onsdag 12 februari 2014

Bokonsdag: the Simple life





en här boken läste jag ut under julledigheten. Efter bara några sidor kändes det som om jag hade läst boken förut. Visserligen kan jag ha börjat på den vid något tidigare tillfälle men efter ett tag kom jag på att den till innehållet påminner mycket om Going green som jag recenserade våren 2012.
Det är kända och okända amerikanska personer ur Simple living rörelsen bidrar med sina upplevelser och bästa tips. Amy Dacyczyn (  The Tightwad Gazette)  skriver om sitt sparsamma liv, Joe Dominguez & Vicki Robin (Your money or your Life) skriver om enkla nöjen och 10 enkla sätt att spara pengar: (1. Don't go shoppping, 2 Live within your means...)

Boken tar upp om olika aspekter av ett enklare liv, vilket här innebär dels ekonomiskt och sparsamt leverna (frugal life) men också ett grönare och mindre arbetsorienteratliv. De olika författarna tar upp allt ifrån hur rabattkuponger kan ge guldkant på livet till hur man kan överleva på trafikdödat vilt och sådant man hittar i skogen (ekolllon, vildäpplen...). Det finns en essä om hur man containerfyndar och en annan om hur man lever billligt när man pluggar och sedan skriver en bok om det.


Det som var bra med boken är bredden, att ett enkelt liv behöver inte se ut på ett visst sätt. Mindre bra är väl att boken inte tillför så mycket nytt. Jag kan tänka mig att det är en bra introduktion för "nybörjare" men har du läst en del bloggar och böcker så känns mycket igen. Boken är också från 1998 och även om mycket av innehåller fortfarande är aktuellt är det inte många av de nyhetsbrev som nämns som finns kvar, i vart fall inte i tryckt form. I många fall handlar det om hur en viss person utformat sitt de tips som författaren tar upp kanske inte passar så många andra.
Personligen ogillar jag också personer som snålar genom att parasitera på andra. Jag har inget emot container dykning och liknande men att skryta om att man är "Amerikas snålaste man)" och berätta att man går på Happy hour, delar flera på en cola och sedan äter upp all gratis mat. Sånt känns inte vidare hållbart i längden och jag misstänker att man även förlorar en del vänner på kuppen.


Bokens innehåll:
My (untold story) / Amy Dacyczyn - läsvärt!
How do you define the simple life? / Edith Flowers Kilgo- inspirerande!
The pleasures of frugality / Joe Dominguez and Vicki Robin
A cheapskate meets his match (and marries her) / Roy and Lorraine Maxson
A gentle survivalist / Laura Martin-Buhler
Saving with a sense of humor / Sherri L. Eskesen
America's cheapest man? / Roy Haynes
How I learned to "live cheap" / Larry Roth
Zen and the art (and science) of dumpster diving / John Hoffman - underhållande!
What happens when a Missouri grandmother gets riled / Cal-A-Co
A quest for paradise / William Seavey
Living the good life- rent free / Gary Dunn - hur man kan försörja sig som fastighetsskötare och bo gratis
Eating off the land / Suellen Ocean
Living off the land / Tom "Broken Bear" Squier
Radical simplicity or good-bye, accrual world / Catherine Roberts Leach and Britt Leach
Save big on your food bill / Rhonda Barfield
Making frozen assets / Patti Anderson - once a month cooking och liknande
Confessions of a middle-class couponer / Lori Perkins - rabattkuponger ger guldkant på tillvaron
Frugal fun / Shel Horowitz
The frugal entrepreneur / Terri Lonier - starta eget men håll budgeten!
Frugality goes to college / Brian R. Boyer
How much will my funeral cost? / Lisa Carlson
Remembering Joe Dominguez / Vicki Robin
Closing thoughts.

3 kommentarer:

 1. att paratisera på andra är aldrig bra

  SvaraRadera
 2. Att överleva på trafikdödade djur var iofs ett nytt tips för mig men jag tror jag avstår. :)

  Jag läste en bok förra året som handlade om hur man för en billig peng lever ett lyxigt och flärdfullt liv, kommer tyvärr inte ihåg vad den heter. Men den innehöll en stor mängd tips som gick ut just på att paratisera, ljuga och lura till sig fördelar man inte har rätt till. Det kändes olustigt att läsa om det och tänka att det var tips som författaren faktiskt använt sig av. Jag tycker den här världen har nog av människor som roffar åt sig, vi behöver inte fler.

  SvaraRadera
 3. När jag recenserade boken Fattig miljonär(http://notbuying.blogspot.se/2011/01/bokonsdag-fattig-miljonar.html)reageade jag också över hur författaren ljög och lurade till sig fördelar på andras bekostnad.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin