torsdag 16 juni 2016

Transmongoliska järnvägen, del 4 - vad ska man packa?

Me and my bags

Den här gången klarade jag mig inte bara med en väska...

 För ett tag sedan skrev jag om alla mina reseprylar som nu flyttat in under in säng. Jag har en del sådana prylar som används både när jag är ute och reser och när jag är på hajk/läger med barnen ( i scouterna), campingsemester etc. Samlingen har byggs upp under ett par år så jag behövde inte köpa något specifikt inför den här resan. De flesta av mina reseprylar har hängt med i många år (som när jag cyklade till Berlin 2011).

Idag listar jag det som jag packade inför mitt transmongoliska äventyr. Det som var speciellt för den här resan jämfört med tidigare resorm var bland annat att vi rörde oss mellan olika klimatzoner och vi reste med tåg.


Utrustning
Diskpropp (användes inte)
Klädlina (användes inte)
Bagagevåg
Resebrandvarnare
Mealkit (från Light my fire men uppgraderad med titanspork)
Bestickkit (med sked, gaffel och ätpinnar i metall)
Termosmugg (en Primus 3 dl)
Vattenflaska (Kleen kanteen i metall)
Väska att ha om halsen för pass och pengar
Resehanduk
Galltvål (för handtvätt)
Diskmedel och bit av disktrasa
Laddare
iPad
mobiler (jobb och privat...)
Hänglås

Jag tycker om att resa lätt utan allt för mycket kläder t. ex men det gör att man behöver lite utrustning så att man kan tvätta upp för hand. Just den här gången användes in diskpropp och lina då detta fanns men bagagevågen användes t. ex för att väga en påse smutstvätt (man betalade per kg) då vi utnyttjade tvättservicen på ett hostel i Mongoliet.
Vi åt ju mycket medhavd mat i form av nudlar, varma koppen och annat så just köksattiraljerna användes väldigt mycket. Dessa förförvarades separat i en "gympapåse" som något av barnen fått någon gång. Väldigt smidigt att detta separat packat.

Mat
Varma koppen (4 olika sorter, både grönsaks och fruktvarianter)
Egen grötblandning (utgick från detta receptet)
Mueslibars
Diverse godis och kakor vi hade hemma (gjorde av med en del men hade ändå med för mycket)
Tepåsar
Varm chokladpulver
Snabbnudlar

Det här var den mat som vi tog med oss. Vi fick en del över som vi gav bort längs vägen till andra resande och till en hemlös man i Beijing. Framför allt tröttnade jag på all söt mat i form av godis och kakor så det hade jag inte behövt ta med så mycket av. Längs vägen köpte vi allt från bröd till frukt och chips och det fanns ju gott om kakor och choklad så det hade jaq inte behövt ta med så mycket av.
Min resekamrat hade en betydligt större bag där vi förvarade all mat separat i en plastlåda (som vi sedan slängde i Bejing). Också väldigt smidigt att ha maten separat så att vi bara kunde lyfta ur den och ha den lätt tillgänglig på tågresorna.

Kläder
Längre vinterjacka
Tunnare "puffjacka" 
Överdragsbyxor (användes inte)
Friluftsbyxor (Fjällräven, fyndade på loppis) - perfekta att rida i bland annat
Vanliga byxor
Hoodie (gammal och utsliten så jag slängde den på vägen)
Tunnare kofta
2 linnen
3 t-shirts
nattlinne
tights (tjänstgjorde även som långkalsonger/pyamas)
tunna byxor (från Houdini)

2 tunikor (från Houdini)
Mössa (från Houdini, funkar även som halsduk m.m)
Fuskpälsmössa i ryssstil
Buff
Scarf
Skidhandskar (användes inte)
Tunn mössa och handskar (från craft)
strumpor 5 par
underbyxor 5 par
bh 2 par
Vinterkämgor
Joggingskor
Ballerinaskor (som även fick agera tofflor på tåget)

När man åker Transsibiriska så byter man om på tåget till tofflor och bekväma kläder. Jag reste i tights och tunika. Eftersom det var kallt i Ryssland och Mongoliet behöves varma vinterkläder - och framför allt kläder som kunde användes enligt lager på lagerprincipen.
I Ryssland gjorde jag även ett par studiebesök i egenskap av bibliotekarie (bland annat på ett universitetsbibliotek där jag träffade bibliotekschefen) så jag var även tvungen att ha på mig halvsnygga kläder. Det mesta av mina kläder var annars av den lättskötta typen som kunde tvättas upp för hand och som inte behövde strykas eller så.
Det var även förvånansvärt torrt under resan. Den lilla nederbörd som föll kom i form av snö eller hagel. Jag hade inte behövt mina överdragsbyxor. Men tanken var att använda dessa om det hade varit riktigt kallt - nu räckte det med 2 lager i form av tights under mina andra byxor.

Hygien etc
Necessär (schampootvål från Lush m.m)
Reseapotek (användes inte)
Våtservietter (användes flitigt)
Pappersnäsdukar (rättt många paket)
En rulle WC-papper

En kollega till mig hade sparat alla de våtservietter hon fått när hon köpte sushi och dessa kom verkligen till användning.

Övrigt
Resedagbok
Bok att läsa
Guideböcker

Jag läste knappast i min fysiska bok men desto mer i mina guideböcker och e-böcker på min Ipad. Jag köpte även två lexikon i Ryssland.

Som man kan se på bilden överst packade jag i en halvstor bag och min gamla ryggsäck (gick som handbagage). Jag fick precis plats med mina saker och eftersom jag slängde en tröja på vägen fick jag även plats med det jag köpte i form av presenter och liknande.

Mer
Här är ett annat exempel på packlista

5 kommentarer:

 1. Många bra tips!
  (fast själv håller jag mej nära bokhyllan - och ibland åker på färdig paketresa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att resa genom böcker ska inte underskattas!

   Radera
  2. älskar läsa andras reseberättelser :)

   Radera
 2. När reste du Transmongoliska järnvägen? Vi åkte den för en himla massa år sen. Fantastisk resa! Och vi hade också med oss varma koppen, perfekt med vattnet från samovarerna ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åkte nu i våras, månadsskiftet mars/april

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin