onsdag 26 april 2017

Bokonsdag: Baka med årstider


Det här boktipset är ett annat urklipp som dök upp under min vårrensning. Boken kom ut 2015 och är sammanställd av Anna Braw & co som även ligger bakom Festliga rester som jag bloggade om förra året. 

Boken innehåller  recept, tips , tankar och dukningsidéer för alla årstider inskickade från hela landet. I boken vill man låta kakor, bullar, pajer, tårtor, bröd och bordsutsmyckningar bli en självklar del av vårt miljöansvar. Det är både matproffs och hemmabakare med sig av recept, idéer, variationer och tankehjälp medan floristen Thomas Malm står bakom de inspirerande årstidsdukningarna.

I boken får man recpet på allt från Öländsk kladdkaka med bruna bönor som oväntad ingrediens och kalljästa bröd till Filmjölkslimpor med morot och Grönprickiga kex. Det finns även en social aspekt - recepten är beräknade till många så att man kan bjuda (och kanske få tillfälle att diskutera miljö- och klimatfrågor).

Jag gillar också att man skriver om hur man gick till väga för att ta hand om matsvinnet under produktionen av boken!

5 tips för att baka klimatsmart

 1. Ta vara på utrymmet i och värmen ugnen när den används och baka/laga mycket på en gång
 2. Välj färska ekologiska råvaror efter årstid
 3. Välja bort råvaror som kräver långa transporter 
 4. Ta vara påsådant som växer i närheten, både självklarheter som äpplen och vinbär och lite mer oväntade ingredienser som aroniabär och nässlor.
 5. Ta vara på svinn och rester!
 
Om författarna
Redaktör för boken är Anna Braw, redaktör på Libris och som ligger bakom en rad böcker i Kyrkkaffeserien. Hon driver även bloggen Kyrkkaffe. Magnus Aronson har fotat och Maria Mannberg står för formgivningen.

9 kommentarer:

 1. alla vätskor använder jag till bröd: potatiskokvatten, öl, fil, mjölk...

  SvaraRadera
 2. Läste din bok förra veckan... TACK för massa bra inspiration och rolig läsning! Så härligt och befriande att läsa om dina tankar och att det inte alltid är en dans på rosor och känns bra med ett köpstopp. Jag provar själv på ett köpstopp nu maj-dec (inte riktigt lika strikt som ditt eftersom jag får köpa saker till mitt barn) och kommer ta med mig många bra tankar från dig. Lyssnade även på podden "Andra sätt" när du medverkade, superbra! Du borde starta en egen pod och sprida ännu fler bra tankar ;)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 3. Hej! Har läst om din bok många gånger o tycker den är toppen!!:-) Har även läst dina boktips. Föll mest för "Ekoenkelt" o "Yolo". Men vill gärna läsa mer av dig! Så skulle bli väldigt tacksam för nya inlägg på bloggen!! :-) Mvh/L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för berömet! Jag hoppas också att jag blir sugen på att blogga mer men just nu lockar det mer att vara utomhus!

   Radera
 4. Har alltid tyckt att din blogg är intressant och omväxlande och återkommer alltid. Läser både nya och gamla inlägg med behållning. Kan också förstå att det finns annat som lockar för dig efter så många år med bloggande. Var sak har sin tid i livet, ibland kortare, ibland längre. Ibland låter man saker och ting gå på sparlåga. Hur som helst du har gjort det väldigt bra.
  Ps Förstått att Oskar är densamme som den fantastiske farbror Fri. ds ME

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 7. Men vars tog du vägen, har du lagt ned verksamheten? Edit

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin