"Hur skapar du en garderob som både håller i sömmarna över tid och överlever snabba trendväxlingar?"Redan 2008 bloggade jag om trenden Slow fashion och långsammare mode och våren 2015 skrev jag om Johanna Nilssons Slow Fashion-upprop:
Jag vill sakta ner. Jag vill ta hand om mina kläder och uppskatta bra kvalitet. Jag vill oftare välja hållbart, lokalt och second hand. Jag vill hylla den personliga stilen och jag kommer att vara stolt över varje litet steg jag tar.
Året efter kom Slow fashion boken ut. På Bokmässan 2016 lyssnade jag på ett miniseminarium där författarna intervjuades och sedan dess har boken stått på min "att läsa lista".
Boken är tänkt att vara lika delar modemanifest och praktisk handbok full av smarta och användbara tips. Vilka material är de största miljöbovarna? Hur känner du igen bra kvalitet? Vad är greenwashing, fegmärkning, och hur du lagar du dina jeans så att det blir riktigt snyggt? (Mitt svar skulle vara - ber min mamma göra det...)
Målgruppen är både modeälskande klädnördar och medvetna konsumenter som förfäras över fast fashion av dålig kvalitet och hur stor del (8 kg!!!) av våra inköp som åker rätt ner i soporna. I dessa dagar kan det vara värt att fundera över hur de kvinnor (80% av de anställda på världens textilfabriker är kvinnor) som jobbar med textil behandlas. Vi talar om allt från sexuella trakasserier och rena övergrepp till systematisk diskriminering...
Boken är uppdelad i kapitel som "Modeindustrin", "Välj schysst", "Bra kvalitet - vad är det?", "Var dig själv - skit i normen", "Tänk om - shoppa på nya sätt", "Vårda ömt" och "Rädda favoriterna".
Jag gillade kapitlet om "Var dig själv" - inte minst för de inspirerande bilderna på olika personer med olika stilar. Klädminnena som var inflikade lite här och där i boken var också roliga att läsa.
Om jag ska vara krass så innehöll boken egentligen inte så mycket nytt för mig men det är en perfekt sammanfattning av allt viktigt!
- Varför man ska anamma slow fashion
- Hur man väljer rätt när man köper sina kommande favoritplagg (alla material har sina för- och nackdelar)
- Hur man vårdar, lagar och tvätta sina favoritkläder (eftersom man vill behålla dem under många år)
- Hur man förnyar gardroben (klädbyte och 2nd hand ftw)
Läs mer om boken på webbsidan slowfashionboken.se och författarna kan även bokas som "personal shoppers" - kanske ett bra julklappstips till fashionistan som behöver lite hjälp på traven att växla om/ner till slow fashion.
Bokmässan 2016
Om författarna
Jennie Johansson är verksamhetsledare för Stockholm Stadsmissions butik Remake och har lång erfarenhet av inköp och försäljning i modebranschen. Hon ger även ut fanzinet Tråd om hållbart mode och hantverk.
Johanna Nilsson är föreläsare, bloggare och initiativtagare till Slow fashion-uppropet. Hon har mer än tio års erfarenhet av rättvis handel och hållbar utveckling. Johanna driver också det egna smyckesmärket JohannaN.
Så roligt att du tipsar om min och Jennies bok - och boken finns faktiskt som en färdig studiecirkel hos Sensus, så om en är ett gäng någonstans i Sverige så är det bara att kontakt dem och köra igång för att få ut färdig studiehandledning etc.
SvaraRaderaKram
Johanna