tisdag 24 juli 2012

Med lätt bagage - funderingar kring cykelpackning

2012-06-26 12.55.23

Någonstans i Tyskland....

I maj förra året bloggade jag om packningen och de sista förberedelserna inför cycling for libraries 2011. I april i år skrev jag om hur det egentligen inte hänger på utrustningen utan mer på lusten när det gäller att ge sig ut på äventyr. Men nu när det alldeles snart är dags att ge sig iväg igen på årets andra cykeläventyr bestämde jag mig för att utvärdera cykelpackningen igen. Kanske är det ett sätt att hålla resfebern borta :-)


Riktigt nöjd med

  • solskyddskräm & after sun,solen tar mer än vad man tror när man cyklar. Visserligen fick jag en tjusig "cykelbränna" men jag brände mig tack och lov aldrig
  • vantar och mössa (tunna löparmodeller från craft) - användes bara en kväll som skydd mot mygg men det var det väl värt.
  • Mitt mealkit från Lightmyfire - perfekt till frukosten. Stor mugg till te, liten mugg till havtornjuicen, en tallrik till macka och en tallrik till äggröra.
  • Reseladdarset som jag köpte från Teknikmagasinet - det använde jag varje dag och har numera alltid med mig när jag reser.
  • Mina nyinköpta cykelväskor - särskilt de dagar det inte regnade och jag bara klarade mig med en styrstångsväska
  • Thermarest liggunderlaget - lite svårt att tömma på luft men bekvämt och det har använts en hel del även efter cyc4lib

Onödigt (på just den här resan)
  • Regnbyxorna använde jag aldrig. Det regnade bara två eftermiddagar och då räckte det med att ha min långa (3/4) cykelbyxor och regnjackan
  • Cykelslangarna och punkteringskitet använde jag inte heller (kanske tack vare mina nya däck) men det var bra ändå att ha med
  • Mina gula glasögon förblev oanvända däremot använde jag mina vanliga solglasögon tills de åkte i backen för 25.e gången och gick sönder.
  • Kepsen använde jag bara någon enstaka gång däremot använde jag en av mina handdukar på huvudet. Det var praktiskt att blöta den för att kyla ner huvudet i solen. Tror att det hade räckt med en buff.
  • Extra fleece, det hade räckt med 1...
  • Torkad frukt & snacks, upptäckte att min mage inte pallar med för mycket - dessutom hade vi regelbundna mat, dricka- och glasspauser så jag hade inte behövt släpa så mycket.
  • Baddräkt - visserligen användes den i poolen men de andra gångerna näckade vi eller badade i underkläder/cykelkläder.
Saknade
  • Det hade varit bra att ha med sig en propp till tvättstället och en tvättlina i om att jag tvättade upp mina kläder nästan varje kväll. Jag köpte faktiskt det här senare på sommaren och har använt det en hel del när jag varit ute och rest.
  • diskmedel -  tack och lov fanns det diskmedel på det cykelturistvänliga hotellet i Güstrow för mitt mealkit började lukta lite trots att jag noga sköljt ur det efter varje måltid. En liten tvättsvamp hade nog också varit praktiskt 
Tidigare i somras var jag på en egen cykelsemester utan support. Då lärde jag mig uppskatta mina regnkläder, vanliga 2 liters plastpåsar för att hålla fötterna torra samt blöjsalva mot skavsår. Trangiat var också guld värt! Istället för torkad frukt hade vi hårdkokta ägg och kex med oss.

måndag 23 juli 2012

Matmåndag: Njut av närodlat på semestern


Molsbordet


En av de sakerna vi brukar uppskatta mest med att vara på semester är att prova mat och dryck som man inte vanligtvis har till vardags. Vi semestrar ofta i Danmark och det betyder wienerbröd till frukost på helgen och barnen får chokladpålägg till mackan - men bara så länge vi är på semester, just för att det ska vara något speciellt-

Vi försöker också prova lokala delikatesser från området. Här i området Mols finns Molsbordet, en sammanslutning av producenter och restauranter som värnar om närproducerat med kvalitet. Här ingår bland annat Ebeltoft Gårdbryggeri och Woodshade organics som jag besökte i påskas. Nu i sommar har vi bland annat provat hallonsoda och lokalt öl från gårdsbyggeriet.
Smag Djursland är en annan sammanslutning som täcker in hela Djursland (där Mols är en del) med restauranter, producenter och gårdsbutiker bland sina medlemmar. Nu på sommaren kan man träffa producenter och provsmaka varor i torghandeln och vid andra tillfällen.

Vid vart och varannat hus säljer man dessutom egenproducerade livsmedel, det kan vara allt från frukt och grönt, till flädersaft eller honung. Det är bara att stanna och titta om det är något som ser gott ut och lägga pengarna i kassalådan,

fredag 20 juli 2012

Inredningsfredag: intressant minilya

Det har surrats ett tag om Graham Hills, grundaren av webbplatsen Treehuggers, designade minilya. Det började med en tävling där Hill och hans företag LifeEdited utmanade inredningsarkitekter att skapa en  420-square foot stor lägenhet där man kunde bjuda 12 personer på middag, ha två övernattande gäster, ett kök och ett hemmakontor + lite andra nödvändigheter.....
Det vinnande bidraget, One Size Fits All, bygger på en flyttbar vägg som skapar olika ytor. Se en video om lägenheten här! Även om jag själv inte skulle ha samma krav på en lägenhet väcker det onekligen tankar kring vad som är nödvändigt i ett boende.

Mer

 5 Super Efficient Tiny New York Apartments JPDA, East Village Studio – Inhabitat New York City
I CNNs nya serie om miniboenden kan man läsa mer om olika typer av minilyor, allt från husbåtar till studiolägenheter i storstaden. 
Bilder från ett hemma hos besök i hans gamla lägenhet

tisdag 17 juli 2012

Cykeltisdag: två roliga cykelnyheter



Att ta cykeln till butiken är en av de största insatserna du kan göra för klimatet när du handlar mat. MÅNGA STRÄCKOR SMÅ från Lantmännen (som även introducerade konceptet "restdejting" som ett sätt att minska matsvinnet) är appen som gör det lite lönsammare och mycket roligare att ta cykeln till affären. Trampa dig till belöningar i form av bra mat eller bara en bättre värld!

gbg

Cykelvägar i Göteborg med omnejd

En annan glädjande nyhet är att Google nu erbjuder cykelkartor även i Europa. Perfekt om man ska besöka en ny stad eller ett nytt land på semestern.

Back in 2010 we added biking directions for users of Google Maps in the US and Canada. Helping cyclists navigate the bike trails throughout those countries proved hugely popular, so we’re wheelie excited to announce that starting today, we've also added extensive biking data to Google Maps for Austria, Australia, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, Netherlands, Norway, Sweden, Switzerland and the United Kingdom. In many of these countries we are also enabling biking directions in beta mode.


Själv befinner jag mig (och min Brompton + familjen förstås...) på semester i cykelvänliga Danmark igen. Jag värmer upp inför cycling for libraries genom att äta gott, spela UNO med barnen och cykla runt bland Mols Bjerge.

onsdag 11 juli 2012

Bokonsdag: Cykelpromenader Öresund runt

2012-07-04 21.05.53

Redan förra sommaren lånade jag boken Cykelpromenader Öresund runt för lite inspiration (här kan du bläddra lite i den) och inför årets cykelsemester läste jag igenom den igen. Boken ger 22 förslag på cykelturer på båda sidor av Öresund, i Malmö och Lund, på Österlen, i Köpenhamn och på Nordsjälland. Varje tur är tänkt som en dagsutflykt och längden varierar mellan 12 och 33 kilometer. En hel del av turerna funkar bättre än andra om man har barn med i sällskapet. Samtliga utflyktstips har utförliga kartor och vägbeskrivningar samt tillhörande tips på trevliga kaféer och rastplatser. Det ges även övernattningsförslag om man vill förlänga en tur.

2012-06-29 12.56.25


Författarnas filosofi är att rasterna är lika viktiga som cyklingen, vilket tydligt framgår av bokens innehåll.

Jag har framför allt provcyklat turerna Malmö-Lomma, Ålabodarna-Helsingborg och Strandvejen.  Jag har ju också cyklat en hel del i Köpenhamn och täckt in både cityturen och delar av de andra turerna. Instruktionerna i boken är bra, det enda nackdelen är kanske att det kan vara svårt att kontrollera var man är i boken medan man cyklar. De olika rastplats- och cafétipsen är också riktigt bra! Bland annat hittar jag en av mina Köpenhamnsfavoriter; Fredriks Bastion.

Det finns fortfarande massor av spännande turer i boken att prova! Jag är nyfiken på  Köpenhamns befästning - Vestvolden och på att återvända till Österlen för att cykla runt där. Sen skulle jag verkligen vilja cykla längs Strandvejen igen, fast med färre mil i benen och mer tid att göra små stop.

Bägge gångerna ha r jag lånat boken på biblioteket men nu tror jag faktiskt att jag ska slå till och köpa den!

Om författarna
Anna Fredriksson och Rolf Jönsson är gifta och entusiastiska cyklister. Anna Fredriksson är frilansjournalist och PA-socionom. Detta är deras andra cykelguide. 2007 kom första upplagan av "Alla dessa cykelpromenader i Stockholmstrakten" och nu i år kom andra upplagan.

Cykelinspiration
Sandra och hennes mamma har cyklat Öresund runt
Trampkraft Skåne har kört Öresund runt med liggcyklar flera gånger
Cykla i Malmö är ett nätverk av människor som på ett eller annat sätt jobbar för en bättre cykelmiljö i Malmö.

måndag 9 juli 2012

Matmåndag - prova en smakrunda på semestern

Tomater  

Goda tomater i Viken

En smakrik halländsk upplevelse för alla sinnen,
vi bjuder på lokala smakprover och historiska minnen.
Vandra och njut av djur och natur allt i harmoni,
följ med oss och upplev vårt fantastiska halländska skafferi.

I januari skrev jag om den inspirerande boken Halländska gårdsbutiker & kaféer, en svensk matresa. 
Jag tyckte att den utgjorde en utmärkt inspiraiton för en hemester. När jag tittade på vad man kunde göra för kul i Halmstad hittade jag Smakrundan som erbjuder vandringar i vackra Halland och guidar dig genom maten, naturen och historien på ett lättsamt sätt.
Rent praktiskt får man under vandringen stanna till på flera ställen och där får man smaka på-, och höra guidern berätta om olika livsmedel. Det handlar även om landskapets historia och natur. Produkterna kommer från det halländska jordbruket det vill säga kött, frukt, grönt, bröd, dryck och mejeriprodukter samt det havet och sjöarna i inlandet ger. Efter avslutad vandring har man  fått njuta av ett säsongsbetonat halländskt smörgåsbord med mat och dryck från olika lokala producenter.
Vilken kanon idé!

Även i Skåne
Vi har tidigare gjort egna matresor i Skåne men det finns också organiserade matvandringar som arrangeras av Upplev och njut, Haväng m. fl. Matkaravan och Food by the way är mer stadsinriktade vandringar och för cykeläölskare som jag finns det guidade rundturer på cykel i och runt Åhus där man besöker flera lokala producenter och provsmakar deras delikatesser....

torsdag 5 juli 2012

Sommarlovskul: Uppdraget rädda världen

2012-07-05 10.14.42

Nu har jag i flera dagar varit hemma med sjuka barn. Med hjälp av antibiotika har de piggnat till men eftersom de fortfarande måste ta det lite lugnt och framför allt inte får leka med kompisar börjar de så smått klättra på väggarna. Som tur var kom jag på att jag för ett tag sedan hittade boken Uppdraget: rädda världen!

Det är en interaktiv bok som innehåller olika aktiviteter läsaren får i uppdrag att genomföra. Det kan vara allt ifrån att börja odla tomater till att besöka en park eller släcka alla lampr. Varje uppdrag är bra för miljön och hjälper på sikt till att rädda världen. 
Nu när barnen kan läsa hyfsat funkar det perfekt med en sådan här bok, de får något vettigt att göra och övar lite läsning och skrivning. Sen att man får svara på frågor som "Vad är ekosex?" får man ta....

Om författarna
Boken är skriven av Fredrik Colting och  Carl-Johan Gadd och utgiven på redas förlag Nicotext. Förlagets affärsidé är att göra schyssta böcker baserade på unika ideer. Fredrik Colting är annars känd för att under pseudonymen John David California gett ut boken 60 years later, Coming Through the Rye som är en sort uppföljning av J.D Salingers kultroman "Räddaren i nöden" samt för sina intressanta matvanor

onsdag 4 juli 2012

Bokonsdag: Matsmart, på spaning efter nya goda trender


Uppdaterat! Verkar det här inlägget bekant? Det råkade publiceras lite tidigare än tänkt när det inte var helt färdigskrivet...

Det här är en bok för alla som gillar mat, som funderar över vår tids mat och framtidens mat. Författarna försöker att fokusera på möjligheter och lösningar istället för att bara ta upp problem. Deras två ledord är matlust & matmatglädje. I boken får man möta bönder, vinodlare och andra mathantverkare både kända producenter som Saltå kvarn och mer okända (för mig i alla fall) Örtagården Öst från Jämtland.  Det är fiskodlare, mjölkbönder, havtornsförädlare osv
Det bjuds på intressanta trendspaningar samt ett och annat mumsigt recept men det som jag gillar bäst är ändå personporträtten, att ta del av smarta lösningar (som bönderna i Värmland som har en maskinpool och delar på skördetröskor och annat) och personliga matfilosofier.
Jan Karlsson, en av delägarna i Gröna gårdar, menar att "Vårt västerländska samhälle är oljedrogat och sockerdopat. Vi bedriver energislukande jordbruk och vräker sötsaker i all mat vi äter". Han har rätt men jag skulle själv ha svårt att äta köttfärs till frukost.
Ängavallen har jag skrivit om tidigare vid flera tillfällen  men även Tanums gestgifveri verkar vara värt ett besök!

Det som boken befäster är att var och en av oss kan göra verkligen skillnad genom våra egna matval och matvanor. 

Boken fick första pris i kategorin Livsstilsböcker av Måltidsakademin i Grythyttan 2008 med motiveringen:
"En spännande resa till nya producenter i full färd med att skapa Sveriges nya matlandskap - inspirerande, vasst och visionärt."


Ät klimatsmart!
Längst bak i boken finns 5 tips för att äta klimatsmart:
  1. Planera dina inköp
  2. Ät säsongsanpassat
  3. Välj närproducerat
  4. Satsa på färskt eller konserverat framför fryst
  5. Laga mer i mikro eller på spisplattan än i ugn

Som alltid gäller det att väga fördelar och nackdelar - mat/miljö/ekonomi/tid. Det är inte speciellt klimatsmart att ta bilen till ett storköp långt bort för att storhandla en gång i veckan om du istället kan gå eller cykla till en mer närbelägen affär även om du kanske måste handla lite oftare.

Om författarna
Stefan Edman, Bo Thunberg och Jan Töve heter trion bakom boken.

Stefan Edman är biolog och författare. Han har skrivit ett flertal böcker inom området miljö och hållbar utveckling, bland annat SOU:erna 2004:119 Hållbara laster - Konsumtion för en ljusare framtid och 2005:51 Bilen, Biffen, Bostaden - Hållbara laster, smartare konsumtion. Andra böcker är Jordens och själens överlevnad. Brevväxling från 2018 (2008, med Martin Lönnebo), Förundran. Tankar om vår stund på jorden 2006 och Jorden har feber. Kan vi hejda klimatförändringen? 2003
Bo Thunberg har varit ordförande för KRAV och Naturskyddsföreningen. Han har skrivit böcker allt från den gamla klassikern Handla miljövänligt! via konstböcker till en bok om dansbandet Vikingarna.
Jan Töve är landskapsfotograf, skribent, författare och föredragshållare. Han har tidigare samarbetat med Stefan Edman i boken Röster från skogen : människor och natur på Bredfjället

Matsmart har varit med på bokrean för några år sedan så det är inte säkert att den finns att spontanköpa hos den fysiska bokhandeln, däremot kan du alltid beställa hem den. Det finns flera ex att köpa på Bokbörsen och du kan ju alltid låna den på biblioteket.

tisdag 3 juli 2012

Överlevde cykelsemestern

2012-06-28 17.08.53

Vilar benen i en soffa i Lübeck

Som jag skrev om innan midsommar har jag varit iväg på en cykelsemester i Sverige, Danmark och Tyskland. Planen var att följa ungefär samma rutt som Cycling for libraries förra året och det blev drygt 600 km på 6 dagar.

Jag tog cykeln på Öresundståget ner till Köpenhamn och på midsommardagens kväll gav vi oss  iväg med tält och trangia. Första kvällen tältade vi vid Stevns naturcenter, ett otroligt vackert ställe söder om Köge som jag besökte för första gången förra året. Sen följde två mindre roliga dagar med ösregn och motvind när vi cyklade söderut genom Danmark. Vi tog färjan Gedser-Rostock och fortsatte söderut till resans egentliga mål Güstrow. Där firade vi med att bo på hotell och äta en god middag!
I Güstrow fick vi tips om staden Schwerin så vi cyklade dit.
2012-06-26 15.32.45  

Kullerstensgator är inget hit när man är cykelturist...

Strax utanför Schwerin ligger samhället Seehof med en jättefin camping så vi slog upp tältet där. Dagen därpå utforskade vi Schwerin innan vi cyklade norrut mot den gamla svenskstaden Wismar. Det här var också en mysig stad där vi bodde på vandrarhem och åt god fisk. Dagen därpå besökte vi biblioteket som är inhyst i det gamla vapenhuset.
Därefter cyklade vi till Lübeck där vi handlade marsipanfrukter till våra barn, de enda souvernirerna vi köpte på resan. Det finns ju inte utrymme att köpa med sig saker när man ska lasta allt på sina cyklar.
Senare på kvällen fortsätte vi till Travemünde där vi tog Finnlines nattfärja till Malmö. Vi cyklade av färjan redan kl 7 på morgonen och påbörjade resans längsta etapp, Malmö-Helsingborg/Helsingör-Köpenhamn. I Sverige hade vi relativt fint väder och det var fantastiskt att cykla igenom alla små samhällen som man vanligtvis bara passerar när man åker tåg eller bil.
Så fort vi rullade av färjan i Danmark började det dock ösregna igen... Äntligen fick jag cykla längs Strandvejen men det var en tuff etapp med tanke på vädret och de senaste dagarnas mil.

 Stjerneskud  

Det gäller att äta ordentligt när man cyklar hela dagarna

På kvällen drygt 6 dagar senare rullade vi in i Köpenhamn och fick omedelbart punktering... Vi lyckades dock ta oss hem där vi firade med lite bubbel. 

Den som är intresserad hittar lite bilder här och vi kommer att beskriva de olika etapperna lite mer ingående på den här bloggen.

Funderar du på cykelsemester?
Vill man tälta i det fria i Danmark hittar man tips på http://www.teltpladser.dk/ Annars är det en bra idé att växla mellan olika typer av boende, särskilt om vädret varierar.
De allra flesta cykellederna håller hög kvalité och är tydligt skyltade i både Sverige & Danmark. I Tyskland däremot är karta och ev GPS ett måste. Det är inte lätt att tyda cykelskyltarna om man inte följer en av de stora lederna som Köpenhamn-Berlin. Underlaget kan också vara väldigt dåligt.
Cykel och färja är en riktigt bra kombination vare sig det är en kortare tur eller nattfärja! Oftast kostar cykeln inget extra.
Annars är det viktigt att tänka på att att äta ordentligt/regelbundet eftersom man gör av med så mycket energi samt att hålla sig torr och varm (plastpåsar i skorna är ett beprövat knep). Och glöm inte solskyddskräm om du har tur med vädret!

måndag 2 juli 2012

Matmåndag: kylskåpsbingo

Spenat

Det händer att man inte riktigt har planerat middag och inte orkar gå till affären. Då kan det passa bra att spela lite köksbingo. Reglerna är enkla, ju fler ingredienser du gör av med ju fler poäng får du... Bonuspoäng om det är utgångna matvaror...
Senast jag spelade kylskåpsbingo fick jag ihop riktigt höga poäng. Det blev spenatcanelloni med inspiration  härifrån.

Ingredienser
Lasagneplattor 1 poäng
Hackad spenat 1 poäng
Utgången keso 1+1  poäng
Ostskalk från frysen 1 + 1 poäng

Resultatet:
Spenatcannelloni 6 poäng....

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin