onsdag 27 maj 2015

Bokonsdag: Clutter clearing choices"Clutter comes from our behavior. We shop. We keep gifts out of respect and affection for the giver. We cling to old organizing habits in spite of life changes that would be better served by new organizing techniques. We hang onto stuff because we "paid good money for it," or it still has some "life in it," or it "could" still be "useful" or just because we "should." We put weeding out and oraganizing low on our priority list. And after a while, we find ourselves buried in our clutter."
Det här är ytterligare en i raden av alla böcker som ska hjälpa oss att rensa i röran.... Det som skiljer den från liknande böcker är att den är organiserad efter årets gång. Enligt författaren fokuserar vi nämligen på olika typer av röra beroende på vilken tid på året det är. På våren är det allmän vårstädning som gäller, på sommaren ska garaget städas medan det rensas bland leksakerna innan jul.

Boken har ett personligt och humoristiskt anslag och författaren framstår på intet sätt som någon minimalist. Hon beskriver sin egen väg in till yrket som "professionell organiserare" med att allt egentligen började med hennes svärmor. Om det var någon som personifierade ordning och reda så var det svärmodern - en kvinna som en gång nominerats till "St. Paul Suburban Homemaker of the Year" på 60-talet... Från att ha varit livrädd för att leva upp till denna ordningsgudinna insåg författaren så småningom att det faktiskt fanns ett och annant att lära sig... Svärmoderns välordnade liv innebar ju att hon fick tid över för annat, för kyrkan, för sina  vänner och för sina intressen. Med vettiga rutiner slapp man uppenbarligen ägna dag och natt åt att städa...

Det som är bra med boken är just upplägget med årets fyra årstider plus en extra del som fokuserar på julen. författarens vill hjälpa läsaren att rensa bland såväl prylar som mental röra och tidstjuvar i vardagen.
Nackdelen är att den försöker täcka in allt och en person som har ett rörigt liv mäktar nog inte med all information. Sen känns boken ganska amerikansk med sin överflödsmentalitet. Jag har exempelvis inte träffat på så många svenskar som har 25+ plastiga "sportscups" i sina köksskåp

Det finns dock en hel del matnyttigt att ta med sig så en genomläsning skadar inte. Alltid får man lite inspiration att ta tag i något som har blivit liggande. Jag tänker till exempel på att jag ska gå och ta i tu med den sista sopsäcken med urvuxna barnkläder som står i källarförrådet... Jag är dock glad att jag lånade boken på biblioteket och inte köpte den. En onödig bok mindre..

Takos 5 topp tips:
  1. Toss the guilt: I “paid good money for it” or “it was a gift” or “I might need it some day”…
  2. Quit looking at it and start clearing it! Live greener as you recycle and donate!
  3. For paperwork, turn any pile into a file! Create and use only one system for each category of paper or stuff in your life. Clutter often happens when we have a lot of partial systems going—storing the same type of stuff in multiple places, for example, business cards or phone numbers scattered around the house—some by the phone, some in a desk, some in our billfold or purse.
  4. Think like a professional organizer: Primary, secondary, tertiary space and stuff, and organize all areas of your home based on that. Primary stuff goes in prime space.
  5. Group like things together!
  6. Keep an ongoing donation box or shelf in your home to take discards to as you discover them daily.
Om författaren
Barbara Tako har föreläst om att rensa i röran sedan sent 90-tal. Sedan 2010 och efter att ha överlevt både bröst- och hudcancer har hennes liv tagit en ny riktning. Tidigare i år gav hon ut boken Cancer Survivorship Coping Tools--We'll get you through this.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin