onsdag 2 november 2016

Bokonsdag: Festliga rester

2010 bloggade jag om att Libris förlag planerade en matbok med arbetstiteln Förresten...  och efterlyste recept med rester. Boken kom ut året efter, 2011, men fick istället titeln Fester med rester - gott och nytt av det som blev över. Nu hittade jag den på biblioteket så det passade bra med en recension.

En fjärdedel av den mat som vi bär hem från affären blir aldrig uppäten. Det är inte bara slöseri med pengar och resurser – det får oss att tappa påhittighetskondition. Men botemedlet är inte långt bort: i Fester med rester delar människor från hela Sverige och från många andra håll också med sig av sina bästa tips på gott och nytt av det som blev över.

Det kom kom in idéer och recept från kreativa vardagsmatlagare i hela Sverige och resultatet blev alltså
Fester med rester – gott och nytt av det som blev över, en bok som vill fungera som en uppslagsboken över allt som redan finns i våra kylskåp och som istället för att slängas kan bli ännu godare.
Bland recepten hittar man allt från pyttipannor och potatisplättar till brödpudidng (en av mina favoriter) samt utländska restklassiker som Shepherd’s pie och Sloppy Joe. Boken har en alfabetisk uppställningen som gör det enkelt att hitta rätt.

Jag brukar säga att jag äter "hänt i frysen" till lunch ibland och i den här boken lanserar man begreppet "frysfest" - varför inte frosta av frysen nu när det börjar bli kallare och äta upp det du hittar i den.Redaktör för boken är Anna Braw, redaktör på Libris och som ligger bakom en rad böcker i Kyrkkaffeserien. Hon driver även bloggen Kyrkkaffe. Magnus Aronson har fotat och Maria Mannberg stod för formgivningen. Medverkar i boken gör Maja från Husmorsskolan (som skriver vad man kan göra av bruna bananer och en text om "hushållandets glädje") Marie Tonkin Reda, Clara ”Underbara Clara” Lidström, Wilhelm Blixt, Vibeke Olsson, Tomas Sjödin, Inger Alestig m fl

Vill du inte köpa boken ny eller låna den på biblioteket finns det ett par begagnade exemplar på bokbörsen.


2 kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin