onsdag 4 juni 2014

Bokonsdag: det vilda köket


Bild: Bonniers
Blanda till en älgörtsmajonnäs eller rölleksolja, lägg almfrukter i pastan, krydda vardagsköttbullarna med svinmålla och backtimjan eller ta in höstens smaker och servera en festrätt som biff Rydberg med vild pepparrot, kirskål och rårörda rönnbär. 

Kokboken  "Det vilda köket" är ett samarbete mellan Rune Kalf-Hansen, en av Sveriges mest välkända ekomatprofiler och Lisen Sundgren, örtspecialist. Lisen har tidigare samarbetat med kockar och restauranger bland annat VOLT och Gastrologik. Hon har bland annat drivit workshopen med det passande namnet  "Ogräs på tallriken", tillsammans med biodynamiska köksträdgårdsmästaren och kocken Niklas Karlsson på Rosendals trädgårdar.

Jag har tidigare skrivit om boken Ukrudt (ogräs på danska) och bloggat recept på nässelpesto och kirskålspaj så jag är inte på något sätt främmande inför att äta ogräs eller annat grönt från naturen men att äta sådant lindblad, sommargyllen, älgörtsblomma och skogsviol har jag ännu inte prövat.

Boken är uppdelad efter säsonger med ett inledande kapitel om hur man ändrar sitt tankesätt och hur man tar tillvara på det man plockar. Liksom Maja Söderberg, delar man upp året i fler säsonger än de vanliga fyra. I det här fallet har man valt sex säsonger, vår, försommar, högsommar, sensommar, höst och vinter.
Kalf-Hansen står för alla recepten i boken och de består av allt från soppor, sallader, grytor, röror, oljor till efterrätter och mycket mer. Jag fastnade för stekt strömming med björklöv (jag äter ju gärna strömming i vanliga fall) men kall tomatsoppa med svinmålla och älgörtsblomma lät också gott! Som en nordisk gazpacho. Till hösten ska jag nog prova att göra rårörda slånbär som ett alternativ till rårörda lingon.
"Men hinner man inte skörda allt är det inte hela världen, det kommer nytt nästa år!"
Sammanfattningsvis genomsyras hela boken av en avslappnad attityd vilket jag uppskattar. Det tipsas om att lägga skördeprojekt på en lagom nivå för om ribban ligger för högt blir det inte av. Välj istället en eller två växter på säsong och försök att använda dem i matlagningen helt enkelt. Själv tror jag att jag ska satsa på örter i bröd den här säsongen.
Jag lånade min bok på biblioteket men efter att ha läst igenom den flera gånger tror jag nog att jag kommer att investera i en egen!

Om författarna
Lisen Sundgren är örtterapeut och klassisk homeopat. Hon håller kurser och gör örtvandringar i Rosendals trädgård och runt om i Sverige. Hennes böcker Lisens grön värld, Lisens örtspa och Lisens indiska spa har blivit mycket uppmärksammade och uppskattade. Hon har också varit med som örtexpert i flera teveprogra
Rune Kalf-Hansen är kock och har arbetat med närproducerad och ekologisk mat i många år. Han har skrivit flera kokböcker, bland andra I kökslandet (tillsammans med trädgårdsmästaren Simon Irvine) och Kalf-Hansens ekologiska kök.Han har drivit matateljé och restaurang, och som ledande i den svenska i Slow Food-rörelse propagera han för närodlat och ekologiskt.

P.S Adlibrislänken i inlägget är ingen "affiliate länk" men gör att blogginlägget indexeras av Twingly och dyker upp på Adlibris sida....

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin