måndag 14 november 2011

Matmåndag: SM i mathantverk


Bild från SM i mathandverk 2010


Förra året arrangerades SM i mathantverk i samband med Saerimner, alla mathantverkares alldeles egna dagar. I år ägde tävlingen, som gick av stapeln för 15:e gången, rum under mässan Mitt Kök på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Torsdagen den 10 november arbetade en jury med att bedöma 520 produkter. Resultatet kungjordes på fredagen då även de eftertraktade medaljerna delades ut!
Om man tittar på placering per län blev Jämtland den stora vinnaren. Länet kammade hem hela 12 guldmedaljer, 10 silvermedaljer och 4 bronsmedaljer. Näst bäst blev Stockholms län med 15 medaljer totalt. Jag blev hungrig bara av att läsa om havtornkonfekt, dragonmarinerad getost, rökta laxar och vodkasyltade  lingon. På newsdesk finns listan över alla vinnarna.


Om arrangörerna
Bakom SM i mathantverk står Eldrimner - Nationellt resurscentrum för mathantverk, med säte i Jämtland. SM i Mathantverk är en mycket betydelsefull och prestigefylld tävling för Sveriges alla mathantverkare. Med mathantverk avses en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala, ofta knuten till gården. Man arbetar med naturliga processer och människan och handen är närvarande genom hela produktionskedjan. Det småskaliga mathantverket ger unika produkter med smak, kvalitet och identitet som inte industrin kan ta fram.

1 kommentar:

  1. Jämtland, åt lyxmiddag på 1086 meters höjd, av lokala råvaror, inklusive lokalt öl. Nästan bättre än räkmacka på 23:e våningen på Gothia Towers..

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin