Paj är den perfekta restmaten. Man slänger ihop en pajdeg, förgräddar och sen fyller man den helt enkelt med vad man råkar ha hemma. Jag har ju tidigare bloggat om mina olika varianter på kirskålspaj men man kan också steka upp lite lök och rivna morötter, ha i kokta rödbetor och någon god ost etc.
Grundrecept för pajdeg (matpaj)
3dl mjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Grundrecept för pajdeg (efterrättspaj)
3dl mjöl
125 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
Enkel sats räcker till vanlig pajform av standardstorlek. Dubbla satsen om du vill göra paj i långpanna.
Tips och tricks!
Gör flera omgångar pajdeg när du ändå håller på! Antingen kan du frysa in individuella pajdegar i klump eller så kavlar du ut på bakplåtspapper, rullar ihop och fryser in dem. Eftersom pajdeg innehåller en hel del matfett håller den ungefär 3 månader i frysen.
Man kan också göra pajen färdigt, grädda bara halva tiden och sedan frysa in. När det är dags att äta paj så tinar man pajen (förslagsvis under dagen i kylen) och gräddar den sedan färdigt i ugnen.
måndag 7 november 2016
Matmåndag: Paj är smart restmat!
På fredag bloggar jag om en av familjens favoritpajer!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar