fredag 29 augusti 2014

Superspara i september

Raw 42

Nu är sötebrödsdagarna över... (bild från fika på 42 raw i Köpenhamns)
 
Frivid42 har dragit igång utmaning SUPER SPAR SEPTEMBER - hänger du på? Jag var tveksam först men efter att barnen och jag har tagit beslutet att tidigarelägga vår drömresa till Afrika  behöver vi verkligen superspara inte bara i september utan i nästan ett år framöver. Å andra sidan är det lättare att superspara när man har ett konkret mål framför sig.

"Både kortsiktiga och långsiktiga inkomstökningar/kostnadssänkningar kommer att värderas men de mer bestående kommer att värderas högre. Aktiviteten måste vara inom lagens råmärken för att vara inom tävlan:-)"

Dessutom kommer det att koras vinnare i kategorierna:
Bästa och mest innovativa sänkningen av kostnader!
Bästa och mest innovativa ökningen av inkomster!

Här kan du läsa om Frivid42s egna strategier inför månaden och nästa vecka skriver jag mer ingående om mina.

onsdag 27 augusti 2014

Bokonsdag: Den föraktade falukorven


När slutade det handla om mat och började istället handla om näringsämnen? Vem blir glad och belåten av att äta proteiner, fett och kolhydrater, fibrer, omega3 och E-vitamin, när man borde äta kalvstek med små stekta kulpotatisar, gräddsås, pressgurka och gelé
Den här boken har funnits med på min "att läsa lista" länge. Den kom ut redan våren 2011 och är ett inlägg debatten kring vad och hur vi äter i stil med Lurad av laxen, Till matens försvar och inte minst Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Saltad nota. Boken handlar om allt från fettlarm, livsmedelsindustrins alla tillsatser och sockerhysteri till hur fult det har blivit med halvfabrikat.

Mat, vad, hur och när vi äter är ett enormt område men författaren gör sitt bästa för att skriva om lite av varje. Hon diskuterar vad som är "riktig mat" (inte nödvändigtvis sådant som tar evigheter att laga), ICAs dominans bland livsmedelskedjorna och hur det påverkar pris och utbud samt hur mycket frukt och grönt vi egentligen behöver - oavsett vad Livsmedelsverket säger.

Halvfabrikat är inte hela världen.

Jag gillar författarens resonemang om halv- och helfabrikat, hur vissa det i vissa fall kan vara fult (fryst potatismos) men andra gånger ganska fint (färdiga raggmunkar från en saluhall). Som alltid handlar det ju om vad som är i maten, råvarorna. Dessutom dör inte barn av att äta makaroner och ketchup ibland, man behöver inte servera långkok och surdegsbröd varje dag.  Jag gillar själv att laga mat, göra egen marmelad och baka eget bröd men jag vägrar också att ha dåligt samvete för att baren ibland har fått färdigköpta pannkakor med sig på utflykt eller att Storbror ibland äter makaroner och ketchup till mellanmål innan träningen. Det är kanske inte den mest ekonomiska lösningen om man vill äta bra och billigt men barn dör inte av att äta falukorv (har jag hört...).

 Hellre matglädje än nutritionism!

Författaren vill även slå ett slag för fredagsmyset och annan onyttig mat, att man måste kunna få njuta ibland. Framför allt är hon väldigt kritisk mot att vi vuxna gärna sätter oss till doms över barnens konsumtion (bort med saft, nyponsoppa och kanelbullar) medan det gärna fikas stup i kvarten på jobbet eller sörplas läsk bland de vuxna som får unna sig både det ena och det andra. Jag tänkter på alla dessa råd om att byta ut fredagsmyset mot ost, nötter och oliver - något som i alla fall mina barn inte är speciellt förtjusta i. Å andra sidan kanske det kan räcka med en liten skål godis eller chips, man behöver ju inte släppa alla hämningar.

Författaren är också tämligen kritisk mot KRAV och ekologiskt men där håller jag inte med om allt. Som alltid gäller det att försöka välja utifrån sunt förnuft, det är ologiskt att köpa importerade KRAV-äpplen från andra sidan jorden under hösten när det finns svenska äpplen i överflöd men samtidigt vill jag inte ha en massa gifter i min mat...

Jag vet att mat är ett ämne som engagerar många, det visar inte minst alla kommentarer kring mitt Lidl-inlägg. Det är intressant att mat är så mycket mer än bara föda, på samma sätt som konsumtion i allmänhet visar vad vi äter även vår identitet, vilka vi är - eller i alla fall hur vi vill uppfattas.

Längst bak i boken finns för övrigt en utförlig e-nummerlista för den som vill fördjupa sig i sådant. En bra digital variant hittar du även hos Äkta vara.

Om författarenKarin Ahlborg är matreporter på Aftonbladet sedan 2002. Hon har tidigare skrivit böckerna Föda barn - hur det verkligen känns (1994) och Hälsa alla andra kändisar (2007).Hon bor i Stockholm tillsammans med sina fyra barn, en skraltig hund och något hundratals dammråttor. Karin Ahlborg har tidigare skrivit böckerna Föda barn - Hur det verkligen känns och Hälsa alla andra kändisar. Och hon har räknat ut att hon serverat åtminstone 50 000 portioner mat hemmavid.

måndag 25 augusti 2014

Mat & kultur i Umeå

Helgen tillbringades i Umeå som är en av mina absoluta favoritstäder! Jag låter ofta magen leda mig när jag är på resande fot och så även den här gången. Här kommer mina mat och kulturtips i Umeå!

Kulturbageriet

Jag anlände med nattåget vid 7-tiden på morgonen och den här gången skippade jag mitt vanliga frukostställe, Mekka (mysigt café/konditori ett par minuter från järnvägsstationen, öppnar kl 07). Istället gick jag ner till Storgatan för att leta upp Kulturbageriet som jag hade läst om. Där fick jag god frukost och jag hittade ett dessutom gammalt nummer av tidskriften Hunger. Jag har länge tänkt att läsa tidningen men det har av olika anledningar inte blivit av tidigare så nu har jag lite att ta igen för att jag tycker att den var väldigt bra! 

Sen bar det av till universitetsbiblioteket för lite jobb.Vi åt lunch på Fransosen som ligger på Campus. Stället drivs av Julien Huéber som var med och tävlade i Sveriges mästerkock förra året.  Fantastiskt gott! Trist lokal men fina råvaror. På dagens meny fanns bland annat KRAV lax med örtmajonnäs och potatis. Till det surdegsbröd och hembakt småkaka till kaffet.... Kan varmt rekommenderas om du har vägarna förbi! Har du inte vägarna förbi är det lätta att hoppa på bussen från stan till universitet. Till och med flygbussen stannar i närheten.

Lottas

Fredag kväll var det dags för After work på Lottas där jag kan rekommendera deras fish and chips (MSC märkt fisk). Lottas är mitt stamställe i Umeå trots att man kan behöva vänta länge på maten. God mat och trevligt folk helt enkelt!

2014-08-23 11.53.07.jpg

På lördagen besökte vi det nya Bildmuseet som ligger precis vid älven. Just nu har de flera intressanta utställningar, bland annat en om kinesisk samtidskonst. Lunch intogs på muséets restaurang, Hanson och Hammar (lunchbuffé och 3 varmrätter varav alltid en vegetarisk). Eftersom solen sken kunde vi dessutom sitta ute och äta, inte illa alls!

Untitled

På vägen tillbaka tog vi en sväng genom Vänortsparken där det var Bondens marknad (och det pågick även en inspelning av Svt´s program Go´kväll). Hade jag inte varit så mätt efter lunchen hade jag mer än gärna testat en Sjöbab (ljummet pitabröd som fylls med friterad strömmingsfilé, sallad och skärgårdsröra) från Gamla salteriet i Obbola eller Hagabröd.



Höjdpunkten på lördagen var annars surströmming! Äntligen blev jag introducerad i den ädla konsten att äta surströmming vilket för mig innebar hårt tunnbröd, smör, varm potatis, creme fraiche ELLER gräddfil, rödlök, gräslök och till sist lite surströmming som krydda. Jag provade både hela och fileer och måste säga att det smakade helt ok!

Allt som allt en väldigt trevlig helg i Umeå och jag hoppas att jag snart har tillfälle att åka tillbaka. Har du några bra Umeå-tips?

torsdag 21 augusti 2014

När och fjärran

image

Ibland behöver man inte ge sig av så långt bort för att komma i väg på en resa till fjärran länder. För ett tag sedan tog jag med mig min mor och besökte Café Zanzibar, strax utanför Marstrand, för att lyssna på naturfotografen Annelie Utter berätta om en resa i snöleopardens spår.  Det var väldigt spännande att höra Annelie berätta och visa sina fantastiska bilder från djur och natur i Himalaya, Indien. Extra roligt var det även att få ta del av en av de andra resenärernas upplevelse eftersom man fokuserar på så olika saker. Genom hans bilder fick vi ta del av vardagslivet i staden Leh, hemma hos besök och lite spontana bilder på de andra resenärerna. Dessutom visade han bilder från en annan spännande resa, tigersafari i en indisk nationalpark. Själv har jag bara sett tigrar och snöleoparder vid mina besök på Nordens Ark och det fick mig att börja drömma om min planerade safariresa.

Café & Bed and breakfast
Förutom att arrangera naturresor driver Anneli sommartid även ekologiskt Bed and Breakfast med kafé och eget rökeri nära Marstrand. Det finns gott om djur på gården, allt i från ankor till kaniner och en katt.

Vår frukost är helt ekologisk och vi använder oss av snålspolande kranar, eko-tvättbollar, sopsortering, ekovänligt rengöringsmedel samt ekologiska lakan för att spara på miljön.

image

För den som vill känna sig som en cirkusartist för en natt (eller längre) kan man boka rum i den den färgglada och avskilda cirkusvagnen med plats för två vuxna eller liten familj. Ett perfekt sätt att pröva på ett annorlunda miniboende. Till Café Zanzibar kommer man dessutom lätt med buss från Göteborg, hållplatsen heter Saltskärsvägen och ligger precis vid husknuten.


onsdag 20 augusti 2014

Bokonsdag: Bohusländska gårdsbutiker och kaféer



Idag blir det ännu en "Hemester inspirerande" bokrecension. Jag har tidigare skrivit om de föregående böckerna i serien, Halländska gårdsbutiker och kaféer och Västgötska gårdsbutiker och caféer. Liksom tidigare är det samma trio Ann-Kristin Lindh, Ann-Charlotte Fägerlind (fotograf) och Jonas Lindblad (formgivare) som ligger bakom boken.
Den här gången är Bohuslänska gårdsbutiker och kaféer som står i fokus. Trots att jag är mer eller mindre uppvuxen i Bohuslän (med undantag för ett antal år utomlands och ett kort stopp i Västergötland) är det många ställen som jag inte har besökt eller ens kände till. I boken får man följa med till bland annat till Töllås Fårgård Lamm, Café Zanzibar och Åstols Rökeri.Det enda som jag faktiskt har besökt är Bergs konditori på Marstrand och Café Zanzibar (som jag kommer att skriva om imorgon) . Egentligen bor jag jättenära både Bärby självplock och Hönö hembygdsgård där man kan få äkta Hönökaka. Framför allt borde jag ta mig till Bärby för att plocka sockermajs eller kål.

Liksom i föregående böcker är recepten helt fantastiska, eller vad sägs om fikonmarmelad från Koster trädgårdar, havtornstorsk á la Widéngården eller Jordgubbsbakelse från Bergs konditori (som jag skrev om förra veckan)

Liksom de andra böckerna är det en perfekt present till någon som behöver lite inspiration för utflykter i närområdet eller för att planera en hemester. Många av ställena har öppet året runt även om öppettiderna kan vara något begränsade.

Sen hittade jag följande på fotografen Ann-Kristins blogg:

För länge sedan var jag på en dejt med en kille. Vi åkte ut till havet för att ha lite picknick. Så självklart började regna så det slutade med att vi fick sitta i bilen och äta vilket jag såg som något kul att skratta åt. Men i hans fall var det för knippat med fattigdom. För när han var liten åkte de på semester i Sverige och de hade inte råd att äta på kaféer, då satt de i bilen med hemlagad mat och åt. Det var ju inte så lyckat för jag tycker det är lyxigt med hemmalagad mat och mysigt att sitta i bilen när regnet öser ner med god mat och varm dryck bara man är tillsammans.
Jag är glad att jag associerar hemlagat med mys snarare än fattigdom... Med egen picknick är man inte lika begränsad som om man måste hitta ställen att äta... Eller vad tycker du?

onsdag 13 augusti 2014

Bokonsdag: Skärgårdsbagerier




Har du semester kvar? Varför inte besöka ett bageri vid havet? I den här boken blir man guidad till 23 bagerier vid havet, från Norra Bohuslän via de småländska och östgötska skärgårdarna till Stockholms norra skärgård. Dessutom får man ta del av bageriernas recept. Ett exempel är Harstenas hallonpaj till exempel, som annars kräver två timmars paddling från Tyrislöt till den lilla pittoreska ön Harstena i Östergötlands skärgård.

Författaren och fotografen Pippi Engstedt besöker både välkända bagerier som Bergs på Marstrand och Sandhamnsbageriet som mer okända pärlor i havsbandet. Vissa bagerier bakar sju sorters kakor som i alla tider medan andra har nybyggda ved- och stenugnar där de bakar surdegsbröd.
Jag blev själv väldigt sugen på att baka surlimpa efter recept från Lenas bageri som tyvärr stängde 2012. Det enda bageriet i boken som jag själv har besökt är Bergs konditori på Marstrand (som även har gett ut en egen kokbok) . 
Den här boken kom ut 2011 och mycket kan hända på något år så kolla gärna upp att bageriet finns kvar innan du ger dig av. Många av bagerierna har dessutom bara säsongsöppet.



.

Det finns en app för både iPhone & Android där du hittar både recept och väganvisningar till bagerierna i boken.

Om författaren
Pippi Engstedt är radioproducent, författare och fotograf.Hon har skrivit böcker som Utposter - svenska fyrplatser med logi, "Kloster - vistelser i stilla rum" och "Älskade träd - 33 arboreta, en rad alléer och andra fina träd".

fredag 8 augusti 2014

Tågboom tack!



Trevlig helg!

torsdag 7 augusti 2014

Lidl bu eller bä?

LIDL

Bild:Terry King

I början av veckan skrev jag om hur vi fyndade spansk mat på Lidl som ett led i försöket att vidga våra smakhorisonter. Tidigare när jag var gift och bodde i villa med familjen, handlade vi det mesta på ICA Maxi i form av regelbundna veckohandlingar. Numera som ensamstående ser mina mathandlingsvanor annorlunda ut.  Främst handlar jag på Hemköp eftersom jag bor granne med butiken. Jag brukar även kolla av veckans erbjudande hos ÖB och Netto som ligger nära jobbet samt Willys som ligger ca 12 min promenad från lägenheten.
Däremot har jag aldrig tidigare handlat på Lidl. Dels för att det inte har funnits någon i närheten men också för att jag har haft fördomar om hur det är att handla på Lidl. För ett tiotal år sedan när Lidl var nytt i Sverige skrevs det ju bland annat om den tyska mjölken. Dessutom hade jag fått för mig att det var väldigt basic i butiken med lådor och annat istället för hyllor.

I samband med att jag besökte Lidl när jag var husvakt insåg jag att jag var tvungen att omvärdera mina fördomar mot den tyska livsmedelskedjan. Det var rent och snyggt, det fanns både välkända svenska varumärken att välja mellan liksom billigare okända/tyska sådana. Frukten och grönsakerna var billiga och fräscha och mycket var dessutom svenskodlat. Jag uppskattade även möjligheten att handla utländska produkter (grekiska och spanska specialiteter).
Veckan efter besökte jag en annan Lidlbutik. Den var något mindre men lika fräsch och välordnad som den första. Andelen utländskt frukt och grönt var ungefär lika stort som i min vanliga butik (Hemköp).

När jag undersökte saken närmare visade sig att det inte bara var jag som hade fördomar om Lidl men samtidigt får kedjan allt fler nöjda kunder. Dessutom visade det sig att många även skäms inte bara över att handla i lågprisbutiker (dit räknas tydligen Netto, Willys, Lidl, Rusta, ÖB, Gekås Ullared m. fl) men också över att köpa "billighetsmärken" i dessa och övriga butiker, exempelvis ICAs basic sortiment.

Jag och min man har det sedan en tid tillbaks dåligt ekonomiskt sett. Jag förlorade jobbet pga nedskärningar och a-kassan än mycket lägre än min fd. lön.  Detta har gjort att vi måste köpa eldorado, extra och andra mindre bra och tattiga produkter, någonting jag skämt oerhört mycket över. Jag har därför förpackningar till dyrare och bra produkter hemma (flytande tvål, kryddor osv) och köper vid behov sådana produkter nya för att få en ny fräsch förpackning, och häller det billiga i dessa. Jag åker till grannkommunen, 2 mil bort, och handlar på Willys för att ingen ska råka se vad för skit jag köper och börja fråga frågor  Det känns jobbigt att känna så här. Att skämmas så över att jag köper av dessa produkter.
 Källa: familjeliv.se

När jag väljer varor gör jag en ständigt avvägning mellan smak (det familjen gillar),  uppfattad kvalitet, pris, utbud och säsong. Jag läser ALLTID på innehållsförteckningen om det är en ny produkt (framför allt för att jag undviker onödiga e-nummer, palmolja och gelatin i det vi äter) och checkar av jämförelsepriserna per kg eller liter. Jag är absolut inte främmande för att prova Lidl eller handla billighetsmärken som Euroshopper när det gäller vissa varor däremot köper jag ibland dyrare, ofta ekologiska märken när det gäller andra produkter. Jag vet dessutom att när det gäller exempelvis blöjor så tillverkas butikernas egna märken i samma fabriker som som premiummärkena. Företagen säljer helt enkelt samma produkter men i form av olika varumärken för olika prissegment.
I samband med att jag har sett över mina matkostnader har jag även bytt favoriter. Tidigare köpte jag alltid en ost som kostade 110 kr/kg medan vår standardost numera kostar 79 kr/kg och dessutom oftast köps när märket är på extrapris (59 kr kg). Det är samma typ av ost (prästost) och jag känner inte någon jätteskillnad i smak. Jag har heller aldrig känt någon skam för att jag handlar 9 av 10 av veckans extraerbjudanden eller går med en Lidlpåse.

Frågan till er läsare Är det skämmigt att handla Euroshopper eller butikernas egna märke? Vad tycker du om Lidl? Skulle du aldrig drömma om att besöka Ullared?

Mer
Norrman byter strategi för Lidl Sverige
Lidl, ett spännande varumärke
Lidl älskar ekologiskt

onsdag 6 augusti 2014

Bokonsdag: the Wealthy barber





Idag blir det en recension av en kanadensisk ekonomibok, the Wealthy Barber. Den här ekonomiboken läste jag om i Mr Moneymustach forum och hade sedan turen att den fanns att låna på Göteborgs stadsbibliotek.
Chilton är från Kanada men boken utspelar sig i USA. Boken kom 1989 så den är inte helt superaktuell men jag tycker ändå att den har stått sig väl. Kanske för att den i mångt och mycket bygger på samma klassiska principer som the Richest Man in Babylon.

Det här är en ekonomibok förklädd som en självbiografi eller skönlitterär bok. Huvudpersonen är Roy, en frisör i en småstad. Roy har även byggt upp en stor förmögenhet under åren och boken kretsar kring hur Roy dela rmed sig av sina kunskaper till syskonen Dave och Cathy samt deras vän Tom.
Dave är en lärare som närmar sig 30 och snart blivande pappa. Han har insett att han inte är tillräckligt för för de utgifter som väntar honom i framtiden. Han och hans fru vill t. ex gärna köpa hus. Cathy drar in en hel del pengar genom sitt egna företag men har inte sparat något utan spenderar det mesta hon drar in på sin framgångsrika verksamhet. Tom är deras jämnåriga vän med ungefär samma ekonomiska förutsättningar.

Under ett halvår besöker de regelbundet Roy i hans salong för att ta del av hans kunskaper. Även ett par av Roys stamkunder som själva framgångsrikt har tillämpat Roys princper förekommer regelbundet i boken.


I varje kapitel går Roy igenom en grundläggande byggsten: pensioner, sparande och spenderande, inkomstskatt, husägande samt testamenten och försäkringar. Boken är skriven på ett humoristiskt sätt och huvudpersonerna som alla känner varandra väl har en ganska rå och skämtsam jargong sinsemellan.

  • The Ten-Percent Solution: “Wealth beyond your wildest dreams is possible if you follow the golden rule: Invest ten percent of all you make for long-term growth.”
  • Wills, Life Insurance, and Responsibility:
  • Planning for Retirement: Här diskuteras bland annat ränta på ränta effekten och hur viktigt det är att börja spara så tidigt som möjligt.
  • Home, Sweet Home: Här är det vanliga tugget om fördelen med att äga sitt boende men samtidigt avfärdar han inte fördelarna med att hyra; “Paying rent is no more throwing your money away than buying food or clothing is. You need shelter. It’s one of the three basic necessities of life. Renting is one way to acquire that shelter and, in some cases, it’s a very intelligent way.”
  • Savving Savvy: Liksom the Automatic millionarie innehåller the Wealthy barber en viss budgetkritik. Roy menar att om man bara följer de grundläggande principerna som han har lärt ut så kommer man att skaffa sig en bra ekonomi. Hur man spenderar resten av pengarna är inte så viktigt så länge man undviker att handla på kredit etc. Samtidigt är det bra att vara ekonomisk.
  • Insights into Investment and Income Tax: Här diskuteras bland annat vad man bör göra om man får ett oväntat tillskott i kassan (betala av sina kreditkortsskulder).
  • Graduation: I sista kapitlettar Roy/författaren upp allt ifrån buffert till att spara för college.

Jag gillade att boken hade en väldigt annorlunda ton jämfört med de flesta andra ekonomiböcker som jag har recenserat. Den var både underhållande och lättläst. Samtidigt är det ändå mer av en faktabok än en skönlitteratur. Huvudpersonerna är ganska endimensionella karaktärer som mest har som uppgift att kommentera Roys kunskaper.
Men efter att läst boken har jag faktiskt fått tummen ur och ska börja investera 10% av min inkomst! För mig har det tagit rätt lång tid att engagera mig i att börja investera. Jag har haft fullt upp med att få koll på min ekonomi efter skilsmässan samt spara till konsumtion (resor), buffert och pension. Nu efter ett år med YNAB har jag fått en bra överblick, jag är på väg mot mina sparmål med god fart och efter att ha sparat ihop en rejäl buffert (som finns lättåtkomlig på ett sparkonto) vågar jag nu börja spara på längre sikt, dvs investera pengar i andra typer av sparformer än bankkonton.

Om författaren
David Chilton är ekonom i botten men är mest känd som författare och han ha även arbetat inom förlagsbranchen. På senare år har han medverkat i den kanadensiska versionen av Dragons' Den, motsvarigheten till Draknästet. 2011 kom uppföljaren, The Wealthy Barber Returns, som jag ska försöka att få tag på.

Mer
Intervju med David Chilton


Länken till Adlibris är ingen affiliatelänk utan bara ett sätt att få en län till min recension. Kolla om den finns på det bibliotek!

tisdag 5 augusti 2014

Strömmar av plast



Just nu pågår Västerhavsveckan 2014 med olika havsrelaterade aktiviteter runt om i Västsverige (kolla in programmet här). Under Västerhavsveckan kan man följa med på båtturer, möta en forskare, komma i närkontakt med Västerhavets invånare, delta i strandskola och mycket mer. Själv passade jag på att se urpremiären av Strömmar av plast, en film om marint skräp producerad 2014 av Havsmiljöinstitutet, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs Stad miljöförvaltningen, KIMO, Håll Sverige Rent och Ren Kust.

Vad händer med plasten och skräpet i havet? Hur påverkas djuren i och kring haven av detta?

Filmen är bara 15 min lång men visar hur marint skräp är ett stort problem längs Västkusten.
Strömmar från hela Nordsjönområdet och Östersjön möts i Skagerrak och flödar upp längs kusten och efterlämnar enorma mängder skräp. Mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter skräp beräknas årligen flyta iland på västkusten. En del av skräpet är naturligtvis lokalt, men majoriteten, cirka 80 procent, kommer från andra länder och förs med strömmarna från Nordsjön och Östersjön in mot den svenska västkusten. Skräpet är ett stort hot mot det marina livet, och för kustkommunerna innebär nedskräpningen att stora belopp måste läggas på strandstädning varje år. Ingen annan kuststräcka i Sverige är så hårt drabbad av ilandflutet skräp som Bohuslän. Den största delen av skräpet består av plast, men även olja, kemiskt- och medicinskt avfall, nödraketer och militära objekt påträffas.


Effekterna av marint skräp på djurliv och kustkommunerna är väldokumenterat. På EU-nivå har frågan lyfts kraftigt på senare tid, ändå förblir kunskapen bland svenska allmänheten och politiker förvånansvärt låg.
Bara för att illustrera hur stort problemet är listar jag insamlat skräp samt kostnaderna för strandstädningen i en av Bohusläns kommuner (Orust)

Skräp samt kostnader

År 2013

År 2012

Antal dagsverken 148 150
Kostnad för kommunen 200 000 kronor 260 000 kronor
Bidrag från Ren kust 20 000 kronor 75 000 kronor
Bidrag från Länsstyrelsen (referensstrand) 16 000 kronor 16 000 kronor
Antal säckar 1 140 1 617
Totalvolym insamlat skräp 8,1 ton 14,1 ton
Fiskelådor 58 246
Brödback 13 34
Oljedunk plast 25 liter 110 277
Olja 135 liter 180 liter
Musseltunna 2 13
Tross 6 12
Trål 5 7
Trålkula 6 4
Bildäck 9 5
Ölback 3 13
Frysskåp/Kylskåp 1 1
Lövkorg 11 34
Stor plasttunna - 1
Gasolflaska 2 1
Plastslang 3 5
Vägkona 4 8
TV 2 4
Arlaback 4 11
Plastpall - 2
Kanot (trasig) - 1


I projektet ”Med fokus på marint skräp” samlas sju organisationer i arbetet att öka medvetenheten om våra skräpiga kuster och vad det innebär. Projektet kommer arbeta med informationsinsatser för att understryka att marint skräp måste vara en fråga med riksintresse. Projektet koordineras av Havsmiljöinstitutet samt delfinansieras av Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs stad miljöförvaltningen, KIMO Sverige, Ren Kust och Håll Sverige Rent.

måndag 4 augusti 2014

Nya mathorisonter, spansk afton och en mango

Spansk mat

Spansk mat från Lidl

En av mina ambitioner inför hösten är att prova ny mat. Det kan vara allt från nya maträtter, både svenska och utländska, till "nya" frukter och grönsaker. Detta gör jag framför allt för att jag vill förmå mina barn att vidga sina "smakhorisonter"och upptäcka nya smaker. Sonen är inte främmande för att prova kryddiga korvar i Provence eller ta en rätt som jag aldrig lagat förut, dottern däremot är minst sagt kinkig med maten. Jag skulle uppskatta att hon äter ungefär fem maträtter utan att protestera (pannkakor, tacos, laxfiléer (utan kryddor) med ris, pasta pesto och tomatsoppa på burk ) Även när det gäller givna barnfavoriter som köttbullar, pizza eller lasagne får det t. ex inte vara någon lök i, ingen sås till köttbullarna, inte för stora tomatbitar i tomatsåsen eller några okända ingredienter.
Detta gör det inte helt lätt att planera sin veckomeny. Dessutom vägrar jag av princip att laga specialmat eller samma rätter för jämnan, vilket har lett till att det flesta måltider äts under mer eller mindre vilda protester. Det är inte det att jag tvingar henne att äta upp men jag kräver att hon i alla fall ska smaka...
För att stävja det här innan det blir ett riktigt stort problem så har jag har jag bestämt att det här är hösten när vi alla (och inte bara dottern) ska prova nya saker. Samtidigt har jag en strikt matbudget så det blir inte direkt några besök på olika exotiska restauranger. Istället är tanken att smyga in lite nya rätter och passa på om det är extraerbjudande etc. Jag ska också försöka att involvera barnen mer i själva matlagningen.

Spansk afton (och lunch och kvällsmat...)
Förra veckan inledde vi projektet med att prova spansk mat. Jag har aldrig varit i Spanien (undantaget en charterresa till Mallorca med min familj 1982) och anledningen till att vi valde att börja med Spanien var helt enkelt att jag upptäckte att Lidl annonserade Spanien och Portugal veckor när jag handlade där i samband med min Hemester (jag kommer att skriva ett mer ingående om Lidl senare i veckan).

Tapas

Tapas i form av tortilla, patata brava, gazpacho och olika ostar med kvittenmarmelad)
 
När dottern var på scoutläger passade sonen och jag på att ha en spansk afton. Såsen till patata brava var lite stark annars gick det mesta hem!

Spansk lunch

En variant på matlag med kollegorna

Dock blev det en hel del rester över efter min och sonens middag så jag bestämde mig helt enkelt för att bjuda min kollega på spansk lunch! Den här gången lyckades jag dessutom hälla upp flan de queso lite snyggt.

Kvällsmat

Pisto

Pisto con huevos

Till sist hade jag bara en burk Pisto kvar. Pisto är en spansk variant på grönsaksröra av typen ratatouille. Jag hittade ett recept  där man pocherade ägg i piston och åt detta med bröd till. Barnen ville ha majsbröd till och det passade ganska bra till!

Till efterrätt åt vi mango. Jag kan inte minnas att jag köpt färsk mango tidigare och den kostade bara 5 kronor styck på min närmsta mataffär. Jag lärde mig även att skära upp den på ett snygg sätt via Kristers Kinablogg. Till sist tog vi reda på att det som man egentligen tror är kärnan i själva verket är en sorts frökapsel så den klippte vi upp och nu har vi förhoppningsvis snart en mangoplanta på fönsterbänken.

fredag 1 augusti 2014

Hemester på bortaplan: Amager & Dragör

Dragør

Jag är ofta nere i Köpenhamn men precis som i Göteborgsvardagen då jag ogärna lämnar Hisingen (eller Göteborgs Manhattan som det också kallas...) så tillbringar jag det mesta av tiden på Amager. Jag är så gott som aldrig inne på trendiga Vesterbro och Ströget underviker jag som pesten.

St Hans

Utsikt över naturskyddsområdet Amager Fælled från Sjællandsbroen
Amager är en 96m2 stor ö och där hittar man naturligtvis Kastrup men stora delar av ön är faktiskt naturskyddsområde. Amagers norra och västra delar tillhör Köpenhamns kommun, medan övriga delar består av Tårnby kommun (där Kastrup ligger) och Dragør som är en egen kommun. Jag har tidigare skrivit om friluftsmöjligheterna på Amager men idag tänkte jag tipsa om Dragör.

Trots att byn bara ligger 12 km från Rådhusplatsen känns det som om man är långt i från storstan. Här är det småstadsidyll för hela slanten i det lilla fiskeläget. Det är gulrappade hus med klängande stockrosor och kullerstensgator. Om husen känns mer som i Holland än Danmark så beror det på att Kristian II
bjöd in nederländska bönder till att odla upp ön för kronans räkning i början av 1500-talet. Många slog sig ned i byn Store Magleby ett fåtal kilometer från fiskeläget Dragør (och där många än idag har namn med nederländskt ursprung som Neels och Tønnes). Dragørborna var helt beroende av grannbyn och underställd dess administration och genom århundraden har spänningarna mellan de danska fiskarna och sjöfararna i Dragør och de holländska bönderna i Store Magleby funnits kvar.
I Dragør har man levt på fiske och sjöfart, bland annat var sillfisket viktigt. I våra dagar har turismen varit den största inkomstkällan och i slutet av 90-talet när färjorna slutade gå mellan Limhamn och Dragör i samband med att Öresundsbron skulle öppna innebar det ett stort ekonomiskt avbräck.
Idag kommer det en del turister på besök sjövägen (det finns en stor småbåtshamn) och det händer även att utländska turister letar sig ut till byn. I övrigt har det blivit en lite exklusivare förort till Köpenhamn, ungeför som Lomma & Bjärred.

Dragør

Med Öresundsbron i bakgrunden, bild: Emil Stefanov

Att göra
Det finns två museum, Dragør Museum i hamnen som är inriktat på fiske- och sjöfart samt Amagermuseet som ligger i Store Magleby och som fokuserar på hur livet gestaltade sig förr för öns bönder. Båda är öppna under sommar-månaderna. Annars är det mysigt att bara köpa glass och promenera omkring i byn. Ett tips är att ta sig ut till fortet och klättra upp på toppen. Där har man en fantastisk utsikt. På sommaren kan man naturligtvis bada också. Det finns en liten långgrund sandstrand

Äta
Ett udda tips på vägen ut är Flyvergrillen, ett snabbmatsställe som ligger granne med Kastrups start- och landningsbanor. Det är ett samlingsställe för planespotters i alla åldrar och det finns en lekplats barnen. Inne i Dragör finns det lite olika caféer och restauranger (och de serverar inte bara sill), eller så tar man med sig en picknick på sant köpstoppsmanér.

Bo
Vill man bo över finns det ett gammal badhotell som är ombyggt till semesterlägenheter eller varför inte på det gamla fortet! Det finns ett B&B som ser idylliskt ut men som de facto ligger mer eller mindre granne med Kastrup så det kan nog vara bra att packa ner öronpropparna. Man kan också campa eller helt enkelt bara göra en dagsutflykt och sedan ta bussen tillbaka till stan.

Ta sig dit
Det går buss från centrala Köpenhamn (och Kastrup) men man kan även cykla ut till Dragör. Vägen går under start- och landingsbanorna vilket kan vara en häftig upplevelse om man kommer samtidigt som något flygplan.

Mer
Sydsvenskanartikel, Nytt liv i byn som dog när färjorna slutade gå

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin