onsdag 26 februari 2014

Bokonsdag: Hela världen på min soffa
Att resa är att möta människor

Under ett halvår hyrde journalisten Ingrid Hedman ut sin soffa till turister som besökte Stockholm. Under fem månader tog hon emot 35 olika gäster. Tillsammans med fotografen Ann-Sofi Rosenkvist dokumenterade hon sina gästers vistelse i ord och bild. Hon ställde en rad frågor som kretsade kring turism i allmänhet, deras bild av Sverige och svenskarna, om fördomar och stereotyper om olika nationaliteter samt varför de valde att bo på Ingrids soffa istället för på hotell eller vandrarhem.
Bland gästerna fanns ett kinesiskt brudpar, en italiensk vegan, ett tyskt kompis­gäng, en familj från Singapore för att bara nämna några av de många färgstarka personligheterna på soffan.
Det var väldigt intressant, inte bara att läsa om gästernas syn på Sverige och svenskarna, men även att läsa om Ingrids funderingar före, under och efter projektet. Hur projektet fick henne att öva upp sina sociala färdigheter och exempelvis ta itu med fördomar om människor.

Ingrid Hedman går även lite djupare in i ämnet socialt resande genom intervjuer med en sociolog, en etnolog, en chefredaktör för ett r­esemagasin samt en trendanalytiker liksom med en fotograf som själv couchsurfat.

Just socialt resande i form av bostadsbyte och liknande tycker jag är väldigt intressant. Jag bor gärna själv på vandrarhem, bed&breakfast och ibland via airbnb när jag är ute och reser. Just möjligheten att träffa människor är en av de anledningar till att jag gärna väljer bort stora hotell. Sen att det ofta är billigare och till viss del mer flexibelt då man exempelvis kan laga sin egen mat är en annan anledning. Men reser jag med barnen har jag upptäckt att det oftare är billigast att ta in på någon av de stora kedjorna eftersom rejäl frukost, städning och lakan ingår samt att barnen oftast bor gratis.

Om författaren och fotografen
Ingrid Hedman är frilansjournalist med masterexamen i visuell a­ntropologi. Hon har också verkat som redaktör och researcher inom flera tv-produktioner och har tidigare varit bosatt i bl.a. D­anmark, Spanien och England.
Ann-Sofi Rosenkvist är fotograf baserad i Stockholm. Hon arbetar med porträtt, mat och inredningsdesign för många av de största tidningarna och tidskrifterna. Hennes filmprojekt ”The Crown” v­isades på Fotografiska i Stockholm i augusti–september 2012.

Hur reser du? Skulle du kunna tänka dig att bo på någons soffa?

3 kommentarer:

 1. Vi har rest mycket med barnen,söker billiga uthyres lägenheter på nätet.Vi bodde två veckor på ön Mauritius för 2500 kr.Två rum och kök vid sandstrand bland lokalbefolkning.Vi lägger hellre pengarna på flygstolar,god mat och upplevelser.Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Vi reste inte med barnen, tältade ibland.

  SvaraRadera
 3. Ingela, det lät verkligen som en härlig upplevelse!

  Fyrabarnsmor, jag gillar också att tälta med barnen! Ibland inomhus men också utomhus. Vi tältade ju bland annat i Danmark förra sommaren.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin