tisdag 12 juni 2012

Cykeltisdag: cykelmotorvägar till Köpenhamn

I bike Copenhagen!  

I bike Copenhagen...

Genom införandet av sk. Cykelsuperstier, cykelmotorvägar, har pendlare i ytterområdena kring Köpenhamn fått en bra anledning till att låta bilen stå. I Köpenhamn är innevånarna generellt bra på att välja cykel men nu vill man rikta in sig på de som bor i kranskommunerna.Fler än 20 kommuner och Region Hovedstaden er gått samman om att skapa ett nätverk av "cykelsuperstier". Dessa är planerade så att de i så stor utsträckning som möjligt följer den mest direkta vägen, utan massor av stopp och med gott om plats så att alla kan hålla sitt eget tempo. Lätt och enkel är ledorden för vägarna som förbinder olika knutpunkter såsom bostadsområden, skolor och områden med många arbetsplatser. Även cyklisternas komfort är prioriterat med en jämn vägbeläggning och skötsel. På flera ställen finns extraservice iform av "gröna vågen", cykelpumpar och ställen att vila fötterna.

Den 14 april öppnade den första etappen, C99 som sträcker sig från Albertslund in till centrala Köpenhamn. Under året ska även Farumetappen och Vestvoldrutten var klara, följt av Balleruprutten som förhoppningsvis står klar 2013.

Jag som cyklar en hel del i Köpenhamn har ännu inte haft tillfälle att prova cykelmotorvägen då jag mest cyklar inne i stan men jag hoppas att kunna återkomma med en recension efter sommaren.

Källa: Berlingske

3 kommentarer:

 1. hej.
  bor inte du här i Göteborg?
  hur komer det sig att du brukar cykla i danmark?
  men MYCKET bra intiativ utav danskarna tycker jag!
  /Annette

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag bor och arbetar huvudsakligen i Göteborg men tillbringar för närvarande mycket tid i Köpenhamn av olika orsaker.

  SvaraRadera
 3. och så kan man ta cykeln på Älvsnabben till Hisingen...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin