Noma - my perfect storm.
För några år sedan skrev jag om Köpenhamn som foodie destination och även om jag aldrig kom iväg till Noma hade jag sett fram emot att se dokumentären som kom 2015.

I filmen får man följa en av världens mest framgångsrika kockar, René Redzepi, delägare i den prisade restaurangen Noma i Köpenhamn. Filmen följer Redzepi under 2013, något av det värsta året i hans karriär och hur han sedan kämpar sig tillbaka till toppen, uppfinner Noma på nytt och återvinner titeln som världens bästa restaurang för fjärde gången.

Filmen tar också upp Redzepis bakgrund som son till en makedonsk invandrare och hur det har format honom.

Eftersom jag är gillar mat (vem gör inte det..) och gärna närodlad tyckte jag att den här filmen var väldigt sevärd. Det var intressant att träffa några av de som levererar råvaror till Noma. Som Holger Rittman som levererar vilda örter, svamp och bär.

Doc Lounge finns för övrigt i en rad olika städer, sjävl är jag sugen på att gå och titta på LoveTrue av  Alma Har’el vars hyllade dokumentär Bombay Beach visades på SVT för några år sedan (jag gillade den verkligen!)


Mer
Om det nordiska köket, från Babettes gästabud till Noma
Kreativa kockar på Noma, artikel ur Scandinavian Traveler

torsdag 2 november 2017

Höstlov med tonåringar





Snart är höstlovsveckan över... Redan förra året funderade jag på vad som egentligen är bäst för barnen - hur mycket ska man tvinga dem att vara sociala? I år har jag jobbat alla dagar och barnen har gått på en spelutvecklingskurs. Men vi har också hunnit med lite roligheter i form av Halloweenfirande med familj och vänner och imorgon fredag jobbar jag halvdag så då ska vi klämma in ett museumbesök eller nåt annat.
Jag ser gärna att barnen har lite aktiviteter inplanerade samtidigt som jag förstår att de bara vill ta det lugnt och återhämta sig från prov och läxor.

Och jag har klarat av tre stora arbetsuppgifter den här veckan så jag ser fram emot att koppla av hemma med att städa källarförrådet och kanske baka lite med dottern. Vi såg Tim Burtons Corpse Bride i veckan och hoppas nu få hem Nightmare before christmas i helgen.

onsdag 1 november 2017

Tillbaka från de döda

Happy halloween

Hej alla läsare!

Det var länge sedan jag bloggade men så här i all Helgona tider passar det bra att göra ett inhopp igen. I vintras fick jag en ny tjänst på jobbet som har tagit mycket fokus, kraft och energi. Den tid som blivit över har jag hellre tillbringat med familj och vänner eller ute istället för att sitta framför datorn.

Det har varit ganska skönt att få en paus från bloggen även om jag lagt ut en del på bloggens Facebooksida. Det ska ju kännas roligt att skriva - och framför allt ska man ha nåt att skrivs om. Under min bortavaro har jag också samlat på mig lite erfarenheter som förhoppningsvis kan bli intressanta inlägg. Jag skaffade en bil - en sådan där bil jag drömt om ett längre tag. Det har varit jättekul att ha den men jag har insett att det är ett dyrt nöje för mig som sällan kör bil i vardagen.

Barnen och jag var iväg på ännu en långresa. Den här gången bar det av till Guatemala för några veckor med spanskalektioner, surfkurs och många andra äventyr. Den som är nyfiken hittar bilder och videos på min instagram (https://www.instagram.com/ankixgram/).

Vi hörs snart igen!

onsdag 26 april 2017

Bokonsdag: Baka med årstider


Det här boktipset är ett annat urklipp som dök upp under min vårrensning. Boken kom ut 2015 och är sammanställd av Anna Braw & co som även ligger bakom Festliga rester som jag bloggade om förra året. 

Boken innehåller  recept, tips , tankar och dukningsidéer för alla årstider inskickade från hela landet. I boken vill man låta kakor, bullar, pajer, tårtor, bröd och bordsutsmyckningar bli en självklar del av vårt miljöansvar. Det är både matproffs och hemmabakare med sig av recept, idéer, variationer och tankehjälp medan floristen Thomas Malm står bakom de inspirerande årstidsdukningarna.

I boken får man recpet på allt från Öländsk kladdkaka med bruna bönor som oväntad ingrediens och kalljästa bröd till Filmjölkslimpor med morot och Grönprickiga kex. Det finns även en social aspekt - recepten är beräknade till många så att man kan bjuda (och kanske få tillfälle att diskutera miljö- och klimatfrågor).

Jag gillar också att man skriver om hur man gick till väga för att ta hand om matsvinnet under produktionen av boken!

5 tips för att baka klimatsmart

  1. Ta vara på utrymmet i och värmen ugnen när den används och baka/laga mycket på en gång
  2. Välj färska ekologiska råvaror efter årstid
  3. Välja bort råvaror som kräver långa transporter 
  4. Ta vara påsådant som växer i närheten, både självklarheter som äpplen och vinbär och lite mer oväntade ingredienser som aroniabär och nässlor.
  5. Ta vara på svinn och rester!
 
Om författarna
Redaktör för boken är Anna Braw, redaktör på Libris och som ligger bakom en rad böcker i Kyrkkaffeserien. Hon driver även bloggen Kyrkkaffe. Magnus Aronson har fotat och Maria Mannberg står för formgivningen.

måndag 24 april 2017

Matmåndag - Solidariskt kylskåp

En viss vårstädning och rensning pågår här hemma och i en pappershög hittade jag en artikel om "Solidariskt kylskåp", helt enkelt ett kylskåp där "vem som helst är välkommen att både hämta och lämna mat". I Göteborg med omnejd finns nu fyra solidariska kylskåp, på Omställningsverkstan, på Kortedala Biblioteket,i butiken Kvillehyllan och i butiken Miljöfyndet.

Solidariskt kylskåp är en öppen och kollaborativ verksamhet för att minska matsvinnet från både hushåll och livsmedelsbutiker. Solidariskt Kylskåp fokuserar på att skapa en infrastruktur och en delande/kollaborativ ekonomi kring livsmedel som är lämplig för konsumtion men som ändå slängs i soptunnan. Med Solidariskt Kylskåp kan man minska matsvinnet samtidigt som man gör det lättare för dem som inte har råd med mat eller dem som helt enkelt bryr sig om att skapa ett hållbart samhälle med mindre slöseri. Syftet är också att uppmärksamma samhället om matsvinnsproblemet och att engagera flera i frågan genom direkt handling.

I dagsläget samarbetar man t. ex med Hemköp Masthuggstorget och Nylöse kyrka. Den som vill engagera sig kan registrera sig som maträddare och hjälpa till med upphämtning och leveranser.

Smart idé!

Läs mer!
Olof skapar solidariska kylskåp med dumpstrad mat  (artikeln där jag först läste om företeelsen)

lördag 8 april 2017

En dålig dag att åka till Stockholm

Stockholm, April 7th, 2017

En butik i Gamla stan

Det är dagen efter det förmodade terroristdådet i Stockholm. När lastbilen körde ner för Drottninggatan satt jag på ett tåg mot Stockholm. Vi kom aldrig längre än till Flemingsberg. Därifrån fick jag tråckla mig in mot Stockholm genom otaliga bussbyten.

Egentligen skulle jag in till Hötorget med det var bara att avboka. Istället tillbringade jag natten på en soffan i Sickla tillsammans med andra som inte heller orkade ta sig hem trots att en del av kollektivtrafiken kom igång framåt kvällen.

Nu var det jag själv som fick möjligheteten att markera mig som safe genom Facebook efter att tidigare oroligt att väntat på att vänner i städer som London, Paris och Berlin ska ha gjort samma sak. Det vällde in sms och facebookmeddelanden om erbjudanden om  ställen att sova på eller möjligheten att få skjuts någonstans - och det var inte bara bland mina vänner och bekanta som #openstockholm var dagens hashtag. Runt om i Stockholm öppnade främlingar upp sina hem, bjöd på fika och erbjöd skjuts till strandsatta personer. Plötsligt krympte världen.

Själv har jag idag promenerat genom ett ganska öde Stockholm och funderat på om jag verkligen lever det jag liv jag vill - för det kan vara över i ett ögonblick. Även om sannolikheten att vara med om ett terroristdåd inte är så stor så dör det människor i trafiken varje dag. För bara några dagar sedan blev en nära familjemedlem påkörd i 110 km/h på motorvägen men tack och lov gick det förhållandevis bra. Då kände jag att jag aldrig mer vill vara ovänner med mina barn när jag går hemifrån på morgonen - för man vet inte om man kommer hem igen.

Ta hand om er och era nära & kära!

fredag 17 mars 2017

Podcasttips inför helgen!


Bild: Optimal Living Daily

Jag har tidigare tipsat om olika podcasts och framför allt podcastavsnitt. Jag rensar förhållandevis ofta bland mina prenumerationer men några som hängt med länge är Optimal Living Daily och syskonpoddarna Optimal Health Daily respektive Optimal Finance. De är lagom långa för lyssnas på under min bussresa till jobbet. Däremot ligger the Minimalists podd risigt till men den får vara kvar på nåder tills jag börjar gå längre promenader igen och kan lyssna igenom på deras lite en aning för långa avsnitt. Jag kan tycka att den är lite repetitiv också, de tar upp samma anekdoter gång på gång.

Ofta snöar jag in tillfälligt på specifika ämnen och letar upp en podcast om just detta. Det kan handla om att jag behöver lite finansiell inspiration och lyssnar på olika intervjuer med Mr Money Mustache (det finns en lång intervju hos the Tim Ferriss show) eller drömmer om att göra en polarexpedition och lyssnar på t. ex P3 dokumentär om Andrés dödsdömda polarexpedition.  Inför sommarens resor har jag lyssnat på poddar som handlar om att resa i Gutalemala och eftersom jag står i begrepp att köpa en folkabuss inspireras jag av t. ex the Overlanding podcast.

Har du några aktuella podcasttips?


söndag 26 februari 2017

Hej och välkomna alla läsare från Sveriges Natur!

Här kommer en hälsning från förkylnings influensaträsket! Jag vill hälsa alla nytillkomna läsare som hittat hit via Sveriges Natur välkomna. För tillfället händer det inte så mycket här på bloggen men det finns ett omfattande arkiv från de senaste 10 åren att titta igenom!

Medan jag kurerar mig vill jag tipsa om mina bästa huskurer för att få bukt med envisa förkylningar!


  1. Skippa pappersnäsdukar och använd tygnäsdukar. Snällare mot de känsliga partierna kring näsan. Själv klipper jag utslitna örngott och t-shirts i lagom stora fyrkanter.
  2. Mixa färsk skalad ekologisk  ingefära, citron och gurkmeja. Ta en tesked av mixen i hett vatten då och då. Skydda händerna mot gurkmeja bara - den färgar av sig (även tandborsten blir knallgul). Blandningen håller en vecka i kylen.
  3. Egna näsdroppar. Obehagligt men effektivt att snorta ljummet saltvatten. Koka upp vatten med en tsk salt och låt svalna. Häll över i handen och dra in....
Och om det är någon annan som har något bra tips, hör av er!!! 

torsdag 5 januari 2017

Jag drömmer om en bil...

Camper van

Jag har inte ägt en bil sedan 2013 då jag och exmannen sålde vår gemensamma bil som hade en hel del år på nacken. Pengarna använde jag till att finansiera det årets sportlovsresa till fjällen.

Jag har i flera år varit oerhört nöjd med att slippa äga bil eftersom det inneburit mindre kostnader och mindre arbete. Istället har jag cyklat eller tagit bussen till jobbet (och på fritiden) men jag har också varit medlem i bilpoolen Sunfleet och hyrt bil när jag har haft behov av det, t.ex på semestern. Men så har jag heller aldrig sett bilen som vare sig en frihetsymbol eller statuspryl - mer som ett nödvändigt ont eller ett transportmedel bland andra med sina för- och nackdelar.

Sedan ett par år tillbaka har jag drömt om att äga en "folkabuss" att semestra i. Mina funderingar har till slut landat i att köpa en sk. Multivan som inte är inredd som husbil med kök men som man kan flytta (eller rent av ta ur) sätena på så att den kan anpassas för olika behov. Man kan köra ett halvt fotbollslag eller sova 2-3 personer den.

Redan förra sommaren började jag planera för ett framtida bilköp genom att titta på modeller och göra upp en budget för försäkring och andra kostnader. Jag såg att jag skulle behöva lägga minst 3000 kr i månaden på försäkring och bilrelaterade kostnader (förutom drivmedel) och bestämde mig för att ha bilen som sparmål efter nästa stora resa. Jag började även lusläsa bilannonser för att se vilken modell, typ av växellåda, milantal etc som kunde vara aktuellt för mig. Jag kollade också upp garage- respektive parkeringsplats i området.

Som det ser ut nu blir det tidigast aktuellt att köpa bil till hösten så jag har gott om tid på mig att provköra (provhyra?) och fundera vidare. Kanske jag ångrar mig och fortsätter min bilfria tillvaro framöver men om jag köper en bil är det inget impulsköp utan ett noga övervägt beslut.

Har du några tips?

onsdag 4 januari 2017

Bokonsdag: Zero waste home




Today, the less I own, the richer I feel. And I don't have to take out the trash!

Boken Zero Waste home har länge legat på min "att läsa" (och recensera) lista. Under mitt köpstoppsår upptäckte jag snabbt att ju mindre man bär hem, ju mindre slänger man också ut. Där och då väcktes mitt intresse för att mer aktivt minska mängden avfall där hemma även om jag var bra på att återvinna innan. Jag tycker att vi numera har ganska lite sopor (en liten påse per vecka ungefär) men i jämförelse med familjen Johnson som endast producerar en glasburk med skräp om året ligger vi i lä.

För att få lite ny inspiration har jag läst boken Zero Waste home skriven av Bea Johnson. Boken började som en blogg där familjen Johnson beskrev sin livsstil som producerar minimalt med avfall då det mesta återvinns, återbrukas, återanvänds eller komposteras. Vid en första anblick kan en sådan här livsstil ses som extrem men det handlar egentligen bara om att de har lagt om sina vanor - tufft i början men efter ett tag blir det helt naturligt att leva så. jag tyckte att det var intressant att följa hennes resa från the American dream till en livsstil som under en period kanske slog över åt andra hållet - det tar tid att göra allt sig egna papper, kärna smör, göra ost, glass etc. och hur hon till slut landade i vanor som fungerade i vardagen. Vanor som dessutom innebar att de sänkte sina utgifter med 40%! Ett grönt liv är ofta ett billigt liv. En intressant aspekt är Bea är född och uppväxt i Frankrike, något som jag tror kan ha gett henne en bra grund att stå på för att se den ameriaknska livsstilen med andra ögon än om hon hade fötts där.

A brighter future starts at home

Grunderna för en zero waste livsstil är 5 R:

  • Refuse – Tacka nej [eg. Vägra]. Tacka nej till den plastpåse i affären, sätta upp en nej tack-skylt till reklam på postlådan, tackar nej till giveaways på mässor och liknande. och något som jag borde tänka mer på - hotellens tvålar och schampoon...
  • Reduce – Minska ner. Byt ut den fysiska tidningen mot en digital prenumeration, gör egna snacks som inte kommer i papperspåse, lägg om matvanorna och skippa alla onödiga städprodukter.
  • Reuse – Återanvänd, allt från glasburkar (jag använder de som matlådor - funkar även att frysa om mani nte fyller dem hela vägen upp), handdukar (till näsdukar och tvättlappar) och papper (handlingslistor m.m).
  • Recycle – Återvinn. Visserligen ska man försöka att minimera inflödet men det här steget handlar dels om att återvinna förpackningar men också om att återvinna gammal textil, glas etc.
  • Rot – Kompostera. Kompostera matavfall, förpackningar av stärkelse etc. 
Det första och viktigaste steget i en zero waste livsstil är så klart att minimera inflödet - här kan ett köpstopp vara till stor hjälp, men man måste också lägga om sina inköpsvanor så att det blir hållbart på längre sikt. Man måste t. ex gå över till att handla mer i lösvikt och det hjälper även att byta ut halv- och helfabrikat mot mer rena matvanor (clean eating trenden får du på köpet!)

Den här boken innehåller en hel del bra tips och inspiration även för den som har kommit en bit på sin resa mot ett gröna och hållbarare liv med mindre sopor (och mer pengar över)!

Om författarenBea Johnson är född och uppväxt i Frankrike men bor numera i Kalifornien. 2008 gick hon och hennes familj över till en Zero waste livsstil. Från att ha varit konstnär och hemmafru ägnar hon sig numera åt att sprida kunskap om Zero waste.

Mer Zero waste på Facebook

En liten guide till Zero waste från http://ihearteco.net
Familjen som lever efter zero waste principen (artikel från härligt hemma)
Men motståndet mot minimalismen lever och frodas  - "Minimalismen är inte modern längre, det har till och med Ikea förstått"


Min bok hittade jag på biblioteket men det kan också hittas i bokhandeln eller på nätet.

måndag 2 januari 2017

Ekonomiska mål 2017 - och en tillbakablick

Untitled

Det här är femte året som jag bloggar om mina ekonomiska mål inför det kommande året och det är väldigt roligt att läsa om vilka mål jag har uppnått tidigare men också hur mina mål har förändrats över tiden. Här kan man läsa om mina mål för tidigare år:

2016
2015
2014
2013

De långsiktiga lånen har alltid varit de samma (skuldfrihet) medan de kortsiktiga har gått från monetära (en viss buffert etc) till att fokusera på upplevelser, främst i form av kortare och längre resor.

Om jag ser tillbaka på mina ekonomiska val så är jag fortfarande väldigt nöjd med att jag köpte en mindre lägenhet istället för hus eftersom jag på så sätt kunna sätta undan pengar varje månad till andra mål. Eftersom jag inte tog så mycket lån så kommer jag att ha amorterat av mitt bolån inom de närmaste åren. Även beslutet av förbli bilfri de senaste åren har inneburit att jag får pengar "över" till annat, främst resor/upplevelser och sparande/amortering.


Ekonomiska mål 2017

  1. Sportlov i svenska fjällen
  2. Resa till Guatemala med barnen
  3. Köpa bil!
  4. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad.
  5. Fortsätta amortera på CSN, siktar på 10-12% under året  
  6.  
Som vanligt har jag sparat till Sportlovet sedan i somras i och med att jag har har ett kontinuerligt semestersparande med stående månatliga överföringar året runt. Det kommer dock att bli betydligt dyrare än tidigare år då vår släktings stuga är såld vilket innebär att jag även måste budgetera för boende.


Jag prioriterar att resa med mina barn (både kortare och längre resor) och under ett tag drömde vi om att resa runt två veckor med tåg i Japan. Vi kom dock fram till att det skulle bli för dyrt så istället kommer vi att resa till Guatemala för att läsa spanska och turista nu i sommar. Det blir lika dyrt att åka dit som till Japan men å andra sidan är det betydligt billigare när vi väl är där.

Mitt nya spännande mål är att jag funderar på att köpa bil! Jag har ju skrivit ett flertal inlägg om hur bra det är att vara bilfri så jag kommer att återkomma till mina bilplaner i ett separat inlägg.

"Mellanmål" 1-5 år

  1. Resa någonstans 2018
  2. Betala av CSN till 2020
  3. Bli av med mitt bolån och bli helt skuldfri 
  4. NYC 2020

Jag har lite funderingar på vart jag vill resa 2018 men ännu är inget bokat och bestämt  - förmodligen kommer det att bli bilsemester med tanke på mitt mål att köpa bil. Sen planerar min mor och jag + min dotter ett återbesök i NYC 2020. Vi har ju tidigare varit där 2010 och 2015.

Jag fortsätter att amortera av mitt studielån i rask men inte överdriven takt. Min belåningsgrad ligger för närvarande på 44% och jag siktar på att bli av med det om drygt 2 år (preliminärt hösten 2019). Det är ett ganska ambitiöst men ändå rimligt mål om man som jag vill bli av med studielånet (även om jag är medveten om att det är ett av de mer förmånliga lånen man kan ha).Till saken hör att jag inte har så stort lån och att amortera 1% i månaden är inte någon enorm uppoffring - särskilt nu när räntan fortfaranade är så låg.

Fördelen med min amorteringsplan är också att jag när som helst kan gå tillbaka till CSNs långsammare amorteringsplan om något oförutsett skulle inträffa - jag har inte bundit upp mig. Rent praktiskt har helt enkelt lagt in månatliga överföringar i min internetbank på ett belopp som överstiger CSNs belopp med ett par hundralappar. Efter ett par månader kommer jag ha betalat mer än mitt årsbelopp och därmed räknas resten av årets inbetalningar av direkt från lånet.

Efter att mitt studielån är betalt kanske jag växlar upp och rullar över de pengarna till mitt bolån á la snöbollsmetoden eller så fortsätter jag med mina vanliga fasta belopp där en allt större del kommer att gå direkt till lånet snarare än räntor.


Mål på längre sikt
För närvarande har jag inga mål på längre sikt förutom de olika resorna som vi funderar på. Med tanke på att jag kommer att vara helt skuldfri inom de närmaste åren (2023 om inte tidigare) så lämnar jag öppet för nya spännande mål. Mina barn blir också allt större vilket innebär att nya möjligheter står öppna - t. ex att arbeta utomlands en period.


Men hur...
Jag har i perioder snålat extremt mycket för att framför allt finansiera resan till Afrika 2015 men även andra resor, särskilt Paris som inte alls fanns med i planeringen men som kom som en trevlig om än en smula kostsam överraskning. Det är helt ok att extremsnåla under en period men allra helst lever jag ett rikt men billigt liv vilket innebär att jag gör både stora och små medvetna val, allt från att bo mindre än jag behöver till att inte lyxa till det med delikatesser på helger.
Jag har även bra grundförutsättningar då jag har en lågt belånad lägenhet, ett förhållandevis litet studielån (som dessutom ständigt krymper), låga räntor, klarar mig med bilpool och har ett roligt och välbetalt jobb. 

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin