fredag 28 oktober 2011

I love Copenhagen!

Arken

Bild: Barnrummet på konstmuseet Arken

Gammal kärlek rostar aldrig sägs det. I början av sommaren återupptäckte jag en gammal kärlek, nämligen Köpenhamn. Sedan jag tog cykeln på tåget för att inleda cycling for libraries har jag varit tillbaka flera gånger. Under höstlovet åker jag och dottern iväg för lite semester på tu man hand. Vi har läst H.C Andersen sagor och ska naturligtvis titta på den lilla sjöjungfrun. Vi har även planer på att titta på en Skräputställning (vi kan ju jämföra med den vi såg på Nordiska museet i februari) och att äta nybakade wienerbröd till frukost!
Vi ska bo hemma hos kompis vilket nästan är det bästa sättet att upptäcka en stad. Dessutom slipper man att äta ute vilket är en fördel när man har matkräsna barn med sig. Förutom att ha en bra lokal guider till hands som kan visa vägen till sina favoritplatser kan också hitta många tips på webbsidor som Visit Copenhagen, AoK.com eller Politikens "på stan sidor", 


Hemmelige beværtninger. Vand og horisont. Tunge herreværelser og metroseksuelle hangouts. Kiosk og Kina-grill. Øl og vin. Specialforretninger og skumle barer. Steder, vi kender, og steder, vi aldrig har lagt mærke til.

En riktigt bra  men lite annorlunda guidebok är Grib byen av Karina Tengberg och Minna Grooss. Här får man tips på annorlunda sevärdheter


I bike Kbh

5 favoritsaker med Köpenhamn
  1. Man kan ta tåget dit (och ta med cykeln på Öresundståget)
  2. En av världens bästa cykelstäder
  3. På sommaren kan bada inne i stan (Islands brygge) eller ta sig ut till Amager strand (metro eller cykel)
  4. Wienerbröd till frukost!
  5. Choklad på mackan (enligt dottern)



onsdag 26 oktober 2011

Bokonsdag: Sveriges 100 märkligaste sevärdheter

100

Sverige är konstigare än man tror.”

 Så här på hösten kan det passa på att planera in en liten weekendresa på hemmaplan eller varför inte fundera på var du vill åka nästa sommar.

”Mycket udda, besynnerligt och gammaldags döljer sig i det på ytan så moderna och strömlinjeformade Sverige. Den här boken är en guide till landets 100 märkligaste sevärdheter. Regalskeppet Vasa, Liseberg och Skansen är inte med. Det är jättefina attraktioner, javisst, men dem kände du redan till. Och då är de ju, på sätt och vis, inte så märkliga längre.
Jag vill i stället berätta om mer okända platser och företeelser, som har en egendomlig historia eller är konstiga på något annat sätt.
Sånt där man skriver hem om, eller gärna berättar om för förundrade kompisar och grannar. Mitt främsta kriterium har varit att det ska kännas kul eller så märkligt att man inte riktigt tror att det är sant."
ur förordet till boken

I vårt avlånga land ryms det uppenbarligen fler udda platser än man kan anar, i alla fall om man ska tro den här boken. Vissa av sevärdheterna är kända (Nimis, Gekås, biologiska museet i Stockholm) medan andra är mer okända (pyramiden i skogen, Kutens bensin på Gotland  &Sagabiografen i Adak) - i alla fall för mig.  
I Göteborg hittar jag bland annat hotel Eggers, ett ställe som ligger knappt 100m från där jag jobbar och där jag faktiskt ätit lunch för ett par år sedan.  Nu känner jag att jag måste gå dig igen och ta mig en ordentlig titt på stället. I Göteborg finns även fiskauktionen, Partille bokhandel (där har jag varit!), Andra Långgatan (känns inte så exotisk...), Malmska valen (en klassiker) & Kinesiska muren och Sveriges äldsta Kinakrog (där har jag också ätit även om det var många år sedan)..

Författaren har också rangordnat alla konstigheter och utsett en vinnare, nämligen Kvarntorpshögen söder om Örebro.

Den är 100 meter hög och det slår upp rökpuffar ur den. På slänterna finns besynnerliga konstinstallationer och man har satt upp varningsskyltar. Marken är het, delvis farlig att beträda. Det är jättekonstigt. Som en annan planet. I Närke.

 Det här är en perfekt presentbok till den som gillar att se sig omkring men passar också bra som semesterinspiration.  Min bok kommer från biblioteket men jag är faktiskt lite sugen på att köpa mig ett eget exemplar.

Om författaren Fredrik Kullberg är journalist och författare. Han har tidigare varit med och skrivit Kulor, cash & kosing - konsten att få ut mer av sina pengar - tillsammans med killarna bakom Lyxfällan: Mathias Andersson, Charlie Söderberg.

Mer
Bildspel på sevärdheter ur boken
 Se inslaget från morgonsoffan i TV4.
Erik Forsberg bloggade om boken och har besökt några av sevärdheterna

fredag 21 oktober 2011

Inredningsfredag: Frihet och enkelhet på liten yta

Tiltshift Östgötagatan (album)
Stockholmsbild av  henke

Ingrid Wase har bott i två egna hus genom åren, med allt vad det innebär av prylar, möbler, bostadslån, vitvaror och maskiner som ska underhållas, repareras och bytas ut. Allt det där som binder en, kostar pengar och äter på ens tid. 

Via bloggen Kvadratsmart (Maria gästbloggade här 2010) fick jag tips om en artikel i DN som handlar om 57-åriga Ingrid Wase bor ytterst kvadratsmart på endast elva kvadratmeter i Vasastan.

Visst blir det trångt, men det är samtidigt så befriande, för jag köper inte en massa saker, och när jag har läst en bok så ger jag den vidare. Och när jag handlar något så kan jag unna mig det allra bästa, och jag kan resa mycket, eftersom jag bor så billigt. Livet blir väldigt enkelt

Artikeln och bilder av hemmet hittar ni här.

Läs mer!
En annan artikel på samma ämne hittar ni här. Det danska paret byter 276 kvadratmeter mot mer behändiga 120 kvadratmeter och en mer resurssnål framtid.

torsdag 20 oktober 2011

Ny omgång av koll på cashen




Jag har tidigare skrivit om Koll på cashen, ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden där syftet är att lära elever mer om privatekonomiska frågor och samtidigt förbereda dem för tiden efter gymnasiet. Koll på cashen lanserades 2008 efter att undersökningar visat att ungdomar hade bristande kunskaper i privatekonomiska frågor.

I den nya filmen får man under en månad följa tre ungdomar och se hur deras privatekonomiska situation utvecklas. I den medföljande lärarhandledningen finns faktaunderlag och diskussionsfrågor. Under arbetet med filmen har både lärare och elever varit med i utvecklingsarbetet.

Nu har även startskottet för läsårets Koll på cashen tävling gått. Tävlingsperioden sträcker sig från september till 13 april 2012 och nytt för årets tävling är att antalet priser blir flera samtidigt som prissummorna höjs. Genom att agera ekonomicoach åt någon av tävlingens karaktärer kan klassen vinna 20 000 kr i första pris. Andrapris är 15 000 kr, tredjepris är 10 000 kr och fjärde- till sjättepris är 5 000 kr vardera till respektive klasskassa.

tisdag 18 oktober 2011

QR-koden berättar plaggets historia



Unika plagg berättar unika historier


Kanske har du lagt märke till ett en sorts konstiga fyrkanter som har dykt upp allt oftare i olika sammanhang.

QR Code - kincuri.com

QR kod från Kincuri

Det är sk. så kallade QR-koder (förkortning av Quick Response), två dimensionella streckkoder som av ett japanskt företag på 90-talet. Fördelen med en QR-kod är att den kan innehålla betydligt mer information än en vanlig endimensionell streckkod, såsom text och olika tecken, en länk till en facebooksida eller en youtubevideo. För att läsa av qr-koden behövs en smartphone och någon typ av app som kan läsa qr-koder. Beroende på om man har en iphone el androidtelefon hittar man olika appar på market eller Itunes.Själv har jag en app som heter Quickmark och som fungerar hyfsat.

Hos det Madridbaserade företaget The IOU Project kan konsumenten få djupare information om produkterna genom just QR-koder.
I våras lanserade de en ny modekollektion som tillverkats av indiska textilier och designats av europeiska formgivare. Varje plagg har försetts med en qr-kod som länkar vidare till djupare information på webben.
Med hjälp av QR-koden kan konsumenten snabbt få mer och djupare information om plagget, t. ex  var materialet kommer ifrån eller vem som har producerat det. The IOU Project uppmanar också kunderna som köper plaggen att bidra med bilder på sig själva i plaggen. Kul idé!

Vikcykelprojekt i Helsingör

Helsingør - Station

Bild: roger4336

I början av sommaren gick Helsingørs kommun ut och efterlyste 100 Helsingørsbor som ville delta i ett vikcykelprojekt. I sex månader (den 20. augusti 2011 till den 20. februari 2012 ) lånar kommunen ut cyklarna gratis för att undersöka vilka fördelar de ger. Projektet är fram riktat mot bilpendlare men alla var välkomana att ansöka.
Förhoppningen från kommunens sida är förutom rena miljövinster även att projektet ska medföra enklare pendling, färre bilar i stadskärnorna och bättre hälsa för deltagarna.


-- Vi ligger på ett centralt ställe sett till kollektivtrafiken. Här finns bussar, färjor, lokaltåg och Kystbanen mot Köpenhamn. Särskilt är det många som pendlar med tågen och det finns inte plats för alla cyklar där. Men den här vikcykeln kan man fälla ihop så att den får plats mellan sätena där man brukar ha bagaget, förklarar projektledaren Simon Wrisberg.
Källa: Nytt från Öresund


Fördelarna med en vikcykel är många, det är en flexibel lösning, som gör att även de som åker kollektivt kan ta cykeln med sig. Man kan också hysta in cykeln i bagageluckan på bilen och cykla från en pendelparkering.
Projektet kostar Helsingørs kommun 1,2 miljoner danska kronor och efter att de sex månaderna har gått finns det preliminära planer på ytterligare en omgång, beronde hur det nuvarande projektet går. Utöver vikcykeln (en Brompton som jag också har) har deltagarna även utrustats med en smartphone med gps så att man kan följa deras resvanor. Cykeln ska lämnas tillbaka men smartphonen får de behålla efter de 6 månaderna!

måndag 17 oktober 2011

Gästinlägg: nya tider kräver annan matplanering

Sprats Tiltshift

Bild:  GeoBlogs

Här kommer ett gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar om allt från resor till mat och kläder.

Vår familjesituation har ändrats: äldste sonen har flyttat hemifrån ”på riktigt” och dottern ”på låtsas”, dvs hon befinner sig på långresa. Nu är det bara min man, jag och den 16-årige sonen kvar. Som jag misstänkte har det påverkat livet mycket! Förstås startar det existentiella grubblerier (nu är en epok snart över, vad tyst och tomt det känns här hemma, vi måste hitta nya sätt att umgås och hjälp vad snabbt det gick osv osv).
Men det var inte det jag tänkte skriva om utan MATEN. Detta ständigt närvarande bekymmer och glädjeämne. Vi har ju alltid lagat ordentlig middag på kvällen och ungdomarna har haft en vardag var att ansvara för. Det är första förändringen: nu måste mannen och jag som ofta kommer hem lite för sent för att det skall passa att ställa sig och laga mat planera och laga en dag före. Det fungerar men är en förändring.
Tidigare har man ju kunnat laga hur mycket mat som helst. Med 5 hungriga och 3 av dessa som dessutom vill ha lunchlåda med till nästa dag har ju allt alltid gått åt. Nu är vi ju bara 3 och bara en vill ha lunchlåda. Dessutom har vi lite olika matvanor: 2 av groddätarna har försvunnit, den stora mjölkdrickaren är kvar, vitt bröd tar slut medan det grova hinner bli gammalt. Det tar helt enkelt tid att fatta hur mycket och vad som går åt. Vi handlar alldeles för mycket av det mesta men också för lite av en del. Jag som är Smålänning lider när vi får kasta gammal mat. Att vi ofta äter samma middag två dagar i rad bekymrar dock inte. Detta är verkligen ett I-landsproblem när så många i världen svälter. Men för att inte få för dåligt samvete över hur bra jag har det så vill jag ju inte dessutom kasta bort mat. Men anpassning pågår och snart har väl även vi kommit in i nya vanor. Jag har nog lärt mig vissa saker redan: 

  • Storhandling är dumt om man inte är en stor familj. 
  • Grönsaker och frukt är bäst att handla ofta. 
  • Om man inte äter upp korvarna (eller någon annan köttvara)i ett paket bör resterande ner i frysen direkt (vi har hittat mögliga wienerkorvar nu, det hade aldrig hänt förr..). 
  • Prata med varandra innan båda handlar och samma saker är lämpligt.. 
  • Frysen är ens bästa vän men det kräver ordning (jag har en hel del mystiska saker längst ner i boxen där det inte längre går att se vad förpackningen innehåller). 
  • Fallfrukt gillar inte lagring och jag gillar inte flugkolonin i köket..


Som sagt, det finns en del förbättringspotential!

Karin

tisdag 11 oktober 2011

Cykeltisdag: cykelsmart version 2

Cykelsmart


Att bli cykelsmart innebär att upptäcka, eller återupptäcka, fördelarna med att cykla. För hälsan, miljön, plånboken och livsglädjens skull.

Cykelsmart är en cykelblogg som brinner för cyklar och cykling. Den drivs av branschorganisationen Svensk Cykling och du kan ta del av nyheter, tips och tankar om cykling, cyklar, cykelmode och cyklandets villkor från Sverige och världen. .
Våren 2009 gav man ut pocketboken Cykelsmart som gav argument, tips och inspiration med syftet att berätta att det går att gå från vanebilist till smart cyklist. Två år senare har Cykelsmart tryckts i 30 000 ex och delats ut i städer, på företag och i organisationer.

Nu kommer det en omarbetad uppföljare: Cykelsmart - livskvalitet på två hjul – handbok för moderna människor
Cykelsmart ska vara den perfekta handboken för alla som redan cyklar men också de som funderar på att börja cykla. Kapitel som ”Att köpa cykel”, ”Ta hand om din cykel” och ”Myter och missförstånd om cykling” ger läsaren en mängd tips och argument för att börja cykla regelbundet – och bli mer cykelsmarta helt enkelt.Ett flertal kända svenskar bidrar också med personliga tankar kring cykling, som t ex Lennart Jähkel (använd hjäm!), Amelia Adamo (sadeln är viktigast) och Kitty Jutbring.
Jag gillar speciellt möjligheterna att skriva ner anteckningar om sin egen cykel, i slutet av boken.
Här kan du ladda hem boken som pdf.

fredag 7 oktober 2011

Fredagsfilm: Jay Shafer om miniboende som en form av civil olydnad


Igår bloggade jag om alternativ boende som konst och idag blir det en hyfsat aktuell videointervju med Jay Shafer, en av de mest kända förespråkarna för miniboende som jag bloggat om vid flera tillfällen. Shafer är grundare av Tumbleweed Tiny House Company. Han har själv bott i minihus sedan 1997 men efter att ha gift sig och fått barn har han växlat upp sitt boende till hela 500 square feet (46m2).

I den här filmen talar Shafer om hur miniboende är så mycket mer än små söta hus. Det handlar om hur vi kan leva enklare liv men också hur det är en form av civil olydnad då det i vissa delstater kan strida mot byggnadslagstiftning att bo i ett minihus. Vad är egenligen lyx och frihet? Att bo i ett enormt McMansion  eller att vara skuldfri och bo i ett litet hus? Nu är det kanske inte alltid så enkelt men ett liv som inte är tyngt av onödiga prylar kan vara ett lättare liv.

torsdag 6 oktober 2011

Alternativt boende som konst

Indianapolis Island [I-Land] (Andrea Zittel)
Bild: DanO'Connor

Har du vägarna förbi Stockholm kan du besöka Magasin 3 och titta på utställningen “Lay of My Land” som pågår 9 september – 11 december 2011
Den amerikanska konstnären Andrea Zittel har i två decennier utforskat utopiska sk. "living systems". Hon undersöker på olika sätt vad vi människor behöver för att överleva. I sina projekt utgår Zittel mycket från sin egen vardag och hennes konstnärskap omfattar olika områden, t ex arkitektur, måleri, fotografi, design, textil och matlagning. I över 20 år har hon experimenterat med bl a gå klädd i samma egenhändigt sydda uniform, att utforska begränsningar i boyta genom att bo på en konstgjord ö eller att leva utan uppmätt tid - alltid flera månader i sträck . Utställningen på Magasin 3 fokuserar främst på idéer kopplade till Andrea Zittels projekt A–Z West i Joshua Tree i Kalifornien där hon lever och arbetar. I A–Z West har hon skapat minimala självhushåll där vardagliga aktiviteter blir till konstnärliga handlingar.

Läs mer!
I bloggen “En månad i Mojave” skriver/fotar Tova Rudin om sitt liv i i A-Z West, Kalifornien. Magasin 3 är med och finansierar den andra generationen, nya Wagon Stations, kring vilka ett utomhuskök och badrum byggs upp. Tova arbetar med projektet på plats och bor i en av de två Magasin 3-Wagon Stations som nu finns i A-Z West. Hennes vistelse kan även följas i utställningen på Magasin 3 via en webbkamera.

onsdag 5 oktober 2011

Blog Action Day 2011 närmar sig!

Frukt
I år deltar jag för 5:e året i Blog Action Day den 16:e oktober. Årets tema är mat, ett ämne som jag har skrivit mycket om tidigare. Vill du också delta så anmäler du dig här! Om du inte vet vad du ska skriva om så  finns  det en hel förslag på matrelaterade ämne.

tisdag 4 oktober 2011

Cykling i september

I bike Copenhagen!

September innehöll trots allt ett par glädjeämnen. Första helgen i månaden tog jag tåget ner till Köpenhamn för att fira min mors födelsedag. På fredagen passade jag på att svänga förbi Halmtorvet där I bike Cph, ett socialt forum för alla som cyklar i Köpenhamn, anordnade ett cykelevent. Egentligen var jag där för att rösta på min cykelkompis Sonia som tävlade med ett foto men jag passade även på att delta i en utlottning av en snygg I bike Cph cykel. Roligt nog vann jag en fin retro cykel och när jag för några dagar sedan var i Malmö passade jag på att åka över till Köpenhamn och hämta cykeln.


2011-09-17 12.45.38


Cycling for libraries - the documentary
I mitten av september var det även dags för återträff med Cycling for libraries gänget i samband med att dokumentärfilmen om vårt cykeläventyr hade premiär i Helsingfors. Det var jättekul att träffa alla cykelvänner igen och Helsingfors visade sig vara en perfekt stad att utforska per cykel. Vi hyrde cyklar hos Greenbikes och trampade för Kiasma, Sibeliusmonumentet, Tempelkyrkan och mycket annat. Bästa fiket var Regatta (bild ovan), där vi drack te och åt karelska piroger! Den 30 min långa filmen finns på nätet för den som vill titta!

måndag 3 oktober 2011

Matmåndag: Fika och gör skillnad i år igen!

Cup of tea

Under september månad har jag tagit en bloggpaus då det var en tuff månad med en hel del sorger och bedrövelser. Under oktober kommer jag att börja blogga så smått igen. Idag blir det lite reklam för årets rättvisefika som går av stapeln den 19 oktober mellan klockan 08.00-20.0. Då tävlar Sverige, Norge, Danmark och Finland återigen om vilket land som kan samla flest personer att fika Rättvisemärkt under en dag.
Det är nu tredje året i rad som Fairtrade Challenge arrangeras. Målet är att en halv miljon människor ska fika med Fairtrade-märkta produkter under en och samma dag.
Samtidigt som du dricker Rättvisemärkt kaffe eller te, äter Rättvisemärkt choklad eller frukt, bidrar du till att odlare och anställda i utvecklingsländer får förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Du kan delta som privatperson, organisation eller företag. Antingen ordnar du en egen fikapaus eller så letar du upp en Fairtrade Fika som någon annan ordnar. Här kan du se om någon arrangerar en Fairtrade Fika nära dig.

Precis som tidigare år är reglerna enkla. Alla som arrangerar eller deltar i en fikapaus den 19 oktober där minst en Fairtrade-märkt produkt serveras får vara med i utmaningen. En fikapaus kan ordnas var som helst - i din skola, på din arbetsplats, i din kyrka eller organisation, på stan eller hemma i soffan med familj och vänner.Varje Fairtrade Fika har en sorts fikamästare. Det är fikamästaren som ser till att fikapausen anmäls här på webbplatsen och att resultatet räknas och registreras efteråt.

Alla vinner
Fairtrade Challenge är ett enkelt och roligt sätt att engagera sig själv och andra och sprida information om Fairtrade. Det finns också fina priser att vinna i  olika tävlingar som största fikapaus, bästa bilden, roligaste fikapausen, etc.
Fairtrade Challenge är en del i Fairtrades årliga kampanj Fairtrade Fokus som pågår mellan den 10 och 23 oktober (v41-42).

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin