onsdag 11 juli 2012

Bokonsdag: Cykelpromenader Öresund runt

2012-07-04 21.05.53

Redan förra sommaren lånade jag boken Cykelpromenader Öresund runt för lite inspiration (här kan du bläddra lite i den) och inför årets cykelsemester läste jag igenom den igen. Boken ger 22 förslag på cykelturer på båda sidor av Öresund, i Malmö och Lund, på Österlen, i Köpenhamn och på Nordsjälland. Varje tur är tänkt som en dagsutflykt och längden varierar mellan 12 och 33 kilometer. En hel del av turerna funkar bättre än andra om man har barn med i sällskapet. Samtliga utflyktstips har utförliga kartor och vägbeskrivningar samt tillhörande tips på trevliga kaféer och rastplatser. Det ges även övernattningsförslag om man vill förlänga en tur.

2012-06-29 12.56.25


Författarnas filosofi är att rasterna är lika viktiga som cyklingen, vilket tydligt framgår av bokens innehåll.

Jag har framför allt provcyklat turerna Malmö-Lomma, Ålabodarna-Helsingborg och Strandvejen.  Jag har ju också cyklat en hel del i Köpenhamn och täckt in både cityturen och delar av de andra turerna. Instruktionerna i boken är bra, det enda nackdelen är kanske att det kan vara svårt att kontrollera var man är i boken medan man cyklar. De olika rastplats- och cafétipsen är också riktigt bra! Bland annat hittar jag en av mina Köpenhamnsfavoriter; Fredriks Bastion.

Det finns fortfarande massor av spännande turer i boken att prova! Jag är nyfiken på  Köpenhamns befästning - Vestvolden och på att återvända till Österlen för att cykla runt där. Sen skulle jag verkligen vilja cykla längs Strandvejen igen, fast med färre mil i benen och mer tid att göra små stop.

Bägge gångerna ha r jag lånat boken på biblioteket men nu tror jag faktiskt att jag ska slå till och köpa den!

Om författarna
Anna Fredriksson och Rolf Jönsson är gifta och entusiastiska cyklister. Anna Fredriksson är frilansjournalist och PA-socionom. Detta är deras andra cykelguide. 2007 kom första upplagan av "Alla dessa cykelpromenader i Stockholmstrakten" och nu i år kom andra upplagan.

Cykelinspiration
Sandra och hennes mamma har cyklat Öresund runt
Trampkraft Skåne har kört Öresund runt med liggcyklar flera gånger
Cykla i Malmö är ett nätverk av människor som på ett eller annat sätt jobbar för en bättre cykelmiljö i Malmö.

2 kommentarer:

  1. Härligt, maken har trimmat min gamla cykel...

    SvaraRadera
  2. Vad glada vi blir Rolf och jag, att du gillar våra cykelpromenader!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin