måndag 12 november 2012

Matmåndag: rädda rester med pizzamodellen

Pizza in Tartu

Vi svenskar är duktiga på att veckoplanera våra matinköp och försöker tänka på ekonomi och miljö när vi handlar. Trots det är vi många som får rester kvar i kylskåpet som till slut hamnar bland soparna. Idag slängs ungefär var femte matkasse som bärs ut ur butiken. 
Pizzamodellen är Lantmännens senaste kampanj i serien "Var rädd om maten", för att ta till vara på överblivna råvaror och matrester. 
Släng inte maten, släng dina rester på en pizza istället.
Att vi idag slänger mat i så stora mängder som vi gör, är ett problem både för miljön och för våra plånböcker. Lantmännens undersökning visade att vi oftast lagar pyttipanna, omelett, wok, soppa eller paj på överbliven mat  - väldigt få nämner pizza som alternativ. Samtidigt passar pizza & rester ganska bra ihop.
I  undersökningen tillfrågades även svenskarna vad man helst har på sin pizza. Förutom ost och tomatsås toppar skinka, svamp, räkor, lök och fläskfilé listan över svenskarnas favoritingredienser. Många av favoriterna är ingredienser som ofta blir över från andra måltider och som fungerar utmärkt på en restpizza. Även om jag personligen inte är så förtjust i köpepizza äter vi nog hemmagjord pizza varannan vecka eller så. I vår familj gillar vi att ha ananas & pesto på våra pizzor.

Ett tips för att "spara tid" är att göra pizzadegen redan på morgonen. Använd 25g jäst och låt degen kalljäsa under dagen i kylskåpet så är det bara att baka ut degen när du kommer hem på kvällen. Bästa tipset för att en krispig botten är att förvärma ugnplåtarna - det lärde jag mig i Sopranoskokboken :-) Eller prova att göra pizza på tortillas om det är bråttom.

4 kommentarer:

 1. Sonens pizza på hönökaka är också gott :)

  SvaraRadera
 2. Tjusiga tips... Här har vi restfest/microbuffé rätt ofta och det funkar fint... Vi slängar inte mycket mat alls :-)

  SvaraRadera
 3. Hannele- hönökaka var också ett bra tips!

  KaosJenny - jag äter upp de flesta av våra rester till lunch under arbetsveckan.

  SvaraRadera
 4. att inte slänga mat är en större utmaning nu när jag inte har höns längre :/ men jag laga ofta bonnagratäng!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin