torsdag 31 januari 2013

Ät bönor... eller låt bli!

Heinz Beans
Bild:Tito Perez
För ett tag sedan hittade jag Minmalist Moms blogg där hon bland annat skriver om hur hon och hennes man betalade av sina  kreditkortsskulder (82000 kanadensiska dollar) på knappt 2 år genom att bland annat sälja sin brudklänning, sälja bilen och sluta shoppa onödiga saker.
Ett av de bästa tipsen i den här artikeln är "know your beans and rice". Uttrycket syftar på att man ska veta sina personliga gränser för vad man kan skära ner på och vilka guldkanter man ska behålla. Artikelförfattaren kan t. ex inte tänka sig att bara äta bönor och ris, dvs superbillig och i längden ganska trist mat för att hålla nere kostnaderna. Hon känner sig själv så pass väl att hon inser att hon skulle vara barnslig nog att lägga pengar på något helt onödigt bara för att hon stått ut med äta ris och bönor eller motsvarande i en månad.
Personligen tycker jag att matkontot är något som är enkelt att skära  i men jag får omväxling genom att jag äter förhållandevis enkelt/tråkigt/billigt i vardagarna när jag är ensam (jag älskar till exempel Heinz blönor i tomatsås men är inte lika förtjust i ris!) och lägger istället mer pengar på maten de veckorna jag har barnen + helgerna. Däremot budgeterar jag alltid för lite "kulpengar" så att jag kan ta en fika eller ett glas vin med en kompis eller hitta på något med barnen på under barnveckorna, som att besöka ett lekland eller gå på bio.
Nya kläder kan jag också vara utan men däremot lägger jag pengar på att kemtvätta och laga de jag redan har. Och skor köper jag i princip alltid nya och lite dyrare så att de inte ska gå sönder utan hålla många år.

Vad kan du inte vara utan och vad är lätt för dig att undvara när det gäller att hålla i pengarna?

4 kommentarer:

 1. Trots att jag älskar kläder kan jag helt bra leva utan shopping och nya saker. Mat och upplevelser skulle jag däremot aldrig kunna skära ner på, att resa och äta gott är ändå de saker som får mig att orka med den tråkiga vardagen.

  SvaraRadera
 2. Såg på facebook att du letar efter köpstoppare i februari. jag har köpstopp hela året. Januari gick väl sådär, jag tänker inte på vad jag stoppar i kundvagnen när jag handlar så det slank in lite blommor. Jag håller på och har kommit igång med mitt sparande igen. Nu ska det enklare och friare livet uppnås. Den här gången är till och med maken med på det. =)

  SvaraRadera
 3. jag kör ett köpstoppsår igen. den här gången för att spara ihop till en resa.
  maten gör jag inget avkall på då vi är många, jag bjuder ofta på mat och bakar gärna och ger bort/bjuder.
  jag köper ingenting. och jag tror att de kläder jag har skulle räcka i 10 år.
  jag behöver nya glasögon iofs. får se om jag löser det på nåt sätt.
  kram från Dalsland//

  SvaraRadera
 4. Jag säger som hon i artikeln att maten är något som jag inte gärna sparar in på. Nu tycker jag ändå att vi planerar och äter hyfsat prisvärt ändå, men vi köper mycket eko och skulle nog kunna skära ner en hel del om vi bara tänkte på priset.

  Kläder köper jag i stort sett alltid begagnat, men precis som du så investerar jag gärna i dyrare och bra skor.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin