onsdag 14 september 2016

Bokonsdag: Cykla! - Två hjul som förändrar världen


Igår bloggade jag om Trafikanveckan och även idag handlar det om fordon då jag recenserar en bok om cykling.

I boken Cykla tar journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E. Johansson ett brett grepp om fenomenet cykling. Boken har sitt ursprung i radioserien Cykla i P1 och handlar om cykelns historia, psykologi och ekonomi ur olika perspektiv.
Författarna har träffat stadsplanerare, forskare och helt vanliga cyklister. De har besökt städer som Amsterdam, New York, Thessaloniki och Kapstaden för att beskriva den globala cykeltrenden. Inte minst Amsterdam och Köpenhamn är ju de stora förebilderna inom stadsplanering där cykeln ses som en viktigt del av lösningen på trängsel och klimatproblem.

Ett kapitel handlar om hur cykeln "fixar folkhälsan" då cyklister t. ex är mindre sjukskrivna än andra. Ett annat handlar om olyckor och användningen av cykelhjälm. Det är bland annat en längre intervju med Magnus Lagher (med bloggen Velonavia) om när han blev påkörd och hur det har påverkar honom och familjen. Från att ha tränat och tävlat i mountainbike, jobbat som spinninginstruktör och kört ett antal Vätternrundor kunde han till en början knappt cykla mer än ett par minuter åt gången. Efter lång rehab är han dock tillbaka på sadeln igen.

Kapitlet om hur cykelvägar kan bryta isoleringen var också intressant. Cyklingen har minskat utanför de större städerna men det finns olika sätt att vända trenden, som t. ex supercykelvägar (som i Danmark), elcyklar och velomobiler. Jag gillade också att läsa om den bilfriafamiljen som bodde på landet. Med hjälp av elcykel och cykelkärra lever de bra trots att de har valt bort bil. Läs mer om familjen här!

Jag kan varmt rekommendera den här boken även till personer som inte är inbitna cyklister - och kanske också som present till de som är det :-)

Om författarna
Lina E Johansson är frilansreporter för främst kultur- och samhällsprogram i Sveriges Radio. Hon har gjort dokumentärer och jobbat med program som Cykla i P1 och Hångla i P3.
Maja Lagercrantz har arbetat som journalist i tio år, framför allt som samhällsreporter inom public service på program som Kaliber, Ekot, P1-morgon, Rapport och Aktuellt.


Mer
Intervju i DN
Författarna besöker bokmässan 24 september
Här hittar du mina inlägg om allt som har med cykel att göra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin