måndag 3 februari 2014

Matmåndag: Baka bästa brödet

Numera bakar jag i princip allt bröd, det är ett enkelt (och gott) sätt att spara pengar. Det handlar egentligen bara om att lägga sig till med vanan att baka 1-2 ggr i veckan beroende på hur mycket bröd familjen äter. Ungefär som att man planerar matlåda inför morgondagen. Jag brukar passa på att baka på söndagkvällarna.
Det enda bröd jag lyxar till med från affären ibland är rostbröd som vi äter just på helgen och blir det några skivor över göra vi baked beans on toast på mådagen. 
Jag brukar varva frallor och limpor men jag bakar övervägande "vitt bröd" (gärna med havegryn eller rågsikt i) då barnen inte är speciellt förtjusta i grövre bröd. Med tanke på att vi äter så mycket baljväxter och grönsaker i övrigt känner jag inte att jag behöver oroa mig för att de inte ska få i sig tillräckligt med fiber. Jag brukar även varva kalljäst  och varmjäst bröd beroende på hur mycket tid jag har. Här är ett av mina favoritrecept just nu!

Havrefrallor, ca 16 st

Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst / 12g torrjäst
3 msk olja (rapsolja/olivolja)
1 msk sirap
3 dl havregryn 1,5 tsk salt ca 10 dl vetemjöl

Gör så här om du vill jäsa vanligt:
Värm degvätskan fingervarm. Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt salt, sirap och olja och resten av degväskan. Rör ner havregryn och det mesta av vetemjölet. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Baka ut till ca 16 runda bullar Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla med vatten, strö på lite havregryn. Grädda mitt i ugnen 225°, ca 10-12 minuter.

Kalljäst:
Blanda havregryn, ca 9 dl vetemjöl och torrjäst. 12g räcker. Rör i vattnet (kallt) och tillsätt salt, sirap och olja. Låt jäsa i kylskåp/ eller på balkongen över natten. Baka ut till ca 16 runda bullar Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 225°, ca 10-12 minuter.

Rent generellt så improviserar jag för det mesta när jag bakar.  Några idéer kan vara att byta ut halva degvätskan till havremjölk eller vanlig mjölk, strö över solroskärnor eller linfrö om du vill ha mer fiber etc. Har du ingen sirap går det oftast lika bra med honung eller lite socker.Är bakplåtspappret slut oljar man plåten etc. Att man inte har en viss ingediens hemma är ingen ursäkt. Och vill man gå all in kan man ju satsa på vildjäst - det står på min att göra lista...

12 kommentarer:

  1. Tack för bra baktips,ska försöka baka en till två gånger i veckan! Kram Ingela.

    SvaraRadera
  2. Härlig avkoppling att baka, dessutom lönsamt!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset! Från en som också bakar mycket nuförtiden... Framförallt "kalljäst" som mestadels sköter sig själv... Slänger ihop degen på kvällen och slänger ut den på en plåt på morgonen, plattar till och gräddar...

    SvaraRadera
  4. torrjäst tycker jag är svårt att baka med, så noga med temperaturen.

    SvaraRadera
  5. Hannele, jag bakar ofta kalljäst börd med torrjäst - då kan man använda kallt vatten!

    SvaraRadera
  6. Det där låter gott! Det blir god smak med havregryn i smeten. Jag har ett recept på tekakor där man börjar med att koka gröt av havregrynen. Det blir också gott.

    SvaraRadera
  7. Det receptet får du gärna dela med dig av!

    SvaraRadera
  8. Nu har jag också bakat havrefrallorna. De blev supergoda. Gjorde nån Hummusvariant som passade fint på :)

    SvaraRadera
  9. Detta recept testas ikväll!

    Undrar bara var den 10:e decilitern mjöl tog vägen under kalljäsningen? =)

    SvaraRadera
  10. Kul att du gillade dem! Hummus är så gott, får nog föra en omgång helgen.

    SvaraRadera
  11. Esbe, jag tycker att det oftast blir lite bättre om man tar mindre mjöl vid kalljäsning men om jag ska vara helt ärlig går jag ofta på känsla och är inte petnoga med deciliterna. Hoppas att du gillar bröden!

    SvaraRadera
  12. Det blev superbra! Tusen tack för receptet :) Har länkat i min blogg.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin