tisdag 18 oktober 2011

QR-koden berättar plaggets historiaUnika plagg berättar unika historier


Kanske har du lagt märke till ett en sorts konstiga fyrkanter som har dykt upp allt oftare i olika sammanhang.

QR Code - kincuri.com

QR kod från Kincuri

Det är sk. så kallade QR-koder (förkortning av Quick Response), två dimensionella streckkoder som av ett japanskt företag på 90-talet. Fördelen med en QR-kod är att den kan innehålla betydligt mer information än en vanlig endimensionell streckkod, såsom text och olika tecken, en länk till en facebooksida eller en youtubevideo. För att läsa av qr-koden behövs en smartphone och någon typ av app som kan läsa qr-koder. Beroende på om man har en iphone el androidtelefon hittar man olika appar på market eller Itunes.Själv har jag en app som heter Quickmark och som fungerar hyfsat.

Hos det Madridbaserade företaget The IOU Project kan konsumenten få djupare information om produkterna genom just QR-koder.
I våras lanserade de en ny modekollektion som tillverkats av indiska textilier och designats av europeiska formgivare. Varje plagg har försetts med en qr-kod som länkar vidare till djupare information på webben.
Med hjälp av QR-koden kan konsumenten snabbt få mer och djupare information om plagget, t. ex  var materialet kommer ifrån eller vem som har producerat det. The IOU Project uppmanar också kunderna som köper plaggen att bidra med bilder på sig själva i plaggen. Kul idé!

1 kommentar:

  1. Intressant, ska absolut testa detta när jag väl får mig en smartphone.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin