onsdag 4 juli 2012

Bokonsdag: Matsmart, på spaning efter nya goda trender


Uppdaterat! Verkar det här inlägget bekant? Det råkade publiceras lite tidigare än tänkt när det inte var helt färdigskrivet...

Det här är en bok för alla som gillar mat, som funderar över vår tids mat och framtidens mat. Författarna försöker att fokusera på möjligheter och lösningar istället för att bara ta upp problem. Deras två ledord är matlust & matmatglädje. I boken får man möta bönder, vinodlare och andra mathantverkare både kända producenter som Saltå kvarn och mer okända (för mig i alla fall) Örtagården Öst från Jämtland.  Det är fiskodlare, mjölkbönder, havtornsförädlare osv
Det bjuds på intressanta trendspaningar samt ett och annat mumsigt recept men det som jag gillar bäst är ändå personporträtten, att ta del av smarta lösningar (som bönderna i Värmland som har en maskinpool och delar på skördetröskor och annat) och personliga matfilosofier.
Jan Karlsson, en av delägarna i Gröna gårdar, menar att "Vårt västerländska samhälle är oljedrogat och sockerdopat. Vi bedriver energislukande jordbruk och vräker sötsaker i all mat vi äter". Han har rätt men jag skulle själv ha svårt att äta köttfärs till frukost.
Ängavallen har jag skrivit om tidigare vid flera tillfällen  men även Tanums gestgifveri verkar vara värt ett besök!

Det som boken befäster är att var och en av oss kan göra verkligen skillnad genom våra egna matval och matvanor. 

Boken fick första pris i kategorin Livsstilsböcker av Måltidsakademin i Grythyttan 2008 med motiveringen:
"En spännande resa till nya producenter i full färd med att skapa Sveriges nya matlandskap - inspirerande, vasst och visionärt."


Ät klimatsmart!
Längst bak i boken finns 5 tips för att äta klimatsmart:
  1. Planera dina inköp
  2. Ät säsongsanpassat
  3. Välj närproducerat
  4. Satsa på färskt eller konserverat framför fryst
  5. Laga mer i mikro eller på spisplattan än i ugn

Som alltid gäller det att väga fördelar och nackdelar - mat/miljö/ekonomi/tid. Det är inte speciellt klimatsmart att ta bilen till ett storköp långt bort för att storhandla en gång i veckan om du istället kan gå eller cykla till en mer närbelägen affär även om du kanske måste handla lite oftare.

Om författarna
Stefan Edman, Bo Thunberg och Jan Töve heter trion bakom boken.

Stefan Edman är biolog och författare. Han har skrivit ett flertal böcker inom området miljö och hållbar utveckling, bland annat SOU:erna 2004:119 Hållbara laster - Konsumtion för en ljusare framtid och 2005:51 Bilen, Biffen, Bostaden - Hållbara laster, smartare konsumtion. Andra böcker är Jordens och själens överlevnad. Brevväxling från 2018 (2008, med Martin Lönnebo), Förundran. Tankar om vår stund på jorden 2006 och Jorden har feber. Kan vi hejda klimatförändringen? 2003
Bo Thunberg har varit ordförande för KRAV och Naturskyddsföreningen. Han har skrivit böcker allt från den gamla klassikern Handla miljövänligt! via konstböcker till en bok om dansbandet Vikingarna.
Jan Töve är landskapsfotograf, skribent, författare och föredragshållare. Han har tidigare samarbetat med Stefan Edman i boken Röster från skogen : människor och natur på Bredfjället

Matsmart har varit med på bokrean för några år sedan så det är inte säkert att den finns att spontanköpa hos den fysiska bokhandeln, däremot kan du alltid beställa hem den. Det finns flera ex att köpa på Bokbörsen och du kan ju alltid låna den på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin