torsdag 30 juni 2016

De ekonomiska målen för 2016 - uppföljning i halvlek

Guideböcker  

Jag drömmer om fler resor... 

Precis som tidigare år kommer här en uppföljning i halvlek för att att kolla av hur jag ligger i förhållande till mina ekonomiska mål för 2016.
Mina ekonomiska mål för 2016 skiljer sig inte så mycket från de som jag bloggat om tidigare år.  De flesta av mna kortsiktiga mål fokuserar på att finansiera mina olika resor samtidigt som jag på längre sikt vill bli helt skuldfri (från studie- och bolån).
Sedan 2013 har jag använt mig av budgetprogrammet YNAB (You need a budget), något som har hjälpt mig att finansiera det som jag prioriterar högst - resor och andra upplevelser med familjen. Varje årsskifte har jag gjort en nystart.

En spännande genombrott under första halvåret 2016 var jag att jag numera har ett positivt "networth". Mina tillgångar överstiger äntligen mina skulder. Bland mina tillgångar räknar jag mina sparanden inklusive sådana som inte är så lättillgängliga i form av pensionssparanden. Jag har dock inte räknat med värdet på min (lågt) belånade lägenhet.
Mina skulder utgörs av lån på lägenheten, studielån och innevarande månads kreditkortssaldo (jag betalar av mitt kreditkort i slutet av varje månad).
Det här var något som jag verkligen inte räknat med eller alls funderat på men jag måste erkänna att det är en trigger att se kurvan peka uppåt!

Ekonomiska mål 2016

  1. Sportlov i svenska fjällen
  2. Londonresa med "stora" familjen
  3. Finansiera två veckors billig sommarsemester med barnen (hemester)
  4. En veckas rundresa i Baltikum
  5. Finansiera Moskva-Beijing
  6. 40-årsfirande i någon form
  7. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad.
  8. Fortsätta amortera på CSN, siktar på 6-8% under året  
  9.  
Det ser ut att bli ett reseår även i år. Barnen och jag firade sportlov i fjällen och i påskas åkte jag iväg på mitt transmongoliska äventyr. I maj blev det en långhelg i Tbilisi (fick flyg & hotell i 40-årspresent) och i sommar väntar både Norge och Baltikum. Baltikum har tillkommit som ekonomiskt mål. Det blir en lågbudgetresa med bil där vi hälsar på vänner och turistar. Londonresan får vi se om den blir av eftersom tanken är att alla syskon ska åka tillsammans vilket kan bli svårt att få ihop men jag har lagt undan lite pengar till den utifall att. Även om vi får resa och boende som är två stora utgiftsposter betalt så vet jag från Paris-resan förra året att jag måste budgetera för transport, mat och aktiviteter m.m.


"Mellanmål" 1-5 år

  1. Japan 2017/2018
  2. Betala av CSN till 2020
  3. Bli av med mitt bolån och bli helt skuldfri
Jag prioriterar ju att resa med mina barn (både kortare och längre resor) och inför 2017 har vi satt det ambitiösa målet att resa runt i Japan två veckor med tåg. Jag har börjat titta på budget och liknande men jag måste erkänna att jag är lite stressad av tanken på att få ihop den summa som krävs (ca 50-60 000 om jag räknat rätt). Jag är helt enkelt inte beredd att offra något av mina andra långsiktiga mål. Och barnen - är de till exempel villiga att avstå veckan i fjällen? Sammanfattningsvis kan man säga att Japan tills vidare ligger kvar som ett "mellanmål" men att det kanske blir 2018 snarare än 2017.

Jag har fortsatt att amortera av mitt studielån i rask men inte överdriven takt. Min belåningsgrad ligger för närvarande på 50% och jag siktar på att få ner det till 45% i år. Även mina amorteringar på mitt bolån löper på enligt plan - allt är ju automatiserat.

Mål på längre sikt
För närvarande har jag inga mål på längre sikt förutom olika typer av resor som vi vill göra. Silkesvägen lockar samt ett återbesök i Ryssland. Jag drömmer däremot inte om "early retirement" eller om en sommarstuga någonstans. Jag hade lite projekt i pipeline så målen på både kortare och längre sikt kan förändras.

Men hur...
Mitt liv är ju uppbyggt kring att leva billigt och för det mesta innebär det inget större problem. I perioder är det helt ok att snåla.Nu på sistone har jag gjort av med rätt mycket (sparade) pengar då jag firat att jag fyllt 40 på olika sätt och jag märker att efter ett tag orkar jag inte spendera mer pengar... utan jag faller ganska snabbt tillbaka i mina vanliga mer ekonomiska vanor. Det är ganska skönt för jag vet att jag förhållandevis snabbt (nåt år eller två) kommer att bygga upp det sparande som jag gjort av med och som egentligen består av pengar som "blivit över" efter mina resor. Jag har helt enkelt sparat för mycket inför t. ex min USA-resa förra året. Pengarna som inte spenderades fick stå kvar på sparkontot och har nu gått åt till framför allt firandet på Nordens ark.

Hur ser det ut med dina mål så här i halvlek?


Mer
Funderar du på hur du ska ha råd med semester? Här kommer några bra tips! How I Paid For My Dream Vacation Despite Variable Freelance Income

4 kommentarer:

  1. Jag måste bara få fråga en sak som inte alls är relaterat till ekonomi. Men du som är en väldigt klok person och som har barn, hur tänker du kring att resande kors och tvärs över jordklotet påverkar vårt klimat? Sen jag fick barn tänker jag ännu mer på att bevara jordklotet åt dem och kan inte med gott samvete resa som jag gjorde förut. Hur tänker du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker absolut på detta. En hel del av mina resor sker ju inte med flyg. Jag försöker också resten av tiden leva så klimatsmart det bara går, utan bil, äter inte kött och väldigt lite mejeriprodukter, minimerar matsvinn, undviker onödig konsumtion, handlar begagnat etc

      Radera
  2. Är det meningsfullt att betala av CSN innan bolånet? CSN-räntan är väl lägre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag betalar av mer på bolånet ( ett par tusenlappar jämfört med ett par hundralappar på CSN). Jag kommer att ha betalt av dem ungefär samtidigt.

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin