onsdag 29 juni 2016

Filmonsdag: the big short
För ett tag sedan såg jag filmen "The big short" - en av de bästa och framför allt roligaste filmerna jag sett på länge trots att den handlar om finanskrisen 2008 och vad som egentligen låg bakom den stora kollapsen i USA.


Huvudrollerna innehas av personer som Christian Bale, Steve Carell, Brad Pitt och Ryan Gosling (som alla spelar förhållandevis udda individer) men jag gillade verkligen de inklippta scenerna med andra kändisar som t. ex kocken Anthony Bourdain eller Selena Gomez som får hoppa in och med fyndiga liknelser beskriva olika ekonomiska företeelser.
Handling fokuserar på ett gäng udda individer inom finanssektorn som alla såg kollapsen komma långt före alla andra och som sedan försökte tjäna en rejäl slant på den informationen. Allt bygger dessutom på verkliga händelser, något man kan läsa mer om i Michael Lewis bok – ”Värstingar på Wall Street. Rapport från en domedagsmaskin”.

En minnesvärd episod i filmen är när några av ekonomisnubbarna som fått nys om att det är något ruttet i systemet ska kolla upp hur det har gått med de sk. subprimelånen i ett bostadsområde i Florida. Subprimelån erbjuds till människor som egentligen inte har råd med en ett hus. I den bästa av världar ska tillgången – i det här fallet bostaden – ständigt öka i värde varpå låntagaren kan belåna sig ytterligare och på så sätt amortera.... Istället händer det som alla trodde var i stort sett omöjligt, bostadspriserna sjönk istället vilket gjorde att människor inte kunde betala sina lån utan fick överge sina hem.
I det exklusiva bostadsområdet möts de av övergivna villor och enstaka andrahandshyresgäster - alla andra har flytt..

Jag gillade som sagt filmen och tycker att den gav en intressant inblick i det ekonomiska systemet. Det är ganska mycket information och snabba klipp så det underlättar om man inte ser den när man halvsover i soffan en fredagkväll. Det går också bra att som jag se den i två delar...


Mannen bakom filmen är för övrigt Adam McKay, en regissör som annars mest är känd för komedier med Will Ferrell som t. ex  Anchorman-filmerna.De är roliga på sitt sätt men den här filmen är något helt annat. Skådespelarna var också väldigt bra.

1 kommentar:

  1. Mycket bra och rolig film, som sagt. Måste erkänna att jag är lite dum i huvudet när det gäller dessa astronomiska abstrakta belopp i en invecklad struktur av spel och värdeökning - om man inte klantar till det. Men det räcker kanske med att känna sig smart medan man tittar:-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin