onsdag 23 november 2011

Bokonsdag: Stefans Lilla Gröna

Stefans lilla gröna

Bild: från Bokmässan 2010

Först vill jag hälsa alla nytillkomna läsare från Sveriges Natur välkomna. Kul att ni har hittat hit!

Den här boken såg jag på Bokmässan förra året och häromdagen dök den upp på mitt bibliotek. När jag var tonåring lyssnade jag i perioder mycket på Stefan Sundström så jag såg fram emot att åter stifta bekantskap med honom.

I boken Stefans lilla gröna får man följa med sångaren och låtskrivaren ut i hans trådgård. Han berättar om hur han, steg för steg, försöker göra sin egen mat och försöker leva lite mer som man lär helt enkelt.
Det handlar om allt från surmört och egenodlat snus, till kompostglädje eller hur man odlar med mycket kärlek. Stefan försöker bli oberoende även om han vet att det inte går fullt ut.Men han gillar känslan av att kunan gå förbi Liedl och säga att han inte vill ha deras tomater, att han har egna hemma (som förmodligen är mycket godare dessutom)

Det är är ingen traditionell trädgårds- eller odlingsbok eller självförsörjningsbok för den delen. Den handlar visserligen om glädjen i att odla sig egen mat och det bjuds på en hel del odlingstips (varva palsternackor och rädisor) men även om inspirerande personer, lyckan i att vara förälder och hur man kan försöka att skapa sig ett bra liv som inte nödvändigtvis har med konsumtion att göra.
Som kompostfantast gillade jag verkligen kapitlet om kompostering.Men trots att jag inte äter kött var kapitlen om får och höns, hur man slaktar och tar tillvara det  mesta av köttet ändå väldigt underhållande. Kanske har det något med Stefans befriande berättarstil att göra. Även bilderna i boken är fantastiska, inga glossiga, stylade bilder som man kan hitta i vissa kokböcker utan härliga, livsbejakande bilder.

Glöm inte att läsa slutklämmen, där Stefan skriver om "hur man kan leva någotsånär gott i utanförskap", vare sig den är självvald eller påtvingad. Ett sätt att börja är att ta makten - och varför inte börja med att ta makten över vår middagsmat. 

Vill du har mer av Stefan? Nyligen kom han ut med Stefans lilla röda, hans tredje samling med tidigare publicerade texter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin