Bild: starryeyez024
Idag återpublicerar jag ett favoritgästinlägg från Oskar. Du kan läsa hans tidigare inlägg här!
Så här till jul känns det extra aktuellt att fundera på vad vi egentligen spenderar våra pengar på och i vilken mån vi kan köpa balans, tid och frihet istället för fler saker?
Vad spenderar du dina pengar på? Antagligen mat, kläder, boende som de flesta andra och om du har råd kanske även bil, båt, resor och till jul lite extra kläder, elektronik, mat och en massa annat. Om det fanns någon som sålde “frihet” skulle du köpa då? Jag tror att de flesta vill vara så fria som möjligt att göra sina egna livsval men eftersom ingen säljer frihet är det svårt att se att detta är ett möjligt val för våra pengar. Vad menar jag då med att köpa frihet, jo handlar om något som jag tycker är roligt men många andra tycker är tråkigt nämligen att spara.
Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag anser att det är viktigt med ord som man använder inför sig själv och andra, det tror jag stämmer även i detta fall. När jag önskar mig en ny jacka men väljer att ha den gamla en säsong till säger jag till mig själv ”jag köper frihet för pengarna istället”. Det är roligare och mer påtagligt än att ”spara” även om det är samma sak. Men hur definierar man frihet? Min definition är att man skapar sig möjligt att välja sin väg genom livet. Viktigt för att kunna köpa frihet är alltså att ha klart för sig vad man har för mål. Som jag skrivit om tidigare tror jag att anledningen till att så många överkonsumerar och inte är nöjda är att man strävar mot andras mål. Om alla andra köper större hus ska nog jag göra det också, när alla köper (ny) bil är det kanske dags för mig att göra det samma och om grannen åker till Thailand så är det nog dit jag borde resa. Sanningen är ju dock att om du gör som alla andra kommer du hamna där alla andra hamnar vilket vanligen är i skuldsättning och ofrihet. Om du vill hamna någon annanstans måste du ta din egen väg.
Precis som med bantning, som vanligtvis inte fungerar om den nya dieten inte är en balanserad del i det dagliga livet, är det oftast omöjligt att ändra sin ekonomiska situation utan att hitta en balans som fungerar varje dag. För att det ska gå anser jag att det är viktigt att inte bara sparar eller bara slösar utan att hitta en balans där man har råd med det som är viktigt samtidigt som man avstår från annat för att nå ett långsiktigt mål. För mig har ”the balanced money formula” varit till stor hjälp för att sätta detta tankesätt i ett sammanhang.
Det handlar alltså om att hitta en balans mellan behov (Needs), önskningar (Wants) och sparande (Savings). Sparandet är konsumtion som man avstår från idag för att kunna använda till så väl behov som önskningar i framtiden och är till för att skapa möjligheter för ditt framtida jag att leva i större frihetjämfört med den som inte har några besparingar. Det handlar om att bejaka alla delar av livet, du behöver självklart pengar bara för att överleva (Needs) du vill även ha en del saker för att trivas (Wants) och du kommer vilja ha en trygg framtid med så mycket frihet att göra olika livsval som möjligt (Savings). Den procentuella fördelningen skall ses som en indikation och kan se mycket olika ut för olika människor och är beroende av vilken fas i livet man befinner sig it men balansen måste vara där för att man ska lyckas skapa sin egen nutid och framtid.
Hur hittar du ekonomisk balans i livet, har du kollat efter, hur ser din fördelning ut?
torsdag 29 november 2012
Favorit i repris: Balans och att köpa frihet
Upplagd av Ann-Christin kl. 12:36
Etiketter: 50/30/20, Ekonomi, Gästinlägg, Livskvalitet, Oskars inlägg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
skitbra det här.
SvaraRaderajag köper tid :)
tid då jag INTE går på köpcentra. tid jag är hemma och njuter stillhet.
glädjen och ron i en kopp te ♥
Enda gången i mitt liv jag jobbade hårt för att få det jag vill, var när vi byggde hus...
SvaraRaderaTack för era kommentarerer, roligt som vanligt att få lite feedback. I dessa sammanhang brukar jag tänka på ett citat av okänd person som säger "du kan få vad du vill men inte allt du vill". Alltså om du prioriterar kan du göra det som är viktigt för dig, ingen kan dock göra allt!
SvaraRaderaEg synes det er vanskeleg å skilje mellom "wants" og "needs". Eg trur eg må bli flinkare å skjønne at ein del av det eg prøver å definere som "needs" eigentleg er "wants". Først då kan eg byrje å prioritere kva for "wants" eg vil satse på.
SvaraRaderaAlt Grönt,
SvaraRaderaHelt rätt som du säger det är viktigt att man vet vad som är verkliga behov. Behov är tex närigsriktig mat men inte att gå på fin restaurang. Det är kanske tillgång till kommunikation men inte en ny bil...etc. Definitionen är viktig!
Oskar