onsdag 28 september 2016

Dagens podcast tips!





Bild: downshift.se/Andra sätt

Idag tipsar jag om en podcast med mig själv! Tidigare i höstas blev jag intervjuad för "Andra sätt", en intervju-podd, där man får träffa "människor som på ett eller annat sätt har valt att ifrågasätta rådande normer". En del människor intervjuas för att de har intressanta idéer om livet, andra människor för att de gör saker annorlunda. De kanske har ett jobb som gör att de har hittat den perfekta balansen mellan jobb och fritid, de kanske har gjort ett val en gång som gjorde att hela livet förändrades. Alla har dock gemensamt att de har funderat över just sin egen situation, och hur de skulle kunna anpassa den för att passa dem själva på bästa sätt.


Det blev ett ganska långt samtal om mitt köpstoppsår men också om hur jag lever nu. Jag berättar en del om den kritik jag fick då och nu - t. ex att jag glorifierar fattigdom. 

Lyssna genom iTunes
Eller direkt via webben!




Mer
Alla avsnitt av podden hittar du här!

onsdag 21 september 2016

Bokmässa!

Mässträngsel  

Mässan, 2009 Imorgon är jag på bokmässan! Eftersom jag är bibliotekarie är mässan ett givet tillfälle att träffa kollegor och gamla kurskamrater men jag försöker också hitta nya roliga böcker att recensera. På mässan kan man även lyssna på en mängd intressanta seminarier, här är några tips!:

Torsdag
10:20-10:40 Slow Fashion - din guide till smart och hållbart mode med Jennie Johansson, Helena Lindblom och Johanna Nilsson. Inom slow fashion-rörelsen står eftertanke, medvetenhet och miljö i fokus och du får lära dig hur du skapar en garderob som är både snygg och snäll! Lena Israelsson pratar om sin bok Odla året, där du får inspirerande och kunniga tips om grönsaker, örter och kryddor som passar de fyra årstiderna. Vilka odlingsmetoder som är bäst för olika växter, när du bör förkultivera, utplantera och skörda och hur du skapar en bördig jord. Du behöver inte vara en mästerodlare för att skörda färska grönsaker året om!

Fredag
11.20 – 11.40 Den stora ätstörningen – maten, makten, miljön
Vår industriella matproduktion skapar stora ekologiska och sociala problem. Hur skapar vi en mer hållbar matproduktion med Gunnar Rundgren, författare och en av grundarna till KRAV-certifieringen
16.30-16.50 Modets pris – vem betalar för de billiga kläderna
Hur blir den globala textilindustrin säkrare och hur kan arbetstagarnas rättigheter stärkas? Författarna till boken ”Modeslavar” har mött textilarbetare ibland annat Bangladesh, Burma och Kambodja.
Medverkande: Journalisterna och författarna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom
Lördag16:00-16:20 Cykla – två hjul som förändrar staden (läs min recension här!)

När ohälsa, miljöförstöring och trafikkaos hotar vår tillvaro blir cykeln en del av lösningen. Hör författarna till boken -Cykla!- berätta om cykelns historia, psykologi och ekonomi. Vad är en bra cykelstad och på vilket sätt förändrar cyklingen en stad?
Medverkande: Maja Lagercrantz och Lina E Johansson. 


Söndag
10:40-11:00 Det vilda Göteborg
På söndag pratar Karin Fingal och Fredrik Schenholm, författare till boken Det vilda Göteborg som jag receserade i början av månaden.
16.20 – 16.40 kan man lära sig mer om att simma med valar. Inget har större påverkan på jordens klimatsystem än havet. Fotografen Martin Almqvist berättar om hur detta hänger ihop och hur haven mår idag.

måndag 19 september 2016

Matmåndag: Sylt och mos i crock-pot

Plommonsylt

Sönderkokta plommon

I år är det ett riktigt äppleår och jag har gjort flera omgångar äpplemos. Även i år har jag använt min crockpot för att göra mos som jag sedan passerar och kokar upp med socker.

Jag testade även att göra plommonsylt i min crock-pot. Eftersom jag har en mosvagga är det enkelt att bara koka ihop allt (5h på setting high). När frukten har kokat ihop kan man passera den och åter koka upp den med lagom mycket socker. Eller så häller man i socker redan från början. Jag går mest på känsla när jag lagar mat och är inte så noga med att mäta och väga...

Mosvagga

En bra investering om man gör mycket mos och sylt!

Jag steriliserar mina burkar i ugnen men använder inga övriga konserveringsmedel.Min mosvagga är ett ovärderligt hjälpmedel och i år har jag även investerat i en sylttratt som är bredare än en vanlig tratt. Jag hittade min på ICA Maxi men den finn säker på flera ställen.

onsdag 14 september 2016

Bokonsdag: Cykla! - Två hjul som förändrar världen


Igår bloggade jag om Trafikanveckan och även idag handlar det om fordon då jag recenserar en bok om cykling.

I boken Cykla tar journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E. Johansson ett brett grepp om fenomenet cykling. Boken har sitt ursprung i radioserien Cykla i P1 och handlar om cykelns historia, psykologi och ekonomi ur olika perspektiv.
Författarna har träffat stadsplanerare, forskare och helt vanliga cyklister. De har besökt städer som Amsterdam, New York, Thessaloniki och Kapstaden för att beskriva den globala cykeltrenden. Inte minst Amsterdam och Köpenhamn är ju de stora förebilderna inom stadsplanering där cykeln ses som en viktigt del av lösningen på trängsel och klimatproblem.

Ett kapitel handlar om hur cykeln "fixar folkhälsan" då cyklister t. ex är mindre sjukskrivna än andra. Ett annat handlar om olyckor och användningen av cykelhjälm. Det är bland annat en längre intervju med Magnus Lagher (med bloggen Velonavia) om när han blev påkörd och hur det har påverkar honom och familjen. Från att ha tränat och tävlat i mountainbike, jobbat som spinninginstruktör och kört ett antal Vätternrundor kunde han till en början knappt cykla mer än ett par minuter åt gången. Efter lång rehab är han dock tillbaka på sadeln igen.

Kapitlet om hur cykelvägar kan bryta isoleringen var också intressant. Cyklingen har minskat utanför de större städerna men det finns olika sätt att vända trenden, som t. ex supercykelvägar (som i Danmark), elcyklar och velomobiler. Jag gillade också att läsa om den bilfriafamiljen som bodde på landet. Med hjälp av elcykel och cykelkärra lever de bra trots att de har valt bort bil. Läs mer om familjen här!

Jag kan varmt rekommendera den här boken även till personer som inte är inbitna cyklister - och kanske också som present till de som är det :-)

Om författarna
Lina E Johansson är frilansreporter för främst kultur- och samhällsprogram i Sveriges Radio. Hon har gjort dokumentärer och jobbat med program som Cykla i P1 och Hångla i P3.
Maja Lagercrantz har arbetat som journalist i tio år, framför allt som samhällsreporter inom public service på program som Kaliber, Ekot, P1-morgon, Rapport och Aktuellt.


Mer
Intervju i DN
Författarna besöker bokmässan 24 september
Här hittar du mina inlägg om allt som har med cykel att göra

tisdag 13 september 2016

Trafikantveckan 2016, 16-22 september

Bianchi

Mellan den 16:e och 22:a september genomförs den årliga Europeiska trafikantveckan, eller European Mobility Week som den också kallas. Kampanjen går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och åka kollektivt i så stor utsträckning som möjligt - och att låta bilen stå. Det är också en uppmuntran till de europeiska städerna att satsa på gång-, cykel- och kollektivtrafik och investera i infrastruktur för att på olika sätt underlättar för invånarna att använda använda kollektiva färdsätt.

Från och med i år tar Trafikverket över samordningsansvaret för Trafikantveckan från Naturvårdsverket. Trafikverket har i uppdrag att ta fram underlag och vidareförmedla information till kommuner och andra aktörer som vill lyfta fram åtgärder som underlättar och uppmuntrar till hållbara resor och transporter.

Varje år har kampanjen ett tema och en slogan. I år handlar det om att lyfta fram att miljö och ekonomi ofta går hand i hand:

  • Tema: ”Hållbart smarta resor och transporter – en investering för Europa!”
  • Slogan: ”Res hållbart – lönsamt och smart!”
Vad händer i Göteborg med omnejd?På Hallandstrafiken vill man att fler ska se fördelarna med bussen och i samband med trafikantveckan kan du därför passa på att provåka alla bussar i region- och stadstrafiken i Hallandstrafikens regi. Lördagen den 17 september åker man gratis mellan klockan 9-16.

För första gången deltar Kungälvs kommun i år i europeiska trafikantveckan tillsammans med städer runt om i Europa. 24 september hålls ett event i Västra parken i Kungälv med bland annat cykelkorgsloppis, tipspromenad och gratis cykelservice.

Mer
Trafikanveckan på Facebook
Här kan man se vilka svenska kommuner som deltar

måndag 12 september 2016

En tonåring i familjen

Tonåring


Idag firar jag sonen som blir tonåring! Det känns som om det var igår vi diskuterade var pengar kommer ifrån.. Och nu är jag "tonårsmorsa" - det känns stort :-)

Vi har redan firat med släkten i helgen och idag väntar ett efterlängtat restaurangbesök på en cool hamburgerrestaurang! Grattis storebror!

onsdag 7 september 2016

Bokonsdag: Det vilda Göteborg





Gå någon annanstans än till lekplatsen! Ta med familjen ut i naturen och upptäck alla de äventyr och upplevelser som finns inom räckhåll! 


Den här inspirerande boken hittade jag på biblioteket. Det vilda Göteborg är en guidebok för barnfamiljer som vill vara ute lite mer, ta sig ut i naturen och göra roliga och spännande saker. Den visar platser som få upptäcker, men som ändå är nära stan. Det här är en handfast och användbar guide, fylld av härliga bilder och korta, enkla texter som gör den lätt att hitta i samtidigt som man kan bläddra planlöst och bli inspirerad.

 Det vilda Göteborg riktar sig till barnfamiljer som har lust att upptäcka mer ihop med sina barn och gärna vill komma ut i naturen, men som inte vet vart de ska ta vägen eller hur de ska ta sig dit. Samtliga platser i boken går att nå med kollektivtrafik. De som har mindre barn hittar tips på bra barnvagnspromenader (t. ex Lärjedalen som är jättefint!) För de som liksom jag har större barn (snart är jag tonårsmorsa) kanske grottkrypning i Greggered eller snorkelleder i Norra skärgården lockar mer. För mig som bor på Hisingen tipsas det om ställen där man kan titta på en magisk solnedgång eller att paddla kanot på Nordre älv.

Ordentlig matsäck är A & O när man ska ut med barn och i boken hittar man tips på sånt som termossoppa och pastasallad men också recept som passar bra att laga på trangiakök och liknande. Den vegetariska tacogrytan ska jag testa!

För de som vill testa på det är med att komma ut i naturen i organiserad form så har författarna satt ihop två kurser i samarbete med Folkuniversitetet. De går av stapeln i Göteborg nu i höst. Se http://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Miljo-Natur/Hallbar-utveckling/Goteborg/testa-vildmarkslivet---barn-och-foralder-nyhet/?sr=true

Om författarna
Karin Fingal är frilansande journalist med inriktning mot bland annat reportage kring friluftsliv och äventyr.
Fredrik Schenholm är en geologutbildad äventyrsfotograf.

måndag 5 september 2016

Matmåndag - Matmammans tips när plånboken är tunn


Resedrömmar

Resedrömmar ... som finansieras genom många kastruller bönor... Här baked beans - barnens favorit....

I min ekonomi är matkostnaderna en av de utgiftskategorier som jag försöker hålla koll på utan att för den delens skull alltid leva på nudlar. Därför är jag alltid på jakt efter nya goda och billiga recept - som barnen också kan tänka sig att äta.

När jag letade efter recept på matiga mellanmål inför skolstarten (exempelvis matmuffins att ha i frysen) så hittade jag Matmammans "välmatade" webbplats med en mängd olika recept. Matmammans ledord är "mat och bakning, med matglädje i fokus" och kvinnan bakom bloggen är Bitte som arbetar som skribent och krönikör.

Jag fastnade bland annat för hennes kategori recept "när plånboken är tunn". En ny kombination för mig var vitkål och potatismos i den irländska rätten Colcannon men jag blev även sugen på att laga en Mulligatwany nu när det börjar blir kyligare ute. Nyponmarmelad låte rockså spännande!

fredag 2 september 2016

Lyxig helgfrukost med egen granola

Granola

Frukost på språng

På helgerna brukar vi lyxa till det med olika sylter/marmelader och rostbröd men efter min antibiotikakur i somras försöker jag att äta en hel del naturell yoghurt. Så här i äppletider finns det alltid äpplemos hemma (här hittar du mitt crockpot-recept) men jag var lite sugen på att göra egen granola eller "rostad müsli" som jag kan tänka mig att det heter på svenska.

Jag tittade på lite olika recept innan jag helt enkelt bestämde mig för att utgår från det jag hade i skafferiet. Jag ville även undvika allt för mycket onödigt socker i form av socker, sirap och honung. Jag skippade även torkad frukt eftersom jag inte var så sugen på det.

Så här blev mitt recept på ca 2 liter granola

  • 2 dl gammal muesli som jag hade i skafferiet
  • 7 dl havregryn
  • 2 dl vetegroddar
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 200 g grovhackade valnötter
  • 0.5 tsk salt
  • 1.25 dl vatten
  • 1 dl överbliven äpplejuice
  • ca 4 msk sirap


Väldigt gott även om det var lite pyssligt att passa granolan i ugnen. Den blev lätt lite bränd i kanterna. Till slut kom jag på att tricket vara att slå av ugnen och låta den torka på eftervärme!

Tidigare i somras nappade jag på ett erbjudande där man fick en yogurtbägare om man köpte något annat. En sådan är väldigt praktisk att ha med om man t. ex ska med ett tidigt tåg eller försover sig och måste ta med frukosten till jobbet, bara att hälla i lite yogurt och sedan lägga granola i locket.
Jag har även provat att strö lite granola över den här äpplekakan - också väldigt gott! Man kan skiva äpplet istället för att skära det i bitar och jag lägger till ett ägg i smeten också för att den ska bli lättare att spritsa.

Trevlig helg!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin