onsdag 30 januari 2013

Bokonsdag: Where children sleep

Den italienska utgåvan, källa: Fabrica,

Jag har flera gånger skrivit om Peter Menzels fotodokumentär Hungry Planet: What the World Eats där Menzel, en prisbelönt fotograf, reste världen runt tillsammans med sin fru journalisten Faith D'Aluisio, för att skriva om världen och vårt förhållande till mat. Jag har även recenserat boken, Material World: A Global Family Portrait, som visade 30 familjer från olika delar av världen med deras samlade ägodelar uppställda utanför sitt hus.
Idag handlar det om en liknande bok, Where children sleep, där James Mollison har dokumenterat barn och deras rum runt om i världen.

"I hope this book will help children think about inequality, within and between societies around the world."
Boken innehåller bilder från USA, Mexico, Brazilien, Storbritannien, Italien, Kenya, Senegal, Japan, Kina and Nepal. Projektet har sitt ursprung i ett samarbete mellan Mollison, Rädda barnen och Fabrica,  Benetton’s "kommunikations och forskningscenter". Mollison ville undvika de klassiska bilderna av fattigdom.Prena & hennes rum, källa Fabrica 
Varje barnrumsbild återföljs av ett porträtt på barnet som bor där och en kort text om barnets liv. Prena i exemplet ovan arbetar med vad vi skulle kalla "hushållsnära tjänster" i Katmandu, Nepal. Hennes cell-liknande rum på bilden ovan ligger på vinden i det hus hon arbetar i.
Andra barn man får möta i boken är Kaya i Tokyo, Bilal som bor på Västbankken och amerikanska Jasmine som trots att hon bara är 4 år, redan har deltagit i över 100 olika skönhetstävlingar för barn. Även om boken i första hand har barndom i fokus blir bilderna ändå en kommentar kring fattigdom. Boken, som kom ut 2010, riktar sig egentligen till barn mellan 9-13 år men den kan lika väl läsas av vixna, eller varför inte av barn och vuxna tillsammans?

Mer
Här kan man läsa om The Pink and Blue Projects., ett annat intressant projekt som utgår från barnrum och undersöker könsstereotyper världen runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin