tisdag 21 juni 2016

Oslo med barn och begränsad budget en sommarhelg

Haralds vaffel

Förra veckan gick barnen på sitt efterlängtade sommarlov. Detta firades med bland annat glass och världens godaste kolasås men jag passade också på att ta med barnen till Oslo över helgen. Vi besökte ju staden i vintras men nu var det alltså dags att uppleva staden utan att behöva ha långkalsonger.

Precis som förra gången tog vi Swebus (som har bäst barnrabatter). Vi bodde också hemma hos en kompis vilket gjorde att vi kunde hålla nere matkostnaderna.

På lördagen utforskade vi närområdet på Grönland med omnejd. Vi kollade in närmsta Fretexbutiken (Norges motsvarighet till Myrorna) och i Vaterlandsparken hittade vi en balanslina som vi turades om att försöka hålla balansen. Helt klart svårare än vad man tror.
På eftermiddagen lånade vi cyklar och besökte det nyanlagda badet i området Sørenga som ligger alldeles där man kommer in i Oslo. Sørenga är ett ganska flådigt område men badet är öppet för alla och det ligger bara ca 10 min promenad från Oslo S eller Operan för den delen. Det var ganska kallt i vattnet men vi doppade i alla fall fötterna.
Till och från Sørenga ta rman sig enkelt via Havnepromenaden, ett 9 km långt gång/cykelstråk som går längs vattnet mot Operan och ända bort förbi Aker Brygge och Tjuvholmen. 

Vi var naturligtvis tvugna att stanna vid Operan så barnen fick prova att springa upp på taket tillsammans med de andra turisterna. Sen tog vi en sväng förbi Akershus men vi sparade besöket på den väldiga fästningen till vår planerade Oslovecka längre fram i sommar.På söndagen passade vi på att uppleva Oslo på ett helt nytt sätt. Det lokala kollektivtrafikbolaget Ruter hade för helgen förvandlat fem av sina lokalbussar till "hoppa på / hoppa av bussar" där man till priset av en vanlig bussbiljett fick uppleva 8 dolda pärlor i stan:

 1. Se et kult skateshow og få et minikurs i skating om du vil. Holdeplass: Bryggetorget.
 2. Reis tilbake i tid og hør tiggermunkenes historie. Holdeplass: St. Halvards plass.
 3. Smak verdens beste vafler – servert fra et soveromsvindu. Holdeplass: Harald Hårdrådes plass.
 4. Tren opp dansefoten med lynkurs i stepping. Holdeplass: Rosenhoff.
 5. Opplev undervannsopera på Underwater Pub. Holdeplass: St.Hanshaugen.
 6. Test smaksløkene i urtehagen på Geitmyra. Holdeplass: Fayes gate.
 7. Se barnekunst fra hele verden. Holdeplass: Frøensalléen.
 8. Bli kjent med en norsk funkisperle. Holdeplass: Vinderen.
 9. Tre inn i mørket i Vigelands gravkammer (kun lørdag). Holdeplass: Grimelundsveien.

Guidad tur

Vårt första stopp var St. Halvards plass och ett besök i Minneparken (eller Ruinparken som den också kllas) där man kan titta på ruinerna av Oslos förste domkyrka: Hallvardskatedralen, Olavsklosteret och Korskirken. Vi fick höra mer om hur Oslo såg ut på 1300-talet och hur munkarna levde i klostret. Vi lyssnade även på lite medeltidsmusik innan vi hoppade på bussen igen för stopp nr 2 - våffelkiosken.

Haralds vaffel 

Här bjöds det på våfflor (alla norrmän ÄLSKAR våfflor) i smakerna bacon och mögelost eller sylt och römme (en norsk typ av creme fraiche). Våffelboden har en intressant historia som du kan läsa mer om här.

Underwater Pub

Tredje stoppet var kultstället Underwater Pub (vi hoppade över dansskolan) där vi fick lyssna på opera. Som namnet indikerar är det en pub som är dekorerad i undervattenstema. De kör operakvällar men visar också Fotbolls-EM på storbildsskärm för tillfället. Hit kommer jag gärna igen - fast kanske utan barn!
 
Geitmyra

Insektshotell

Vi stannade till vid Geitmyra där dottern planerade ärtor och vi kollade in trädgårdslanden. Geitmyra är ett matkulturcenter för barn och här kan man lära sig mer om ekoodling och vad man kan göra med sin färdiga skörd. Jag har velat kolla in det här stället så det var extra roligt att få en anledning att titta in.

Skur 13

Vi skippade både Barnkonstmuseet (vi tar det i sommar), Vigelandsmausoleet och Villa Stenersen (ser jag fram emot att upptäcka utan otåliga barn i släptåg) och åkte direkt till Bryggetorget vid Aker brygge. Skur 13 är en1500m2 stor skatehall som byggdes inför X-games och som ska få stå kvar till 2017. Storbror provade skatebanan medan vi andra kollade in de häftiga muralmålningar av Pushwagner och njöt av solen utanför. Det finns även en parkourbana utanför för den som har spring i benen.

Sammanfattningsvis blev det en innehållsrik helg som gav mersmak. Planen är att vi ska tillbringa en vecka i Oslo längre fram i sommar och då ska vi bland annat besöka Kon tiki-museet och åka skärgårdsbåt!

4 kommentarer:

 1. Tycker mycket om dina inlägg om resor med barn, speciellt med begränsad budget och fokus på kultur och upplevelser. Läste även de andra två om Oslo... Jag är sugen på att åka till Oslo eller Köpenhamn med min 5-åring. Jag tänker att vi börjar med närliggande weekendresor för att sen våga ta steget till Paris eller London. Jag älskar stora städer med många museum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar dem! Jag har ju alltid rest mycket med barnen även om det först är på senare år vi har böjat åka lite längre bort. Vår helg i Östersund för flera år sedan är en av mina bästa resor!

   Radera
 2. tänk så mycket roligt, bra tips även för oss som har barnbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut - funkar lika bra för olika genereationer :-)

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin