torsdag 22 november 2012

Gästinlägg: Blodbrist

Blood Donor Centre

Veckans gästinlägg är från Karin som regelbundet medverkar här på Köpstoppsbloggen.

Jag hörde på radion att region Skåne har akut blodbrist och måste köpa in blod för 9 miljoner (per år?
per kvartal?) för att klarar sina operationer etc.

Hur kan vi över huvudtaget ha brist på blod i vår rika del av världen?? Det övergår mitt förstånd.

När jag var sådär 10 år läste jag en artikel om fattiga Mexikaner som olagligt gick över gränsen till USA för att lämna blod. De gjorde det mycket oftare än vad som var tillrådligt hälsomässigt för dem själva för att blodet skulle ”hämta sig”. De var dessutom inte så friska i grunden men gjorde detta som ett desperat sätt att försörja sig. Vid denna tid importerade Sverige blod från USA. Ett blod som alltså kunde komma från sjuka, fattiga och desperata människor. Jag bestämde mig genast att när jag blev tillräckligt gammal för att få lämna blod så skulle jag göra det (mina skäl då var helt egoistiska: jag ville inte i framtiden riskera att få dåligt blod från sjuka människor!). Så blev det, jag lämnade regelbundet blod i många år. Men med avbrott för en period som småbarnsmamma när livet upplevdes så hektiskt att ta med två småbarn till en blodcentral var inte att tänka på.

Nu får jag av medicinska skäl inte längre lämna blod. Det är jag himla ledsen för! Dels vill jag göra denna enkla samhällsinsats, dels var det en bra hälsokontroll av mig själv. Att blod verkligen hjälper har jag upplevt på nära håll. Jag jobbar ju på sjukhus och har sett svårt medtagna kvinnor med stora blodförluster efter förlossningar hämta sig och bli som nya efter några enheter blod. Fantastiskt!

Lämna blod! Gör nytta! Du ger liv! Genom din insats har sjukvården råd att operera din gamla mormors höft i tid istället för att lägga pengarna på blod som vi verkligen borde vara självförsörjande på. Rent egoistiskt har du också hälsokontrollvinsten.

Det gör inte speciellt ont. Du får kaffe, te, annan dricka, mackor, frukt etc. Ät och drick ordentligt efteråt och låt bli att hårdträna samma dag så kommer du knappt känna av någonting. Lämna blod
NU.

Karin

3 kommentarer:

  1. Japp, ska ta tag i det nu. Lovar! :)

    SvaraRadera
  2. Jag får inte heller lämna blod =( Men min kille ger, och jag kan få känna mig halvt med..

    SvaraRadera
  3. Sonen har lämnat blod några gånger i år, och allt slängts, för de är fel på deras apparatur.... ringde en läkare och försökte förklara!?!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin