onsdag 2 juli 2014

Stadsodling i Köpenhamn

Veckan i Köpenhamn gick alldeles för snabbt och jag hann inte med häften av allt som jag hade tänkt att jag skulle titta på. En plan var bland annat att besöka Byhaven 2200, en stadsodling som är en del av Nørrebroparken, det hann jag t. ex inte med.
Däremot cyklade jag förbi Jagvej 69 som också ligger på Nørrebro. Numera är det en ödetomt men tidigare låg det legendariska Ungdomshuset där. Från början ägdes huset av de danska socialisterna och fungerade som ett folkets hus men från 1982 och framåt användes det som ett ungdomens hus. I mitten på 2000 talet sålde kommunen huset till en frikyrka som lät riva huset vilket ledde till omfattande protester i form av våldsamma kravaller och ockupationer. Sedan dess har tomten stått tom och oanvänd eftersom det fortfarande är en mycket infekterad fråga. Sedan i våras har dock några av de boende i området anlagt en stadsodling i liten skala på tomten. Jag tycker att det här är ett fantastiskt bra initiativ!

Untitled

Prags have
Jag besökte även Prags Have på Amager. Trots att jag rör mig mycket i just det området hade jag helt missat det här stället. Första föreläsningen under min "intensivdanska vecka hade titeln "Fra fingerplan til distortion" och handlade om "kræfterne bag Københavns forvandling fra industriby til plads for kreativ udfoldelse". Föreläsare var Mark Vacher, etnolog vid SAXO Instituttet i Københavns Universitet, och han berättade bland annat om Prags Have där man byggt upp en stadsodling på gammal industrimark.Tanken med projektet är att dra nytta av övergivna platser och utnyttja dem till sådant som skapar gemenskap. Personerna bakom projektet har även tidigare tagit initiativ till de olika "bolsjefabrikkerne", kulturcentrum i gamla fabriksbyggnader.
Prags have har funnits sedan 2011 och ska fortfarande vara aktivt även om det var en smula igenväxt när jag besökte stället.


Mer
Byhaven 2200 på Facebook.
P3 dokumentär om Ungdomshuset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin