måndag 17 oktober 2011

Gästinlägg: nya tider kräver annan matplanering

Sprats Tiltshift

Bild:  GeoBlogs

Här kommer ett gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar om allt från resor till mat och kläder.

Vår familjesituation har ändrats: äldste sonen har flyttat hemifrån ”på riktigt” och dottern ”på låtsas”, dvs hon befinner sig på långresa. Nu är det bara min man, jag och den 16-årige sonen kvar. Som jag misstänkte har det påverkat livet mycket! Förstås startar det existentiella grubblerier (nu är en epok snart över, vad tyst och tomt det känns här hemma, vi måste hitta nya sätt att umgås och hjälp vad snabbt det gick osv osv).
Men det var inte det jag tänkte skriva om utan MATEN. Detta ständigt närvarande bekymmer och glädjeämne. Vi har ju alltid lagat ordentlig middag på kvällen och ungdomarna har haft en vardag var att ansvara för. Det är första förändringen: nu måste mannen och jag som ofta kommer hem lite för sent för att det skall passa att ställa sig och laga mat planera och laga en dag före. Det fungerar men är en förändring.
Tidigare har man ju kunnat laga hur mycket mat som helst. Med 5 hungriga och 3 av dessa som dessutom vill ha lunchlåda med till nästa dag har ju allt alltid gått åt. Nu är vi ju bara 3 och bara en vill ha lunchlåda. Dessutom har vi lite olika matvanor: 2 av groddätarna har försvunnit, den stora mjölkdrickaren är kvar, vitt bröd tar slut medan det grova hinner bli gammalt. Det tar helt enkelt tid att fatta hur mycket och vad som går åt. Vi handlar alldeles för mycket av det mesta men också för lite av en del. Jag som är Smålänning lider när vi får kasta gammal mat. Att vi ofta äter samma middag två dagar i rad bekymrar dock inte. Detta är verkligen ett I-landsproblem när så många i världen svälter. Men för att inte få för dåligt samvete över hur bra jag har det så vill jag ju inte dessutom kasta bort mat. Men anpassning pågår och snart har väl även vi kommit in i nya vanor. Jag har nog lärt mig vissa saker redan: 

  • Storhandling är dumt om man inte är en stor familj. 
  • Grönsaker och frukt är bäst att handla ofta. 
  • Om man inte äter upp korvarna (eller någon annan köttvara)i ett paket bör resterande ner i frysen direkt (vi har hittat mögliga wienerkorvar nu, det hade aldrig hänt förr..). 
  • Prata med varandra innan båda handlar och samma saker är lämpligt.. 
  • Frysen är ens bästa vän men det kräver ordning (jag har en hel del mystiska saker längst ner i boxen där det inte längre går att se vad förpackningen innehåller). 
  • Fallfrukt gillar inte lagring och jag gillar inte flugkolonin i köket..


Som sagt, det finns en del förbättringspotential!

Karin

1 kommentar:

  1. Så sant och klokt, vi har också slutat att storhandla... slänger nästan inget.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin