fredag 22 juni 2012

Trevlig midsommar!

Midsommar vid Siljan

I år tar bloggen semesterstängt dels nästa vecka då jag ska cykla runt i Danmark och norra Tyskland samt under större delen av juli & augusti. När jag bloggar kommer det att vara med mycket fokus på ekonomiskt och miljömässigt hållbara semestertips. I sommar kommer jag själv resa runt en hel del i norden men även utforska de baltiska länderna för första gången. Midsommar spenderas vid Vänern och lite senare i sommar blir det favorit i repris, sommarhus i Danmark. I år återvänder vi till Jylland men provar en ny del av ön.


I slutet av juli är det dags för sommarens stora utmaning, Cycling for libraries som i år äger rum i Baltikum. Vi ska cykla från Vilnius, via Riga för att gå i mål i Tallin. Jag och min cykel tar den långa vägen dit via buss från Jylland, tåg från Köpenhamn, färja Stockholm-Riga och buss till Vilnius. Det blir några extra dagar för återhämtning i Tallinn innan jag avslutar med en veckas kombinerad jobb och lite sightseeing i Helsingfors.

Hoppas att ni får en fin midsommar!

onsdag 20 juni 2012

Bokonsdag: Naturlig inredning, en idébok

Naturlig inredning

Enligt förlaget som gett ut boken är 2012 års hetaste trend naturlighet

 "Vi längtar ut i skogen, till fjällstugans sprakande brasa och till vardagsrummets trygga läsfåtölj. Material som trä, sten, linne, sisal, skinn, hampa, ull, grenar och stubbar dominerar. Miljön är enkel och ombonad, färgerna jordnära och mättade. Vi återanvänder som aldrig förr och det ekologiska tänket är här för att stanna".

Jag var nyfiken på den här boken för jag tänkte att det kanske fanns några köpstoppsvänliga inredningstips. Efter att ha läst igenom boken kan jag konstatera att det visserligen finns en hel del roliga "gör det själv tips"som en lampa av bjökstammar men att mycket kräver en viss mått av pysslighet/händighet som kanske inte alla besitter. Då blir det onekligen enklare om än inte så personligt att köpa färdiga inredningsdetaljer. Boken är ganska spretig då begreppet "naturlig inredning" verkar spänna över både naturmaterial, saker som som se ut som naturen och mycket annat.

Många tips lämpar sig mer för de som bor i förorten/landet än i stan... Jag tänker på formuleringar som "plocka en famn stockar ur vedhögen"... Var får man egentligen tag på björkstammar om man inte har tillgång till egen skog? Och en hel del inredning är lite för mycket "vitt romantiskt lantligt" för att vara i min smak, men den är ju bekant som baken...Däremot gillar jag skarpt tipset om att fynda tweedtyger tillbra pris genom att leta efter kappor och rockar på loppis.
Den som är lite händig får tips på hur man fixar sig en snygg sänggavel och matchande sängbordshylla av överblivet plank. Tipset om att fix till en pinnstol genom att byta ut en trasig pinne mot en naturpinne är också rätt piffigt och man får verkligen en unik pinne. Pinnar är dessutom lite lättare att få tag i än björkstammar. Till sist måste jag kommentera kapitlet som handlar om fiffiga saker man kan göra med gamla böcker. Jag är ärligt talat lite kluven till att skära sönder böcker för att använda som inredningsdetalj (jag är ju bibliotekarie..) samtidigt vet jag att det inte finns något större värde i gamla böcker och att mängder bränns upp och då är det ju bättre att de får nytt liv som "kulturell kruka" eller lampfot.

Om författaren
Anna Örnberg är född 1963 och arbetar som frilansande formgivare och skribent. Hon har tidigare gett ut en mängd olika inredningsböcker om allt från shabby chic (en stil jag personligen avskyr) till hur man får det trivsamt i trädgården.

Mer
I den artikeln i Hd kan du se några bilder ur boken
Hellre fult än ljust och fräscht...  (tidningen Fokus)
Gillar du dekorsten och rustik inredning kan du hitta inspiration från J A Ranch (som fått flera sidor i boken)

En del av bilderna är tagna hemma hos bloggen "Den gamla skolan"

måndag 18 juni 2012

Matmåndag: Håll matlådan kall

På tåget

 Matsäck på Öresundståget...

En av mina nyårsambitioner var att bli duktigare på att ta med matlåda, både för att spara pengar och ta till vara på rester. Hitills har det gått ganska bra, jag har i snitt med mig mat 4 av 5 dagar. Jag försöker också boka in en utelunch med någon kollega eller kompis en dag veckan. Dessutom har jag snabbmisosoppa i skrivbordslådan ifall jag har glömt lunchlådan hemma och helt enkelt inte orkar gå ut köpa lunch.

Jag är alltid på jakt efter bra matsäcksidéer och prylar som kan underlätta och inspirera när det gäller att ta med lunch. Jag är väldigt nöjd med både min bentobox samt min lunchväska med minikylklamp och de smarta lunchskins (återanvändningsbara påsar som man har sina smörgåsar i) som jag köpte i New York.
























Bild: pressbild frossypacks

Häromdagen hade en kollega med sig en sk frozzypack som består av en matlåda med frysbart lock - på så sätt kan matlådan hålla sig kall när man inte har tillgång till kylskåp.

Upphovskvinnan bakom matlådan, Carolina Sundberg, tröttnade på att skicka iväg sina barn till skolan med luncher som hon visste skulle hinna bli ofräscha innan det var dags att äta dem. Med Frozzypack ska maten hålla sig kylskåpskall i upp till sju timmar i rumstemperatur. Matlådans lock innehåller en kylbevande gelé som efter tio timmar i frysen garanterar fräsch mat till lunch och senare. Riktigt smart!

Köpstoppsalternativ!
Vill du inte lägga pengar på en frozzypack kan du göra som jag brukar göra. Är man bara lite förutseende kan man stoppa in en flaska med vatten eller saft i frysen kvällen innan. På så sätt får man en perfekt kylklamp som håller resten av matsäcken kall

fredag 15 juni 2012

Fredagsfilm: res med lätt bagage i form av bundles





Jag är som bekant ett stort fan av att resa lätt och i den är filmen får man tips på hur man packar smart med sk. bundles. Jag reser själv i princip alltid bara med en kabinväska och det går för det mesta alldeles utmärkt. Den här veckan reser jag Göteborg-Uppsala-Köpenhamn-Göteborg med min kabinväska.
På sin blogg One Bag Girl bjuder Linda på mer tips och trix för den som gillar att befinna sig på resande fot.
Mitt bästa tips är att alltid ha väskan packad. När jag kommer hem tvättar jag min uppsättning reseunderkläder, resenattlinne och favoritreskläder och så får de ligga i väskan tills nästa tripp. Det funkar för mig som reser ofta!


Trevlig helg!

torsdag 14 juni 2012

Vem vill inte ha mer energi?

2012-06-01 20.46.16

Personer som har mycket energi är bra på att balansera mellan familj, arbete och fritid...
Enligt en artikel i DN går det att träna upp sin energi. Det gäller bara att "leva medvetet" vilket oftare kan vara lättare sagt än gjort. Susanne Pettersson är idrottspyskolog har skrivit böcker som "Ta fram kraften inom dig" och "Bryt ihop och kom igen" och hon menar att ett målinriktat och medvetet liv också alstrar mer energi.


– När du vet vad du vill, dina mål och avsikter, och har en riktning som går åt det hållet, får du mer energi, säger Susanne Pettersson.

Själv tycker jag mycket att det går i perioder. I bland har man bra flow, saker blir gjorda, mål uppnås och livet känns enkelt. Sen inträffar en eller kanske flera saker som gör att man tappar tempo och kanske förlorar sina mål ur sikte.  Det kan vara att man drar på sig en skada när man som bäst tränar inför ett lopp eller en utmaning, barnen blir sjuka och man får vabba trots att man ha en deadline på jobbet. Då gäller det att ändå behålla perspektivet och försöka komma upp ur diket och tillbaka på banan igen.

Själv fick jag rejält med grus i maskineriet förra veckan. Det var segt att komma igång på jobbet efter den lediga dagen mitt i veckan och dottern fick flera allvarliga allergiska reaktioner som gjorde det svårt att koncentrera sig. På fredagskvällen slog jag i knät rejält i ett köksskåp när jag som bäst höll på att förbereda mat inför helgens släktträff. Tidigt på lördag morgon fick dottern ytterligare en allergisk reaktion och istället för att i lugn och ro beta av de kvarvarande uppgifterna innan gästerna kom fick jag köra i 160 km/h till sjukhuset för att sedan spendera större delen av dagen i väntan på läkaren.

Visst var det jobbigt innan vi fick medicin, urtrist att vänta på sjukhuset i 7h innan vi fick träffa läkare och vi var vrålhungriga när vi äntligen fick komma hem och umgås med de kvarvarande gästerna. Men släktträffen förlöpte väl, kanske för att jag ändå hunnit förbereda lite och träningen inför sommarens cykelturer får ligga nere lite. Idag (söndag) har jag varit på fotbollsturnering med sonen men också passat på att ta det lite lugnt, ladda batterierna och planera den kommande veckan. Det får bli lite längre startsträcka men det enda som som är viktigt är ändå att dottern mår bra. Det mesta annat är oviktigt.

onsdag 13 juni 2012

Bokonsdag: Upplev det bästa i Sverige



















Bild: Pressbild från Bonniers

Det här är en "dubbelbok" som är perfekt att titta i när man planerar sin hemester. Halva boken innehåller topplistor med "det bästa i Sverige" landskap för landskap. Här i Göteborg lyfter boken fram självklarheter som Liseberg och Universeum men också gröna miljöer som Gunnebo Slott och trädgårdar, Slottskogen Botaniska och trädgårdsföreningen. Flera av attraktionerna passar de med liten reskassa då det är helt gratis att uppleva utsikten från Masthuggskyrkan, promenera i Haga eller  känna "doften" i Feskekörkan.
Andra halvan inehåller topplistor "för hela familjen". Här hittar man listor som "Sveriges bästa badplatser",  "Sveriges mest sportgalana orter" (Båstad, Tärnaby, Edsbyn m. fl), "Sveriges bästa smakhantverk" och "Sveriges bästa retromiljöer", t. ex Ebbas fik i Helsingborg där jag har ätit goda dammsugare. Det är en bra blandning av gratisupplevelser och lite mer kostsamma aktiviteter som en övernattning på ishotellet i Jukkasjärvi.

I veckan ska jag besöka Uppsala i samband med en konferens och där rekommenderas ett besök i domkyrkan, Museum Gustavianum med anatomiska teatern och Fyrishov. På konferensprogrammet står även en titt på gamla Uppsala och botaniska trädgården som inte är med på listan.. Med mig i resväskan har jag tidningen Kupés Uppsalaguide som tipsar om Saluhallen och English Bookshop.

Har du några fler Uppsalatips?

Om författarna
Åsa och Mats Ottosson, är journalister som regelbundet medverkar i tidskrifter som Turist och Sveriges Natur. De är också författare till ett flertal böcker, bland annat Upplev Sverige (Bonnier Fakta, första upplaga 2008). Liv och lust - inblickar och utflykter i naturen (Svenska Naturskyddsföreningens årsbok 2002).

Min bok kommer från biblioteket men den finns att köpa både hos internetbokhandlare och fysiska bokhandlare liksom en del turistbyråer.


tisdag 12 juni 2012

Cykeltisdag: cykelmotorvägar till Köpenhamn

I bike Copenhagen!  

I bike Copenhagen...

Genom införandet av sk. Cykelsuperstier, cykelmotorvägar, har pendlare i ytterområdena kring Köpenhamn fått en bra anledning till att låta bilen stå. I Köpenhamn är innevånarna generellt bra på att välja cykel men nu vill man rikta in sig på de som bor i kranskommunerna.Fler än 20 kommuner och Region Hovedstaden er gått samman om att skapa ett nätverk av "cykelsuperstier". Dessa är planerade så att de i så stor utsträckning som möjligt följer den mest direkta vägen, utan massor av stopp och med gott om plats så att alla kan hålla sitt eget tempo. Lätt och enkel är ledorden för vägarna som förbinder olika knutpunkter såsom bostadsområden, skolor och områden med många arbetsplatser. Även cyklisternas komfort är prioriterat med en jämn vägbeläggning och skötsel. På flera ställen finns extraservice iform av "gröna vågen", cykelpumpar och ställen att vila fötterna.

Den 14 april öppnade den första etappen, C99 som sträcker sig från Albertslund in till centrala Köpenhamn. Under året ska även Farumetappen och Vestvoldrutten var klara, följt av Balleruprutten som förhoppningsvis står klar 2013.

Jag som cyklar en hel del i Köpenhamn har ännu inte haft tillfälle att prova cykelmotorvägen då jag mest cyklar inne i stan men jag hoppas att kunna återkomma med en recension efter sommaren.

Källa: Berlingske

måndag 11 juni 2012

Matmåndag: Baka bröd

Home-baked bread

Brödbilden är tagen av tristanf, med Creative Commons Attribution-licens

Jag har länge gått och tänkt på att jag borde bli bättre på att baka bröd. Jag gillar ju att baka i allmänhet och jag vet att det egentligen inte är så svårt, att det mest handlar om att sätta igång men ändå har det inte blivit av på länge. Men nu har jag fått ett extra incitament.

I torsdags morse fick min dotter en allvarlig allergisk chock när hon åt frukost. Som tur var bor vi bara några få minuters bilfärd från vårdcentralen (just då var jag väldigt tacksam över att vi fortfarande har bil) och fick snabbt hjälp att häva den. Vi har ännu inte helt kommit på vad det var som utlöste den och vi har även sedan tidigare överkänslighet mot flera livsmedel i familjen så nu ska jag ta tag i brödbakandet igen.

Från Karin som ofta gästbloggar fick jag ett smart tips på 

Brödtips

Jag drabbas ofta av lust att baka bröd när jag är på landet. Tid finns men sällan alla ingredienser (jag gillar bröd med en massa gryn och fröer i). Förra sommaren kom jag på en lösning. Jag mätte upp favoritreceptets alla grova ingredienser och tog med mig till landet i en påse. Väl där kunde jag skålla det jag hade med mig och komplettera med vetemjöl och jäst (som alltid finns på plats). Gott! Och smart tycker jag!   Karin


Så nu vill jag be om era bästa brödrecept! Kommentera eller maila mig på antianki@gmail.com

fredag 8 juni 2012

Filmfredag: Konsumera mera



Många av de apparater vi köper är konstruerade att bara hålla en viss tid - sedan slutar de fungera.
Detta är inget som tillverkarna vill låtsas om. Men samtidigt som vi tvingas köpa nytt och håller ekonomin igång förgiftas vår miljö av mängder av obrukbara prylar. 

Igår började jag titta på den spanska dokumentären som handlar om produkters planerade åldrande. Dvs att det vi konsumerar ska gå sönder efter en viss tid så att vi ska konsumera ännu mer. Dokumentären tar upp allt från Phoebus-kartellen där man gick in för att förkorta glödlampors livslängd till kommentarer kring hur framtida generationer kommer att få betala för vårt resursslöseri - inte minst gäller det utvecklingsländer, t . ex de som "tar hand" om vårt elektroniskrot.

Mer
Intressant ifrågasättande blogginlägg om filmen (som ändå håller med om att folk köper för mycket billig skit...)

torsdag 7 juni 2012

Livet och pengarna


”Privatekonomi är ett mycket angeläget ämne i samhällskunskapen då det kanske är sista tillfället att ge alla ungdomar, oavsett familjeförhållanden, kunskap och redskap inför vuxenlivet."

Jag har skrivit om tävlingen koll på cashen flera gånger. I tävlingens senaste nyhetsbrev fick jag tips om Livet och pengarna, ett annat utbildningsmaterial som är framtaget av Kronofogden , Konsumentverket och Finansinspektionen. Det är en film om privatekonomi, konsumenträtt och lite action. Tanken är att ge elever utökade kunskaper i privatekonomi, konsumenträtt och internethandel. Filmen riktar sig främst till högstadiet men passar även äldre elever, Inte minst är sådant här aktuellt nu i studentdagar då många handlar klänningar på nätet.
Att diskutera pengar med yngre barn kan vara betydligt knepigare. J.D från Get rich slowly har varit ute och diskuterat ekonomi med 5:e klassare och bloggar om det här. Jag har främst erfarenheter från diskussionerna med mina egna barn, som i år blir 8 och 9. Storebror t. ex är av åsikten att vi måste vara väldigt fattiga eftersom vi aldrig varit på semester i Thailand och inte helle rhar vi några plattTV...

tisdag 5 juni 2012

Har du firat Världsmiljödagen?

Atlas, it's time for your bath

Bild: favorit i repris från woodleywonderworks

Världsmiljödagen (World Environment Day) är en temadag som firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar. UNEP, akronym av United Nations Environment Programme, är ett organ som samordnar Förenta Nationernas miljöarbete och därför organiserar också de Världsmiljödagen. Årets tema var för övrigt Green Economy: Does it include you?

2009 bloggade jag om karnivalen men i år har jag inte sett någon information om aktiviteter vilket iofs inte betyder att det inte har arrangerats några. Exempelvis verkar det ha arrangerats både demonstration och biokväll här i Göteborg. Så hemma hemma hos oss gick Världsmiljödagen ganska obemärkt förbi - vi gjorde våra vanliga vardagliga insatser för miljön istället som:


  • åt övervägande ekologiskt till frukost
  • såg till att släcka alla lampor innan vi gick hemifrån
  • promenerade respektive åkte kollektivt till och från skola & jobb 
  • åt vegetariskt till lunch (i alla fall jag)
  • åt rester till middag med kranvatten som måltidsdryck
  • handlade ekologiska grönsaker
Har du firat världsmiljödagen?

lördag 2 juni 2012

Så har ännu ett år gått...

Anki and Mace


Idag firar jag födelsedag nr 6 här på bloggen... Förra årets firande under Cycling for libraries blir nog svårslaget... Födelsedagssånger på 10 olika språk... Här kan man se när hela gänget sjunger happy birthday.  I år firar jag i Köpenhamn, det blir bubbel och nästan garanterat en liten cykeltur....

fredag 1 juni 2012

Resetips! Weekend i Berlin

A.Horn, bicycle repair shop in Kreuzberg, Berlin

Ända sedan jag kom hem från Cycling for libraries förra året har jag längtat tillbaka till Berlin så idag bjuder jag på några tips från den här fantastiska staden.
Boende

Vi bodde på en vandrarhem i Kreutzberg precis vid floden Spree men det finns bra och billiga vandrarhem & hotell över hela stan. Det gäller bara att bestämma sig vilket område man vill bo i. Värt att tänka på är att staden är större än den ser ut på kartan men de allmänna kommunikationerna är bra, vare sig man tar buss eller metro.

Upptäcka
Promenera längs Spree, kolla in Berlinmuren och Brandenburger Tor, Besök Tempelhof - den numera nedlagda flygplatsen som fungerar som ett stor friluftsområde.

Mat
Mustafas Gemüse Kebap är perfekt som vegetarisk nattamat om man inte vill är sugen på en currywurst. Det finns många caféer och barer.

Cykla
Berlin är en riktigt bra cykelstad. Det finns en hel del särskilda cykelbanor men det är rätt dåligt skyltat. Skaffa en bra karta och navigera efter tunnelbanestationerna. Ett plus är att bilisterna tar hänsyn till cyklar och man kan alltid navigera efter tunnelbaneskyltarna. Många vandrarhem hyr ut cyklar för 7-10 euro per dag men det finns också särskilda cykeluthyrningsfirmor.

Cph-Berlin

Åka dit
Man behöver ju inte cykla dit, även om det rekommenderas! Det är enkelt och förhållandevis billigt att ta Berlin night express från Malmö. Vill man hellre åka buss finns det möjlighet att åka med Swebus.


Guide till Berlin

Läs en bok!En kul guide att ha med sig eller läsa innan är Berlin : stadsdel för stadsdel : en hel guide till en delad stad av Valle Wigers, Per Ek och med foto av Linda Berglund. Jag gillar även topp 10 serien vad gäller guideböcker. De är smidiga att ha med sig i väskan om man som jag gillar att resa med lätt bagage..

Mer
Dirt cheap Berlin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin