torsdag 29 mars 2012

Grattis Jörgen!

Fourteen Past Ten

Bild: Cristian V.

” Mer än en gång har jag känt det absurda i att sitta och skriva på en avhandling om tidsmässig välfärd när jag själv är tidspressad. Jag brukar trösta mig med Richard Bachs ord ”You teach best what you most need to learn.” 

Idag säger jag grattis i efterskott till Jörgen Larsson som disputerade på sin sin avhandling om tidsmässig välfärd förra veckan.

Avhandlingen består av fyra olika delar. I introduktionen analyserar han begreppen tidsmässig välfärd, tidspress, tidsnöjdhet, tidsstrategier och tidspolitik. Här finns också sammanfattningar av avhandlingens olika delar. Den andra nyskrivna delen av avhandlingen är rapporten Pappadeltid. En väg till högre tidsmässig välfärd och ökad jämställdhet? Två delar av avhandlingen är publicerade tidigare, dels en artikel där Jörgen analyserar självhjälpsböcker, dels rapporten Om föräldrars tidspress.

Du kan ladda hem hela avhandlingen här: Studier i tidsmässig välfärd Jörgen Larsson. Om du bara vill ha rapporten om pappadeltid kan du ladda hem den här: Vill ha ett tryckt exemplar av hela avhandlingen så kostar den 150 kr plus porto och beställs genom att maila: gunilla.gustafsson@socav.gu.se

tisdag 27 mars 2012

Cykeltisdag: tjänstecykel

Bike on wall

Ibland droppar det in extra roliga pressmeddelande i mailboxen. Häromdagen kom det ett mail om tre unga entreprenörer från Stockholm som har lanserat företaget Cykelbyrån och vars affärsidé är en tjänst som gör det enkelt för företag att ordna tjänstecyklar för sina medarbetare.

-När jag jobbade med reklam brukade jag säga att våra kunder inte vill ha kampanjer, de vill ha effekter. Det är samma sak när det gäller cyklar, menar Viktor. -Att ha en cykel har inget egenvärde om man inte kan använda den. Det är först då företagen minskar sina utsläpp och resekostnader.

Tanken bakom Cykelbyråns cykelabonnemang är att företagen köper en cykeltjänst. Istället för att köpa en cykel köper de möjligheten för sina medarbetare att cykla. Tjänsten innebär en hyrcykel med all service på plats garanterad inom 48 timmar. Och kostnadsfria reservdelar.
Cykelbyrån erbjuder olika typer av abonnemang utifrån företagens behov. Det finns elcyklar, möjlighet att ha speciella reklamskyltar med företagets logotype och dessutom kan frysa abonnemanget över vintern utan någon extra kostnad!

Cykelbyrån är idag etablerade i Stockholmsområdet och Uppsala. Förhoppningsvis får fler företag i landet upp ögonen för den här typen av tjänster.

måndag 26 mars 2012

Fastekampanjen 2012

Att så många människor i världen saknar tillräckligt med mat är något vi inte kan acceptera! Därför kommer vi att göra ALLT för att utrota hungern.

Fastekampanjen är en av Svenska kyrkans största årliga insamlings-kampanjer och återkommer varje år vid samma tidpunkt: fastlagssöndagen – palmsöndagen.  Liksom förra året fokuserar årets fastekampanj i Svenska kyrkan på att utrota hungern. Kampanjen startade den 19/2 och går nu in på sluttampen för att avslutas den 1/4.

Vad sägs om att avstå godiset i veckan och istället ge ett bidrag till fastekampanjen?

Mer
Starta en utmaning genom att skänka en gåva via sms. Eller stöd kända och okändas utmaningar, alla gåvor går till att utrota hungern -till utmaningarna!
Matkassen som utrotar hungern

Här kan du ladda ned vegetariska recept för att utrota hungern!

torsdag 22 mars 2012

Från flash mobs till ”cash mobs”

Day 4 - Paying off debt

Bild: quaziefoto


"We each do a little. We all do a lot"


I USA har det uppstått en variant av "flash mobs" som stöttar lokala butiker, sk. "cash mobs".

Kontakterna sker till en början via bloggar och sociala medier, och människor samlas sedan vid en överenskommen butik, med "cash" i högsta hugg. Ofta följs själva cash mob tillfället med att man fortsätter vidare till en en närbelägen restaurang, pub eller bowlinghall.

Cash mob-rörelsens syfte är att stötta lokala butiker "mom and pop stores" som riskerar att trängas ut av kedjejättar som Walmart, Target osv och e-handel som Amazon.
.
"We each do a little. We all do a lot" är ett av slogorden på nätet
– Vi vill stötta lokala butiker som ger arbetstillfällen och bygger välstånd i vårt närområde, säger 32-årige Cleveland-advokaten och "deltids-mobbaren" Andrew Samtoy till New York Times.

Vikten av att handla lokalt är något jag brukar framhålla när jag är ute och föreläser om mitt köpstopp. Inte bara för att behålla butiker nära där man bor. Det är också bra ur miljösynpunkt att inte ta bilen till affären.


Lördagen den 24 mars är det cash mob day - något helt annat än köpfria dagen. Här gäller det att handla men att göra det lokalt! Själv kommer jag att befinna mig i Köpenhamn och tänker inte minst stötta det lokala bageriet och köpa mig ett  härligt wienerbröd till frukost!

Mer
Being Pragmatic About Buying Local

Why I Buy Local

måndag 19 mars 2012

Hållbarhetsdagen

2012-03-14 16.59.34
Jag hade gärna lyssnat på Annelie Pompe

Den 14 mars var jag inbjuden att prata om köpstopp på Hållbarhetsdagen.

Jag kom tidigt till HDK och hann både att titta på luffarslöjd och att smita in på en workshop om grönt sex.

Ekologisk hudvård

Det här kanske man skulle prova...

I min föreläsningssal hade det varit en workshop om naturlig hudvård - det luktade välidgt gott!
Föredraget gick bra. Jag glömmer av mellan varven hur roligt det egentligen är att prata om köpstop. Alltid  kommer det någon fråga som man inte har fått tidigare. En av frågorna jag fick under kvällen var hur jag upplevde att min kreativitet hade påverkats av mitt köpstoppsår. Svaret är att jag verkligen försökte att hitta bra och roliga alternativ till sådana aktiviteter som vanligtvis kräver pengar. Ett exempel är hur jag istället för att köpa nya kläder lånade, bytte, lagade och ändrade befintliga plagg.

Jag har inte haft tid att hålla så många förläsningar på sistone men det här gav mersmak! Vill du att jag ska komma och prata om köpstopp på ditt bibliotek, din skola, kulturhus, förening eller kyrka så hör gärna av dig på antianki@gmail.com

fredag 16 mars 2012

Filmfredag:

Motherfucking Bike...

Den här roliga cykelrapvideon sprids just nu på cykelbloggar som Cykelsmart & Velonavia och gör mig både cykelsugen och på bra helghumör :-)


Ha en bra helg!

onsdag 14 mars 2012

Bokonsdag - Köpsmart

Köpsmart

Imorgon är det internationella konsumentdagen och då kan det passa bra att tipsa om en en praktiskt handbok för konsumenter .

Den här boken fick jag upp ögonen för redan 2009 men sedan har den halvskrivna recensionen bara blivit liggande. Köpsmart är en praktiskt handbok för konsumenter.Tanken är att man ska bli en tryggare, säkrare och nöjdare konsument efter att ha läst boken. Konsumentkunskap må låta trist men är ett område som berör alla och engagerar många. Det handlar om konsumentmakt, det är viktigt att vi konsumenter ställer krav (fråga efter ekobomull) och reklamerar produkter som inte håller vad de lovar.

Bokens faktakapitel fungerar om en uppslagsbok men de varvas med olika artiklar och smarta tips Vad innebär egentligen öppet köp? Har man automatisk ångervecka? Kan man reklamera saker man köpt på rea? Det är några av frågor som besvaras i bokens första kapitel om att köpa saker. Dessutom avslutas kapitel med en intressant artikel om olika knep som butiker har för att få oss att konsumera.
Allt fler handlar på nätet och e-handel har fått ett eget kapitel
Längre fram i boken kan man läsa om klimatsmart konsumtion, hur man genomskådar reklam och lån och krediter (hur du undviker att bli kund hos kronofogden t. ex).
Det är är en utmärkt bok att ge bort som "flytta hemifrån present", den täcker upp de flesta konsumtionsrelaterade områdena men det finns även en hel del matnyttigt att hämta för oss som kanske vill hyra en bostad under semestern eller ska lära våra barn att genomskåda reklamen i barnprogrammen på kabelkanalerna.


Om författaren
Gunilla Welander är journalist och jurist. Som jurist har hon arbetat främst med konsument- och marknadsrätt. Hon har även suttit i ERK som prövar könsdiskriminerande reklam och arbetat som föreläsare på Berghs SoC, IHM, Handelshögskolan och Stockholms Universitet. Hon har tidigare skrivit bl. a boken Reklamjuridik och Vandrarhem vid vatten.

Mer
2010 intervjuade jag min bror
som då arbetade som konsumentvägledare om vilka han tycker är de viktigaste konsumentfrågorna
"Köpsmart” innehåller tips på hur man lär sig pruta.

tisdag 13 mars 2012

Earth hour 2012: Gör din egen utmaning

Atlas, it's time for your bath

Bild: woodleywonderworks

Lördagen den 31 mars kl. 20.30-21.30 (lokal tid) är det dags för årets upplaga av Earth hour. Tycker du att idén om att släcka ljuset är mesigt - vad gör en ynka timme för skillnad? 2010 tipsade jag om No Impact Man's "Top Ten Eco-Lifestyle Changes" för den som inte nöjer sig med en timmes förändring. I år finns WWFs löftesgenerator där alla kan göra en enkel miljöutmaning till en person, organisation eller en öppen utmaning till alla. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt utmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 45 procent till 2020 och Melodifestivalaktuelle Danny utmanar Erik Saade till en grön månad allt inför Earth Hour.  

Vad blir din utmaning? Köpstopp?


måndag 12 mars 2012

Matmåndag: Inget Smaklust i år



Bild: Jan Pontho/Eldrimner

Jag har tidigare skrivit om Smaklust vid ett flertal tillfällen, bland annat lottade jag ut biljetter till 2009 års matmässa. I år blir det dock inget. Smaklust 2012 i Stockholm som skulle gått av stapeln i slutet av maj, ställs in då för få regioner anmält sig. Men Eldrimner som står bakom mässan försöker ändå vända detta till något positivt. Man satsar på att lansera en certifiering för mathantverkare som gör att konsumenten lättare ska hitta mathantverket i butiken. Vidare kommer man till sommaren att presentera en mobilapplikation utifrån den digitala kartboken ”Vägvisaren till Sveriges mathantverk” som jag skrev om 2010. Med hjälp av den kan turisterna hitta till företagen och uppleva det svenska mathantverket.
I Göteborg står brödet i fokus, på kartan hittar man Alvar & Ivar, Cum Pane , Baka stenugnsbageri och Smakfyllt Bröd & Butik. Baka stenugnsbageri är nytt för mig, det ligger dessutom på Hisingen där jag bor så det ska jag försöka att besöka! Det öppnar dessutom redan kl 08 både lördag och söndag.

fredag 9 mars 2012

Inredningsfredag: Ecoration för ett mer Hållbart liv hemma

ecoration

Ecoration är ett projekt som drivs av IKEA och Världsnaturfonden WWF i samarbete med Kalmar kommun. Man har valt ut nio hushåll i Kalmarområdet, som gillar heminredning, är påhittiga och som vill värna om miljön. Tillsammans med IKEA och WWF kommer de under fem månader att utveckla lösningar och öka kunskapen om hur vi kan underlätta för ett hållbarare liv hemma. Målet är att kan minska sin förbrukning av energi och vatten samt minska mängden avfall med hjälp av inredningslösningar, förändrat beteende och smarta knep.

Projektet pågår mellan januari och maj 2012 och är uppdelat i tre olika teman:
Tema 1: Laga, äta och förvara mat med fokus på återvinning av hushålls- och matavfall. Här står köket i centrum.
IKEA och Världsnaturfonden WWF besökte hushållen i januari och bad dem berätta hur de använde köket, diskade, lagade och förvarade mat samt hur de återvann. Utifrån vad hushållen gjorde idag, togs sedan individuella lösningar fram för varje familj.

Tema 2: Möblera med ljus och textil med fokus på energibesparing. Vardagsrummet står i centrum.
Ett hembesök gjordes under februari för att få feedback på de installerade kökslösningarna. Det undersöktes vad hushållen kan göra för energibesparingsåtgärder genom att stänga av mediautrustning och med att t.ex. byta till mer effektiva ljuskällor, textiler som minskar drag och behåller värmen vid lägre inomhustemperatur.

Tema 3: Sömn, klädvård och personlig hygien med fokus på vattenbesparing. I centrum står Sovrum, badrum, tvättstuga.
Under mars görs ett hembesök med fokus på hur hushållen kan spara energi och vatten genom att bl.a. sova med rätt täcke, vädra kläder och därmed tvätta mindre och lufttorka tvätten istället för att torktumla.

Det är intressant att besöka de olika familjerna och förhoppningsvis kan man snappa upp ett och annat bra tips.

torsdag 8 mars 2012

8 mars

shopping

Bild: goto10

Vad har internationella kvinnodagen med konsumtion, miljö- och klimat att göra? Mer än vad man kan tro faktiskt. Män kör bil och flyger mer än kvinnor som istället åker kollektivt. Samtidigt drabbas fattiga kvinnor i utvecklingsländer hårdast av klimatförändringarna.  Dessutom står kvinnor för 80% av alla inköp  - kvinnor är helt enkelt världens största marknadssegment även om vissa marknadschefer inte verkar ha fattat det.

Climate witnesses at the climate hearing

"The climate witnesses from across Africa testified about the impacts which climate change is already having on their lives"

Bild: Oxfam International
 
Vill du läsa mer om de här frågorna  har jag tidigare tipsat om tidskriften NIKK ( utgiven av Nordiskt institut för kunskap om kön) deras temanummer om klimat och jämställdhet.
 Miljöförbundet Jordens vänner har gett ut boken "Har klimatet ett kön?"som undersöker klimatfrågan utifrån ett könsperspektiv

tisdag 6 mars 2012

10 saker

Tussilago

 Jag väntar ivrigt på vårtecken... Den här bilden togs 1/4 2009.

Med våren och ljuset kom rensningslusten tillbaka igen. När jag packade upp lådorna med saker som stuvats undan under vår senaste renovering så var det ett och annat som åkte ut. Dessutom har barnen växt flera centimeter under vintern så det kommer att krävas en rejäl rensning bland deras kläder...
Under vintern har jag lyckats tömma garaget på en hel del saker stora som små, men det finns fortfarande en hel del som ska till tippen respektive Myrorna.

Veckans rensning:

  1. 1 par röda panelgardiner som jag egentligen aldrig gillat och nu åker de till Myrorna
  2. 5 st spegelväggsrutor som föregående ägare lämnade kvar på vinden i huset (till en person som efterlyst sådana via en skänkessida på Facebook)
  3. Ett kilo gamla inaktuella bruksanvisningar  (vi har köpt nya energieffektiva & framför allt fungerande vitvaror)
  4. Diverse utslitna och urväxta barnkläder 
  5. 4 st skojiga sugrör som är omöjliga att diska 
  6.  1 affisch från premiären av den första prinsessan Lillifee
  7. En lånad dvd-film som fick gå tillbaka till sina rätta ägare
  8. 1 urvuxen barnjacka som går vidare till bekantas barn
  9. 1 utläst bok (till Bookmooch)
  10. En näve trasiga småsaker som sådana där låtsasmynt man lägger i kundvagnen m.m.
Jag funderade på att slänga ut en sprucken blomkruka också men den får numera tjänstgöra som "torktumlarluddbehållare" ett tag istället. Ett bra exempel på återanvändning :-)

måndag 5 mars 2012

Årets påskpresent - en KeepCup?

Bild: Esspresso House

Take-away kaffe har varit på tapeten tidigare här på bloggen. Jag har tidigare skrivit om Göteborgsinitiativet Go-refill  men även Colin Beavans ultra cool reusable cup - en vanlig glasburk.
Man kan tycka att fikatrenden är ett exempel på onödig konsumtion men man kan också se det som att det är bättre att lägga pengarna på tjänster/upplevelser än prylar. Man kan t. ex få ganska många koppar espresso för den summan som en bra espressomaskin kostar.

Men idag handlar det om Espresso Houses miljömuggen KeepCup. Den 1 mars lanserade man den första återanvändbara muggen som tillverkats enligt barista-standard ( de passar i professionella espressomaskiner). KeepCup görs dessutom av plast som är fri från BPA(Bisfenol A). Den praktiskt lagda kan dessutom glädja sig år att man kan diska sin KeepCup i diskmaskin – och till och med värma den (utan lock) i micron. KeepCup passar i de flesta hållare på cyklar (och förmodlingen även i bilar).
Fler miljöargument och annan intressant fakta hittar du här .


Själv dricker jag te istället för kaffe men handlar ofta med mig från Espresso House när jag ska åka tåg. Det brukar inte vara något problem att fylla på min vanliga flergångsmugg. SJ däremot brukar inte vilja göra det- Där får man hälla över från en vanlig engångsmugg och då har ju poängen gått förlorad....

söndag 4 mars 2012

Lycka....

Lycka är att gå från det här...

 rullstolsbunden för tillfället

Till det här....

 

I veckan var det återigen dags för vinterkonferens med jobbet och skidpremiär efter korsbandsskadan för två år sedan. En helt fantastisk känsla att känna att knäet håller!

torsdag 1 mars 2012

Gästinlägg: Morgonpromenader

Idag bloggar Karin om sina morgonpromenader!

Jag har en viktig vän- en morgonpigg promenadkompis. Nästan varje helg tar vi en promenadantingen lördag eller söndag morgon. Vi går vid 7-tiden (eller lite senare om det är för mörkt) oavsett väder. Rejält klädda är vi och frukosten (fil med müsli och te)är packad i ryggsäcken. Vi varierar var vi går, går åt olika vädersträck, i skog, på väg, i bostadsområden etc. Ibland tar vi bilen en bit och går sedan. Jag är så glad för våra promenader! Så underbart det är att komma ut i gryningen! I förra veckan trots underkylt, sylvasst regn så hörde vi koltrasten. Frukosten intogs under en stor gran så vi höll oss relativt torra.


Trots att vi bott där vi bor nu i över 20 år så hittar vi ofta nya vägar, ett nybyggt hus eller något annat vi aldrig sett förr. Jag är barnsligt road av detta! Jag är också glad för alla intressanta samtal vi har. Man pratar himla bra när man går jämte varandra. När jag sen kommer hem (oftast lite över kl 9)så har oftast familjen ännu inte vaknat. Då händer det att jag kryper tillbaka i sängen med en nybryggd kopp kaffe, en macka och GP-morgontidningen i Göteborg. Eller så fixar jag frukost till alla och berättar sådär äckligt käckt om hur fint det var i skogen och vad de har missat som sovit så länge… Inte så uppskattat som ni märker!

Jag har försökt få med mig familjen ut och det har lyckats ibland (när barnen var mindre). Att få ut en 16-åring i skogen kl 7 på morgonen kan jag nu titta i månen efter. Han brås på sin far som är lika eländigt trött på mornarna. Jag får vara glad att ha en vän som uppskattar denna form av livskvalitetshöjare lika mycket som jag! Baksidan av denna morgonpigghet är kvällströtthet. Mellan kl 20 och 22 kan jag vara hur trött som helst. Jag somnar oftast i TV- filmer och tyvärr också på balett, teater, musikalföreställningar. Det spelar ingen roll hur bra det är- jag kan inte hålla mig vaken. Som tur är går tröttheten över efter 10 minuters sömn eller så och sen är jag med igen. Om jag kunde välja mellan att vara morgon- eller kvällspigg så skulle jag ändå välja morgonpiggheten. Arbetslivet är mer gjort för oss och morgnarna i skogen är absolut mer magiska än kvällarna tycker jag.  

Karin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin