måndag 30 juni 2014

Midsommar på danska

2012-06-23 21.17.56  
Här kan man se häxan på bålet som snart ska tändas

Förra veckan var jag i Köpenhamn för att bättra på min danska genom intensivstudier  i Centrum för Öresundsstudiers regi. Vi var i skolan mellan 9-16 varje dag men det fanns naturligtvis även utrymme för självstudier i dansk kultur och samhällsliv. Jag hade bland annat turen att återigen befinna mig i Danmark på St Hans, den danska motsvarigheten till midsommar. St Hans firas alltid den 23 juni men är ingen helgdag utan man arbetar som vanligt den dagen. Danskarna firar genom att tända bål på stranden, grilla och sjunga allsång. Ofta har man en "häxa"som man bänner på bålet. Det hålls också tal och man sjunger den sk. Midsommervisen.

 St Hans på Amager strand

Bålen tänds vid skymningen och vid 22-tiden luktade det rök över halva stan. Vi cyklade ner till Amager strand bara där det var minst 5 bål igång och fullt av folk i alla åldrar.
Vi grillade på stranden och tittade på människor. Det bjöds även på musik, bland annat en intressant tolkning av Metallica i någon sorts irländsk folkmusiksversion och vid Strandtutten ringlade kön lång. Det sistnämnda är en glasskiosk där man med fördel köper en strut med "hele svineriet", dvs glass, grädde, sylt och guf (den danska varianten av marshmallowfluff). På Amager strand kan du bada, snorkla längs en undervattensled, fika, hyra kajak, köpa glass eller bara promenera och ett besök rekommenderas varmt!

5 kommentarer:

 1. Firade också St Hans i Danmark, i Ejby kolloniområde. Får du möjlighet så rekommenderar jag att fira på Bornholm och i byn Svaneke. Där är det fackeltåg och sång och lövad dansbana och stort bål med häxa, som årets konfirmander hittar på bus med.

  SvaraRadera
 2. Tack för Danmarkstipsen Hushållsekonomen!

  Hannele, ja mycket mysigt!

  SvaraRadera
 3. Om metallica låten var Whiskey in the jar så var det orginalet du hörde. Metallica gjorde den som en cover på en irländsk visa.

  SvaraRadera
 4. Nej, det var inte whiskey in the jar utan någon mer klassisk Metallica låt, ska försöka komma på vilken det var :-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin